NaslovnaMoto GaražaKawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021. spreman za osvajanje novih titula

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021. spreman za osvajanje novih titula

-

Dugo smo čekali na predstavljanje Kawasaki ZX10R i ZX10RR modela za 2021. godinu na bazi kojeg će Džonatan Rea krenuti u pohod na nove titule u WSBK šampionatu. Kawasaki je na ZX10RR sve predodredio trkačkoj stazi, pa se tako modeli ZX10R i ZX10RR razlikuju počev od samog agregata. Tako ćemo danas detaljno predstaviti ZX10R i ZX10RR za 2021. godinu.

Oznaku ZX10RR Kawasaki je uveo kako bi napravio verziju koja je još spremnija za trkačku stazu, odnosno verziju koja ima nešto više od standardne ZX10R verzije. Razlog za to je što pravila WSBK šampionata dozvoljavaju samo određene modifikacije, tako da proizvođači teže da verzija koja je za prodaju bude tehnološki što napredija kako bi imali više prostora za napredak u WSBK šampionatu. Oznaka RR u Kawasakiju je akronim reči “Race Ready”, a od kako je Kawasaki počeo sa ZX10RR verzijama, model za 2021. godinu biće trkački najspremiji od svih dosadašnjih verzija.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021
Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Što se tiče ZX10R verzija, ona osim promena u agregatu nema nekih većih razlika u odnosu na ZX10RR, a u tekstu ćemo skrenuti pažnju na najbitnije razlike.

Pouzdaniji agregat, ZX10RR sa 400 O/min više u odnosu na ZX10R

Što se konfiguracije i radne zapremine agregata tiče, tu nema nikakvih promena. Redni četvorocilindrični agregat radne zapremine od 998 cm3 i dalje pokreće ZX10R i ZX10RR. Novina u agregatu je novi hladnjak za ulje. Ulje izlazi sa leve donje strane kartera, a zatim odlazi u hladnjak i nakon toga izlazi sa desne strane hladnjaka i vraća se u agregata. Kawasaki je dosta radio na održavanju što boljeg hlađenja agregata, pa su tako kanali kroz koji prolazi rashladna tečnost sada veći što omoguće bolje hlađenje. Efikasnije hlađenje ulja i rashladne tečnosti trebalo bi da doprinese još dužem radnom veku agregatu.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021. godinu dolaze sa efikasnijim hlađenjem Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Poput prethodne generacije ZX10R i ZX10RR, ventili se otvaraju pomoću klackalica male mase, što doprinosi efikasnijem otvaranju ventila. Ono što je drugačije na agregatu je obrada ležišta i kanala izduvnih ventila, koja je sada odrađena iz dva dela. Prvo se obrađivalo ležište ventila, a zatim se dodatno obrađivao i ugao pod kojim se ventili nalaze. Ventili su izrađeni od titanijuma. Usisni su prečnika 31 mm, a izduvni 25,5 mm.

Prva razlika kod modela ZX10R i ZX10RR za 2021. godinu je u klipovima i klipnjačama. Dok ZX10R koristi klipove prečnika 38,7 mm, izuzetno otporne na visoke temperature, ZX10RR ima ugrađene klipove i klipnjače poznatog proizvođača Pankl.

Svaki klip lakši je za 20 grama od onih ugrađenih u ZX10R. Takođe, ovi klipovi koriste jednu kariku manje, što rezultuje manjom visinom klipa i time se dodatno smanjuje trenje između zida cilindra i klipa. Još veća ušteda u težini postignuta je klipnjača, od kojih je svaka lakša za 102 grama u odnosu na one kod ZX10R modela. Bregaste osovine takođe su nešto drugačije kako bi pratile povećanje performansi agregata. Da bi pravilno zatvarale ventile i opruge su drugačije kako ne bi došlo do oštećenja istih prilikom agresivne vožnje. Sve ove promene donele su dodatnih 400 O/min više u odnosu na ZX10R.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021
ZX10RR poseduje lakše komponente Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Odnos zupčanika u menjaču pretpreo je izmene i sada je kraći odnos između 1., 2., i 3. stepena prenosa, a zadnji lančanik sada umesto 39 nosi 41 zub. U praksi bi ovakav odnos trebalo da donese bolje ubrzanje.

