NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Katalunja - Bautista dominirao trkačkim vikendom

WSBK Katalunja – Bautista dominirao trkačkim vikendom

-

Pretpostavljalo se da bi Katalunja mogla da odgovara Bautisti i Ducatiju u WSBK kategoriji, ali niko nije mogao da pretpostavi da će se trke uglavnom voditi za drugo mesto, jer je pitanje pobednika na sve tri trke bilo rešeno već u uvodnim krugovima.

Kvalfikacije za trku su protekle pomalo nervozno, jer je kiša pretila da padne, te su vozači žurili da postave svoja najbolja vremena. Pol poziciju je osvojio Iker Lekuona na Hondi, prekinuvši tako dugačak post pol pozicija za Hondu. Drugo i treće startno mesto osvojili su Louz i Rea, dok su Bautista i Toprak startovali sa 5. odnosno 8. mesta.

Bautista pobegao, Toprak upao u probleme sa gumama

Iako su startovali sa lošijih pozicija, Bautista i Toprak su brzo izbili na prve dve pozicije i počeli da prave osetnu prednost u odnosu na ostale vozače. Toprak je u prvom delu trke dao sve od sebe da ostane Bautisti na točku, ali je Bautista jednostavno bio prejak za Topraka. Vremenom je počeo da pravi razliku i vremena koja Toprak nije uspeo da isprati.

Topraka je skupo koštalo to što je probao da parira Bautisti, jer je u poslednjem delu trke potrošio gume i počeo je da tone u poretku.

Rea koji je prvi deo trke proveo boreći se sa Basanijem, Rinaldijem, Lekuonom i Louzom, na 4. kruga pre kraja uspeo je da stigne Topraka koji se bukvalno borio da ostane na motociklu. Rea ga je lako prošao i uspeo da dođe do druge pozicije.

Muke za Topraka ne prestaju i već u sledećem krugu obilazi ga Gerlof, koji dolazi do svog prvog podijuma u ovoj sezoni. Posle Gerlofa, Topraka je prestigao i Rinaldi, te je Turčin morao da se zadovolji 5. pozicijom.

WSBK Katalunja
Bautista neuhvatljiv za konkurenciju Foto: Ducati

Opet Bautista

Start superpol trke ponovo je pripao Bautisti koji je poveo već nakon prve krivine. Ovog puta su ga na drugom i trećem mestu pratili Louz i Rea, dok se Toprak kroz trku probijao sa osme pozicije. Superpol trka protekla je nešto mirnije nego prva trka. Bautista nije napravio prednost veću od sekunde, ali je to bilo sasvim dovoljno za još jednu pobedu.

U poslednjem krugu trke Rea je uspeo da prestigne Louza za drugu poziciju, a Toprak je dogurao do četvrte pozicije.

Još jedna dominacija Bautiste

Na drugoj WSBK trci Bautistini konkurenti imali su još teži posao, jer je Španac startovao sa prve pozicije. Već na startu se odjavio i do kraja trke niko nije uspeo ni da ga vidi, jer je napravio prednost od preko 8 sekundi. Sav fokus je bio na borbi za drugu poziciju.

Za drugo mesto borili su se Basani, Rinaldi, Rea i Toprak. Toprak je drugu trku vozio znatno mirnije i rezervisanije, trudeći se da sačuva gume za kraj trke. Tokom borbe za drugo mesto, Rea je napravio nekoliko grešaka koje su ga na kraju koštale podijuma.

Tokom jedne od grešaka, Rea je otišao široko i izgubio je dosta vremena, što je Topra iskoristio da dođe do treće pozicije. Zatim je Toprak pokušao da stigne i prestigne Rinaldija, ali je Rinaldi vozio odlično u poslednjim krugovima i uspeo je da sačuva drugu poziciju, a Toprak je morao da se zadovolji trećim mestom.

Potpuna Dominacija Bautiste Foto: Ducati

Agerter sve bliži tituli

Na prvoj supersport trci dogodio se prekid već nakon prvog kruga nakon što je Peter Sebastijan pao, a iz njegovog motocikla se prosulo gorivo i zatim se motocikl zapalio. Nakon ponovnog starta poveli su Kariksaulo, Bulega i Onču. Par krugova kasnije, u borbu su se uključili Agerter i Baldasari koji su svojim preticanjima dodatno začinili trku.

Agerter je u svom maniru poslednjih par krugova izvezao odlično napravivši nedostižnu prednost. Baldasari je jedino mogao da se izbori za drugu poziciju i da se nada da će uspeti da parira Agerteru na drugoj trci.

Na drugoj trci su takođe ponovo dobro startovali Karikasulo, Bulega, Onču i Agerter. Kao i obično, Baldasari i Agerter su ušli u borbu za vodeće pozicije, zajedno sa Ončuom i Mancijem, dok su ostali polako izgubili ritam.

Agerter je je u jednom momentu napravio grešku na kočenju, to jest izbegavao je Ončua i Baldasarija. Zbog te greške izgubio je puno vremena, ali to ga nije sprečio da se u završnim krugovima ponovo priključi vodećoj grupi.

Na 3 kruga pre kraja Agerter je ponovo poveo i ovog puta Onču nije imao odgovor za njega. Tako je Agerter zabeležio još jednu pobedu. Baldasari je u poslednja 2 kruga zaostao sa Mancijem i Ončuom koji su imali svoju privatnu borbu za 2. poziciju. Na kraju je Manci na Triumphu uspeo da dobije ovaj duel i trku završi na drugoj poziciji. Iako je trku fizički završio na drugoj poziciji, Manci je pomeren na treće mesto jer je u poslednjem krugu dotakao zelenu površinu. Prema pravilniku, ukoliko vozač u zadnjem krugu dotakne zelenu površinu, automatski biva pomeren za jednu poziciju nazad. Zato je na kraju Onču promovisan na drugo mesto.

WSBK Katalunja
Agerter (77) zabeležio dve pobede Foto: Yamaha Racing

Posle ove tri trke šampionat ide ponovo u Bautistinu korist i njegova prednost sada iznosi 59 bodova u odnosu na drugoplasiranog Topraka. Za dve nedelje se vozi trka u Portugalu na stazi Estoril. Ta staza je generalno više ležala Yamahi, tako da bi Toprak tamo mogao da povrati nešto bodova.

U supersport kategoriji Agerter je ponovo napravio solidnu prednost od 36 bodova u odnosu na Baldasarija. Baldasari će morati dobro da se potrudi ukoliko želi da preokrene šampionat u svoju korist.

Za komentare o WSBK trci na stazi Katalunja možete posetiti temu na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda:

WSBK Katalunja
WSBK Katalunja – Rezultati prve WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Katalunja – Rezultati superpol WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Katalunja – Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Katalunja
WSBK Katalunja – Rezultati prve WSS trke Foto/Source: worldsbk.com
WSBK Katalunja – Rezultati druge WSS trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.