NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoCFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikala

CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikala

-

Početkom ove nedelje posetili smo EICMA sajam motocikala u Milanu koji važi za najprestižniji sajam dvotočkaša u svetu. Tom prilikom bili smo ugošćeni i na CFMOTO štandu na kom smo prisustvovali prikazivanju tri premijere motocikala. Povrh toga smo razgovarali i sa Moto3 vozačima Ćavi Artigasom i Kelsom, kao i Tomom Lutijem, bivšim šampionom u klasi do 125 cm3, dvostrukim vicešampionom u Moto2 šampionatu i MotoGP vozačem. U narednim danima ćemo detaljno obrađivati sve zanimljivosti sa sajma, a rubriku će otvoriti CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikala.

Početak nedelje na EICMA sajmu motocikala u Milanu rezervisan je sa novinare i distributere širom sveta, što je automatski značilo manje gužve i više prostora za fotografisanje i razgovor sa predstavnicima.

CFMOTO je za ovogodišnji EICMA sajam motocikala pripremio tri premijere. Jedna od tih premijera bio je i koncept NK-C22 koji bi u budućnosti trebalo da dobije oznaku 800NK. Taj koncept je oduševio sve prisutne.

CFMOTO NK-C22 – Predobar da bi bio istinit

Za koncept NK-C22 sam i ranije znao da će biti predstavljen i da će u suštini biti naked motocikl sa agregatom koji pokreće i turing modele 800MT Sport i 800MT Touring. Međutim, ono što je ostavilo bez daha je to koliko je CFMOTO uložio truda u dizajn i detalje. Pre nego što nastavim sa opisom, sledi jedna slika da vidite o čemu se radi:

CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikla
Novi CFMOTO NK-C22 koncept izgleda brutalno! Fot: BJBikers, CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikla

Kao što vidite na fotografiji, dizajneri su se ozbiljno potrudili oko svakog detalja. Po skidanju plašta sa motocikla, prva pomisao mi je bila “detalji kao kod MV Aguste”. Vodilo se bukvalno računa o svakom detalju. Jednoruka zadnja viljuška, dva SC Project auspuha izvedena sa desne strane motocikla, Pirelli Supercorsa gume, radijalno postavljene četvoroklipne čeljusti Španskog proizvođača J.Juan, oštre, ali repo raspoređene crtve motocikla i far koji iz svakog ugla izgleda lepo. Bez preterivanja i bilo kakve subjektivnosti, svaka čast CFMOTO dizajnerima na jedinstvenom i osvežavajućem dizajnu, naročito u današnje vreme kada svi motocikli liče jedan na drugi.

Agregat bi trebalo da isporučuje oko 100 KS, slično kao i agregat iz 800MT serije modela.

Doduše, ovo za sad je samo koncept i neke od ovih stavki se verovatno neće naći na serijskom motociklu. Očekujem da će u serijskoj proizvodnji CFMOTO odustati od jednostruke zadnje viljuške, karbonski detalja, Supercorsa guma i SC Project izduvnog sistema. Ne sumnjam da će i bez toga CFMOTO NK-C22 biti impresivan motocikl.

Već smo se prijavili da dobijemo prve primerke na test.

CFMOTO 800MT Sport R – Osvežajuć i zanimljiv

Drugi motocikl koji je predstavljen na sajmu je CFMOTO 800MT Sport R napravljen na bazi postojeće 800MT serije, ali za nagalšenim sportskim karakterom. CFMOTO je 800MT Sport R ukombinovao sa bojama trkačke PrustelGP CFMOTO ekipe koja se takmiči u Moto3 šampionatu.

Zamišljen je kao turing motocikl sa sportskim dizajnom i nešto boljim performansama nego 800MT Touring i 800MT Sport. Na 800MT Sport R modelu predstavljenom na sajmu nalaze se Brembo monoblok radijalno postavljene kočnice, SC Project izduvni sistem, osvežavajuće i lepe grafike slične onim koje koristi Moto3 ekipa. Pretpostavljam da će 800MT Sport R posedovati kvik šifter sa mogućnosti promene stepena prenosa naviše i naniže i možda još nekim zanimljivim dodacima.

CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikla
Osvežavajuć dizajn za CFMOTO 800MT Sport R Foto: BJBikers

CFMOTO ZEEHO MAGNET – Iskorak u električni svet

Paralelno sa SUS motorima, CFMOTO radi i na razvoju električnih motocikala i iz tog razloga su osnovali paralelnu marku ZEEHO pod čijom palicom se razvijaju električni motocikli. Jedan od tih zanimljivih električnih motocikala je i koncep Magnet u koji je uložen veliki trud.

Dizajnerski je CFMOTO (odnosno ZEEHO) ponovo odradio odličan posao sa baterijama koje se vide i osvetljene su RGB bojama. Napred se vide Brembo četvoroklipne, radijalno postavljene monoblok kočione čeljusti, jednoruka zadnja viljuška i odlično ogibljenje.

Zvaničnih tehničkih specifikacija o ovom modelu još nije bilo, a u budućnosti ćemo posvetiti jedan celokupan tekst za ZEEHO Magnet.

CL-X familija sa novim članovima

Dosadašnja CL-X 700 familija koju su činili Heritage i Sport modeli, dobila je i svoju Adventure verziju, koja je po mom skromnom subjektivnom mišljenju lepša od pomenute dve. Gume sa kramponima, uspravnije postavljen upravljač, zlatni štapovi prednje viljuške i sedište drugačijeg dizajna čine novi CL-X 700 Adv.

CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikla
CL-X 700 Adv Foto: BJBikers

Na sajmu je i prikazan zanimlji mališa CL-X 300:

CL-X 300 Foto: BJBikers

CFMOTO 450SR – Konačno!

Motocikl koji je prošle godine prikazan kao koncept, sada i zvanično stiže. Reč je o 450SR modelu, snažnijem nasledniu 300SR modela. Osim što 450SR ima jači agregat koji isporučuje oko 48 KS, izvršene su i još neke promene na geometriji motocikla, poputn niže postavljenog upravljača, drugačije pozicije nogostupa. Primetna je i promena pozicije poluge menjača, a za kočenje su zadužene četvoroklipne radijalno postavljena kočiona čeljust.

Na estetskom polju je ostao sličan 300SR modelu, jedino što 450SR nije za sad predstavljen u onim lepim Bosch bojama, već u crveno – crno – sivoj nijansi.

CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikla
Dugo očekivan 450SR Foto: BJBikers

Radujemo se novom 450SR-u i nadamo se da ćemo ga u 2023. godini testirati, jer smo bili oduševljeni 300SR modelu prilikom poslednjeg testa (test možete pročitati ovde).

CFMOTO AE8 S+ i AE8

Na polju elektro skutera u ponudi su AE8 S+ i AE8 koji je u 2022. godini već prodavan u Kini. Od performansi se zna da ima autonomiju od 120 km sa jednim punjenjem i da može da dostigne maksimalnu brzinu od nešto preko 100 km/h, a za 80% napunjenosti baterije potrebno je oko 2 časa.

AE8 S+ Foto: BJBikers

Osim noviteta, na štandu su bili izloženi i dosadašnji 800MT Touring i 800MT Sport, 300SR i 300NK.

Test 800MT Touring modela možete pročitati ovde.
Test 800MT Sport modela možete pročitati ovde.
Test 300NK modela možete pročitati ovde.
Test CL-X 700 modela možete pročitati ovde.

U poređenju sa drugim proizvođačima, CFMOTO je jedan od retkhih koji je smelo otkrio motocikla koji se od konkurencije razlikuju smelim dizajnom i više nego solidnim paketom. Sa nestrpljenjem se očekuje da predstavljeni modeli stignu na naše tržište i da prebacimo nogu preko sedište i započnemo testove istih kako bi videli da li je i koliko je CFMOTO napravio napredak.

Za utiske o predstavljenim CFMOTO modelima možete posetiti temu na forumu.

Pozdrav sa CFMOTO štanda Foto: BJBikers, CFMOTO noviteti sa EICMA sajma motocikla

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.