Radi zadovoljavanja EURO5 emisionog standarda izduvni sistem pretrpeo je blage izmene. Najveća izmena je pomeranje katalizatora bliže samom izduvu.

Prema specifikacijama, ZX10R isporučuje maksimalnu snagu od 203 KS pri 13.200 O/min, odnosno 213 KS sa “Ram- Airom”. Na ZX10RR snaga je nešto neznatno veća i iznosi 204 KS pri 14.000 O/min ili 214 KS pri 14.000 O/min sa “Ram-Airom”, uz maksimaln obrtni moment od 111,8 Nm pri 11.700 O/min.

Redizajnirana geometrija i blaga promena balansa

Aluminijumska šasija sa gredama zadržala je svoj izvorni oblik, ali je geometrija blago promenjena. Za početak, pivot zadnje viljuške postavljen je za 1 mm niže, kako bi se pružilo bolje prijanjanje i veća stabilnost zadnjeg kraja prilikom ubrzanja na izlasku iz krivina. Zadnja viljuška je duža za 8 mm, a prednja viljuška je postavljena pod malo drugačijim uglom. Sve ovo skupa rezultiralo je povećanju međusovinskog rastojanja za 10 mm, što znači da umesto dosadašnjih 1.440 mm, međuosovinsko rastojanje sada iznosi 1.450 mm. Nova geometrija pomerila je za 0,2% balans ka napred, što bi trebalo da rezultuje boljem skretanju u krivine.

Showa BFF (Balanced Front Fork) prednja viljuška prečnika 41 mm zadužena je za upijanje neravnina, ali i za što bolje performanse u vožnji. Sile koje se odupiru ili dozvoljavaju poniranje smeštene su u zasebnoj komori. Zatim, ona crvena velika cev koju vidite uz štap prednje viljuške, služi za održavanje konstantnog pritiska u komori zaduženoj za poniranje. Na “Race Ready” motociklima podrazumeva se da je ogibljenje potpuno podesivo, pa tu mogućnost nudi i Showa BFF.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021.
Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Da pređemo na zadnji monoamortizer, takođe marke Showa. Radi se o BFRC amortizeru, koji je sa šasijom povezan horizontalno. Amortizer je dobio čvršću oprugu od 95 Nm (ranije 91 Nm), ali su poniranje i kompresija nešto blaže podešeno.

Težina sa svim tečnostima za oba modela iznosi 207 kg.

Snažne kočnice i unapređena aerodinamika

Kao što i dolikuje trkačkim motociklima, Kawasaki je na ZX10R i ZX10RR za 2021. godinu ugradio prilično moćne kočnice. Napred se nalaze dva diska prečnika 330 mm i debljine 5 mm. Ove diskove stiskaju radijalno postavljene Brembo M50 aluminijumske monobolok kočione čeljusti, koje sadrže 4 klipa prečnika od po 30 mm. Radijalno postavljeni kočioni cilindar takođe potpisuje Brembo, a ZX10RR može da se pohvali čeličnim kočionim crevima. Pozadi se na obe verzije nalazi kočiona čeljusti sa jednim klipom i disk prečnika 220 mm.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021.
Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Novi aerodinamični prednji deo omogućuio je smanjenje otpora vetra za prilično velikih 7%, dok je u isto vreme povećan pritisak na prednji kraj motocikla za 17%. To u prevodu znači da će ZX10RR i ZX10R postizati veću maksimalnu brzinu i da će imati veću stabilnost prednjeg kraja prilikom prolaska kroz krivine.

