May 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPElektrični Ducati za MotoE šampionat predstavljen na Mizanu

Električni Ducati za MotoE šampionat predstavljen na Mizanu

-

Svi koji prate MotoGP šampionat, znaju da se u okviru istog vozi i MotoE šampionat u kojem se voze električni motocikli. Od početka šampionata jedini dobavljač električnih motocikala za MotoE bila je Energica. Međutim, od 2023. godine MotoE šampionat voziće se na Ducati električnim motociklima. Ducati već vredno radi na svom MotoE motociklu, a juče je na stazi Mizano u Italiji testiran prvi prototip.

Ducati i DORNA su tokom protekle sezone potpisali dogovor o snabdevanju električnih motocikala svim timovima u MotoE šampionatu. Pošto vreme brzo prolazi Ducati je već konstruisao prvi MotoE motocikl koji je Mikele Piro ove nedelje testirao na stazi Mizano u Italiji.

Kodna oznaka Ducati MotoE motocikla glasi V21L i motocikl je u potpunosti izrađen u Ducatijevom trkačkom razvojnom centru. Glavni čovek na ovom projektu je Roberto Kane, Ducati eMobility direktor.

Mikele Piro je imao tu čast da prvi isproba Ducati V21L. Njegovi utisci nakon testa su sledeći:

Testiranje MotoE prototipa je velika stvar, pošto označava novi i važan početak u poglavlju istorije Ducatija. Motocikl je lagan i već sad ima dobar balans. Početna isporuka snage i ergonomija su veoma slični onoj na MotoGP motociklu. Da nema tišine i da nismo na testu, kao i da nismo ograničili isporuku snage na 70% od maksimuma, lako bih mogao pomisliti da vozim svoj MotoGP motocikl.

Ducati MotoE V21L
Ducati MotoE V21L Foto: Ducati

Najveći izazov u konstruisanju električnih motocikala predstavlja sama težina motocikla kao i kapacitet baterije. Zato se Ducati trudi da napravi što lakši motocikl.

Za sada nema tehničkih podataka o snazi i težini motocikla, kao ni o vremenima koje je Piro zabeležio tokom testa.

Ulazak Ducatija kao ekskluzivnog dobavljača u MotoE šampionat otvara veliku priliku da se Ducati među prvim “klasičnim” proizvođačima SUS motora istakne i u proizvodnji električnih motocikala.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.