December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKTM 890 Adventure R za nijansu bolji za 2023. godinu

KTM 890 Adventure R za nijansu bolji za 2023. godinu

-

KTM 890 Advenure R je vodeći motocikl za KTM u adventure kategoriji, kao i jedan od popularnijih modela u toj kategoriji inače. U sam vrh svog segmenta izbio je još sa prethodnom generacijom 790 Adventure R modela, da bi potom “narastao” na 890 Adventure. Sada je i ta generacija dobila naslednika sa nekoliko novina.

Konkurencija današnjih adventure modela srednje zapremine je nemilosrdna i dovoljno je da se godinu – dve ne unapređuje neki model da ga vreme već pregazi. Zato je KTM odlučio da 890 Adventure R dodatno redizajnira kako bi ostao na čelu igre.

Budući da ljudi u KTM-u imaju veliko iskustvo u off road segmentu, nije im bilo teško da pronađu par nijansi koje će 890 Adventure R učiniti još boljim motociklom. Derivat za unapređenje bio je 450 Rally model koji se koristi za takmičenje na Dakar reliju.

Agregat ostao netaknut

Budući da je KTM za 2021. godinu izbacio 890 Adventure R koji pokreće agregat radne zapremine od 889 cm3 sa snagom od 105 KS (77 kW) na 8.000 O/min i maksimalni obrtni moment od 100 Nm na 6.500 O/min, a uz to još zadovoljava i EURO5 standard, nije bilo potrebno da se dira agregat. Zato je sva pažnja preusmerena na upravljivost i druge praktične stvari.

Ogibljenje preuzeto sa 450 Rally

Dakar reli se osim za takmičenje koristi i kao ogledno polje za nove komponente. WP (koji je u vlasništvu KTM-a) je radio na razvoju nove prednje viljuške i zadnjeg amortizera. Posle uspešne upotrebe i testiranja, KTM je rešio da te komponente ugradi na 890 Adventure R.

Reč je o novoj WP XPLOR prednjoj viljušci i WP XPLOR PDS zadnjem amortizeru. Prema tvrdnjama KTM-a, novo ogibljenje bi trebalo da pruži bolji povratni osećaj i u krajnjoj meri da smanji zamor vozača.

KTM 890 Adventure R
Foto: KTM

Osim na ogibljenju, promene su izvršene na oklopima i rezervoaru, postavljen je manji vetrobran kako bi se teže oštetio u slučaju pada motocikla, a po pitanju praktičnosti urađeno je par stavki kako bi bitni delovi motocikla ostali zaštićeni. Tu se prvenstveno misli na više postavljen blatobran i dodatnu zaštitu agregata.

Par promena na polju elektronike

Elektronika je takođe doživela napredak za jedan korak. ABS kontrolna jedinica je na novom modelu preciznija zahvaljujući 6D senzoru koji prati i meri sve uglove koje motocikl pravi i na osnovu toga ECU jedinica zna kako da kontroliše ABS i ostala elektronska pomagala. ABS se naravno može isključiti u Rally ili Off road režimu.

Što se režima vožnje tiče, dodat je još jedan novi DEMO režim u kom vozač može zasebno da podesi bilo koje od dostupnih podešavanja i na taj način da dodatno personalizuje motocikl prema svojim potrebama.

TFT instrumet tabla dijagonale 5″ je unapređena sa piktogramima i vizuelnim detaljima u boji. Unapređena je i “turn-by-turn” navigacija, kao i povezivanje sa pametnim telefonom.

Sa ovih nekoliko unapređenja, KTM je 890 Adventure R podigao na viši nivo za još jedan stepenik. Ovaj model je često hvaljen i ovih nekoliko promena će sigurno doprineti da bude još bolji za vožnju.

Za komentare i utiske o KTM 890 Advenutre R motociklu, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.