Elektronika dostojna superbajk šampiona

Spisak elektronskih pomagala prilično je dugačak, pa ću se potruditi da ih objasnim što je jednostavnije i kraće moguće. Prvo da krenemo od jednostavnijih stvari. ZX10RR i ZX10R poseduju kontrolu motornog kočenja, podešavanje isporuke snage koje može biti potpuno, srednje ili slabo, zatim četiri režima vožnje (Sport, Putni, Kišni i manualni u kom vozač sam podešava sve paramtere), nakon toga dolazimmo do kvik šiftera koji nudi mogućnost promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Za stabilnost prilikom izlaska iz krivina, tu je i Ohlins elektronski amortizer uravljača koji se automatski prilagođava u zavisnosti od brzine kretanja. Za precizne i brze startove zadužena je kontrola startovanja (launch control)

To su bile jednostavnije objašnjenje elektronske stvarčice, sada da pređemo na nešto komplikovaniji deo. Na sve radnje ovih uređaja motri i pomaže Bosch IMU (inercijalna merna jedinica). Kawasaki je razvio svoju S-KTRC kontrolu proklizavanja koja na svakih 5 milisekundi prikuplja informacije o tome šta se dešava sa zadnjim točkom. Na osnovu svih parametara S-KTRC sistem “predviđa” ponašanje zadnjeg točka i u skladu sa tim dopušta minimalno proklizavanje zadnjeg točka na izlazu iz krivina. Ovaj sistem je zadužen i za nadgledanje i kontrolu podizanja prednjeg točka.

Druga zanimljiva stvarčica je pametni ABS, koji Kawasaki naziva KIBS. KIBS dozvoljava naglo kočenje čak i kada je motocikl pod nagibom, obezbeđujući da ne dođe do blokiranja prednjeg točka. Opet zahvaljujući IMU jedinici koja sa mnogobrojnih senzora prikuplja podatke o kretanju i položaju motocikla, sprečava da u bilo kom moment dođe do blokiranja točkova bez obzira na nagib motocikla.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021.
Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Za kraj jedna stinica: Kawasaki ZX10R i ZX10RR dolaze sa tempomatom, a opciono se mogu ugraditi i grejači ručica. Pomalo čudna odluka Kawasakija da se na trkački motocikl ugrade stvarčice koje su više za touring motocikle.

TFT Instrument tabla u boji i lakša LED svetlosna grupa

Budući da su prednji i zadnji kraj motocikla pretrpeli izmene, i svetlosna LED grupa takođe je nešto drugačija, ali i lakša. Zahvaljujući prednjim LED svetlima manjih dimenzija došlo se do značajne uštede u težini. Umesto dosadašnjiš 1.650 grama, prednja svetla sada teže 1.200 grama, što je za trkački motocikl prilična ušteda u težini.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021.
Foto: Kawasaki Motors Europe N.V

Moderna TFT instrument tabla u boji, prečnika 4,3″ prikazuje sve potrebne podatke i preglednost prilikom promene i podešavanja raznih parametara. Belo i crno pozadinsko osvetljenje, kao i automatsko prilagođavanje svetla omogućavaju preglednost u svim uslovima.

Omogućeno je i povezivanje i podešavanje pomoću pametnog telefona. Dovoljno je povezati se sa instrument tablom i sva gorepomenuta elektronska pomagala možete podešavati i prilagođavati pomoću pametnog telefona. Nakon vožnje moguće je i preuzeti sve podatke sa vožnje, kao što su potrošnja goriva, brzina kretanja, broj obrtaja agregat, maksimalan nagib motocikla itd.

Kawasaki ZX10R i ZX10RR za 2021.
Foto: Kawasaki Motors Europe N.V Kawasaki ZX10RR i Kawasaki ZX10R za 2021. godinu

ZX10RR i ZX10R osim po nekim tehničkim detaljima, razlikuju se i po bojama. ZX10RR dolazi u čisto zelenoj boji, dok ZX10R dolazi u crno – zeleno i zeleno – crno – beloj boji. Cene za sad nisu poznate. Kawasaki ZX10RR dolazi u limitiranoj verziji od samo 500 primeraka.

Sudeći po prvom WSBK testu na kom je Džonatan Rea vozio novi ZX10RR, Kawasaki je opet napravio izuzetno brz motocikl, jer je Rea postavio najbrže vreme testa. Izgleda da je Kawasaki opet zadao domaći zadatak konkurenciji.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.