December 6, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Motegi - Miler dominirao, konkurentni podbacili

MotoGP Motegi – Miler dominirao, konkurentni podbacili

-

Tri godine MotoGP nije posećivao stazu Motegi što je izgleda doprinelo da neki vozači potpuno izgube kompas, kao što se to dogodilo Banjaji, Aleš Espargara i Kvartarara. U nižim kategorijama japanski vozači uspeli su da odbrane čast pred domaćom publikom i da zabeleže odlične rezultate.

Motegi je od početka bio čudan MotoGP vikend. FP4 nije vožen, već je umesto njega FP1 trajao čak 1 čas i 15 minuta. Zatim je u subotu jaka kiša doprinela prvo prekidanju treninga Moto2 kategorije, a zatim i pomeranje celog rasporeda.

Kvalifikacije su vožene u kišnim uslovima i na njima se najbolje snašao Mark Markez koji je došao do svoje prve pol pozicije u poslednje tri godine. Zanimljivo je da je poslednja pol pozicija za njega osvojena upravo na Motegiju. Honda je bar na trenutak imala razlog za radovanje.

MotoGP Motegi

Gevara još jednom dobrom vožnjom polako grabi ka tituli

Moto3 trka bila je pomalo netipična iz razloga što je vodeću grupu činilo samo 4 vozača. To jest, u početku je bilo 5 vozača, ali je Suzuki pao, tako da se vodeća grupa svela na Gevaru, Masiju, Fođiju i Sasakija.

Njih četvorica imali su daleko bolji ritam od ostatka i polako su napravili prednost koja je bila nedostižna drugoj grupi vozača. Tokom trke su nekoliko puta razmenjivali pozicije, a oduševljenje publike raslo je svaki put kada bi Sasaki makar na tren preuzeo vodeću poziciju.

U samoj završnici trke Gevara je počeo da pravi malu prednost. Masija je želeo da ga stigne i u toj želji je preterao i doživeo “highside” pad sa druge pozicije. Nakon njegovog pada ostalo je prilično prostora između vodećeg Gevare i drugoplasiranog Fođije, dok je na trećem mestu bio Sasaki.

Takav poredak ostao je do kraja i Gevara je još jednom pobedom uspeo da poveća prednost u šampionatu, jer je njegov direktni konkurent Garsija trku završio na 5. poziciji. Gevara sada ima prednost od 45 bodova.

MotoGP Motegi – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Ogura doneo pobedu za Japan

Moto2 trka je danas dobila epitet najzanimljivije trke. Zasluge za to pripadaju Oguri i Fernandezu koji su trku startovali iz 5. odnosno 4. startnog reda.

Trku je poveo Aron Kanet ispred Aldigera i Čantre. Prvo je Aldiger pao sa drugog mesta, a zatim je par krugova kasnije Kanet pao i to u trenutku kada je imao sigurnu prednost od oko 2 sekunde.

Lopez je preuzeo vodeću poziciju, ali ga je ubrzo pretekao Čantra, dok je Arbolino bio na trećoj poziciji. Čantra nije dugo potrajao na vodećoj poziciji jer je upao u probleme sa gumama. Ogura je brzo sustizao sve i prvo se teško izborio sa Arbolinom za treće mesto.

Nešto manje truda mu je trebalo da se izbori sa Čantrom, a zatim je nekoliko krugova proveo u duelu sa Lopezom. Kada je Ogura obišao Lopeza, bila su mu otvorena vrata ka pobedi. Međutim Fernandez je takođe napredovao i takođe je morao da se prvo izbori sa Arbolinom i Lopezom da bi došao na drugu poziciju iza Ogure.

Kada je Fernandez izbio na drugo mesto, Ogura je već imao oko 1,5 sekundu prednosti i tad počinje mali rat u najbržim krugovima trke. Ogura i Fernandez su vozili kao na traci, postavljajući jedan za drugim najbrža vremena trke.

Ogura je dobio tu bitku slomivši Fernandeza i na taj način je Ogura prošao cilje prvi postavši prvi Japanc nakog Hiroši Aojame koji je trijumfovao na domaćem terenu.

Ogura je takođe smanjio zaostatak u šampionatu za Fernandezom. Između ova dva vrhunska vozača bodovna razlika iznosi svega 2 boda u korist Fernandeza.

MotoGP Motegi
MotoGP Motegi – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Fantastični Miler!

MotoGP trka bila je pomalo dosadna. Krivac za to je delimično Džek Miler koji je poveo od samog početka trke i prednost nije ispuštao do kraja. Čini mi se da Miler u svojoj karijeri nije izvezao ovako čistu trku, bez ijedne greške, smireno od samog početka do kraja u metronomskom ritmu. Trku je završio sa skoro 3,5 sekundi prednosti.

Drugo mesto osvojio je Bred Binder konačno prekinuvši seriju lošijih rezultata za KTM. Binder se u prvom delu trke kratko borio sa Oliveirom koji je takođe ostvario dobar rezultat osvojivši 5. poziciju. Na trećem mestu završio je još jedan Ducati, ovog puta u rukama Horhe Martina, dok je četvrto mesto u poslednjim krugovima trke osvojio Mark Markez.

Kiksevi favorita

Da pređemo malo na favorite za titulu. Sva trojica, Aleš Espargaro, Banjaja i Kvartararo imali su loše trke. Kvartararo je jedini profitirao završivši trku na 8. poziciji.

Aleš Espargaro je ni kriv ni dužan imao loš rezultat sa osvojenom 16. pozicijom. U krugu za zagrevanje Aleš Espargaro je primetio problem sa motociklom. Morao je da uđe u boks i promeni motocikl što je značilo da startuje poslednji, daleko iza svih. Osim što je morao da promeni motocikl, problem je bio što je na drugom motociklu montirana zadnja mekša guma koja nije mogla da izdrži celu trku.

Prvi motocikl je imao grešku, prouzrokovanu ljudskim faktorom. Naime, mehaničar zadužen za elektroniku, koji je pre kruga za zagrevanje zaboravio da promeni mapu rada agregata, te je ostala učitana mapa za krug izlaska iz boksa na startnu postavku. Ta mapa služi da motocikl troši što manje goriva. Iako je dao sve od sebe, Aleš nije uspeo da uđe u bodove. Sreća po njega je što su Kvartararo i Banjaja ostvarili loše rezultate.

Sva je prilika da bi Banjaja završio na 9. mestu, tik iza Kvartarara da u poslednjem krugu nije preterao i pao pokušavši da prestgine kvartara. Tako je Banjaja padom prekinuo niz dobrih rezultata.

MotoGP Motegi
MotoGP Motegi – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.co

Sreća u nesreći je što će svi vozači sledeći popravni imati već za nedelju dana, jer se MotoGP karavan seli na Tajland na kom ih za vikend očekuje novi izazov.

Za utiske i komentare sa ovog pomalo neobičnog trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.