NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Indonezija - Prva šansa da Bautista i Ducati osvoje titulu

WSBK Indonezija – Prva šansa da Bautista i Ducati osvoje titulu

-

WSBK šampionat je ušao u završni period sezone kada se odlučuje o tituli šampiona. Indonezija je još jednom dobila tu priliku da se u njoj, na stazi Mandalika kruniše WSBK šampion. Ovog puta Bautista ima tu priliku da osvoji titulu svetskog superbajk šampiona, ali i Agerter koji je nadomak osvajanja supersport šampionata, opet.

Indonezija, nepredvidiva zemlja što se vremenskih uslova tiče. Od toplog i sunčanog, vreme se brzo preokrene na kišno. Kada je sunčano, tad je uglavnom sparno, a to vozačima zna da predstavljla problem, jer je Mandalika prilično zahtevna staza. Sastoji se od čak 17 krivina, 11 desnih i 6 levih. Najduži pravac iznosi 743 metra posle kojeg je zahtevno kočenje za prvu krivinu, a druga krivina je i jedna od najtežih jer zahteva veliku koncentraciju da se ne ode preširoko.

Pred WSBK trku staza je kompletno presvučena, jer su se MotoGP vozači početkom godine žalili na lošiji asfalt. Tako da WSBK vozači imaju nezahvalan posao da prvi testiraju novi asfalt. Prvi treninzi su voženi rano jutros i vremena već pokazuju da je asfalt dobar. Jedino što mora da se odveze dosta krugova da se očisti prljavština sa staze.

Toprak favorit za pobedu

Mandalika je jedna od staza koje leže Topraku i na kojim je jedan od glavnih favorita za pobedu. Naravno, nikad ne treba otpisivati Reu i Bautistu, naročito ako padne kiša i promeša karte, ali očekujem da će Toprak zasigurno odneti minimum jednu pobedu.

Dodatno bi za vozače mogla da bude i komplikacija već pomenuti novi asfalt koji je završen pre samo pet dana. Zato ni Pirelli nije znao šta da očekuje od novog asfalta te su u Indoneziju došli sa gumama za koje su uvereni da će izdržati trke.

Za prednje gume Pirelli je doneo dve opcije u SC1 smeši. Standarnu SC1 i razvojnu SC1 A0843 (SC1A). To je loša vest za Bautstu koji je tokom cele sezone više koristio A0674 gumu koja mu je pružala više stabilnosti i radije se odlučivao za nju.

Po pitanju zadnje gume, Pirelli je doneo tri različite komponente. Super meka SCX guma biće zadužena za brze krugove u kvalifikacijama, a možda se neko odluči da je upotrebi i na sprint trci. Zatim će na raspolaganju biti SC0 kao srednje tvrda guma i SC1 A1126 koja ima tvrđu strukturu da izrži “maltretiranje” novog asfalta i visokih temperatura.

Vozači će imati od prvog treninga težak posao da odaberu gume koje će tokom cele trke moći da im pruže konstantnost i brza vremena.

Supersport vozači će imati izbor između SC1 i SC2 gume napred i SCX, SC0 i SC1 pozadi.

WSBK Indonezija – Alokacija guma Foto: Pirelli

U WSBK šampionatu Bautista trenutno ima prednost od 82 boda u odnosu na drugoplasiranog Topraka. Da bi Bautista ovog vikenda osvojio titulu, potrebno je da na kraju trkačkog vikenda ima 62 ili više boda od Topraka. Znači, ukoliko na sve tri trke završi na drugoj poziciji, Bautisti će to biti dovoljno da u nedelju zasigurno postane šampion WSBK kategorije. Čak može sebi da priušti da na jednoj dužoj trci i na sprint trci bude na trećem mestu. Naravno, uz uslov da Toprak pobedi na sve tri trke.

U supersport šampionatu bi Agerter mogao već u subotu da odbrani titulu. Potrebno je da samo osvoji više od 3 boda od Baldasarija i titula je njegova.

WSBK Indonezija
WSBK Indonezija – Prva šansa da Bautista i Ducati osvoje titulu Foto: Ducati

Raspored i satnica prenosa

Eurosport 2 program će u subotu od 06.20 časova početi sa prenosom prve superbaj trke, dok prva supersport trka neće biti prenošena. U nedelju je programska šema našeg Eurosport 2 kanala malo nejasna, ali stoji da bi druga supersport trka trebalo da se vozi od 04.55 časova, dok druga WSBK trka počinje od 06.20 časova.

Ukoliko ste u mogućnosti, postoji opcija da se pretplatite na Eurosport player i za oko 800 dinara mesečno gledate sav sadržaj na zahtev i sve prenose trka, kako biste izbegli mučenje sa prenosima.

Komentare tokom trkačkog vikenda možete postaviti u temi na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

02:00 – 02:49 WorldSSP – FP1
03:00 – 03:54 WorldSBK – FP1
05:00 – 05:45 WorldSSP – FP2
06:05 – 06:50WorldSBK – FP2

Subota:

01:30 – 02:00 WorldSBK – FP3
02:55 – 03:15 WorldSSP – Superpole
03:40 – 03:55 WorldSBK – Superpole
05:00 WorldSSP – Race 1
06:30 WorldSBK – Race 1

Nedelja:

01:30 – 01:45 WorldSBK – WUP
01:55 – 02:10 WorldSSP – WUP
03:30 WorldSBK – Superpole Race
05:00 WorldSSP – Race 2
06:30 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.