August 17, 2022
NaslovnaMoto SportWSBK Laguna Seka 2019 Poslednji obračun pred letnju pauzu

WSBK Laguna Seka 2019 Poslednji obračun pred letnju pauzu

-

Prošle je svega nekoliko dana od trkačkog vikenda na Doningtonu, a WSBK šampionat seli se na stazu Laguna Seka u Kaliforniji gde će se već ovog vikenda voziti nova runda WSBK šampionata. Ovo je ujedno i poslednji trkački vikend pred dugačku letnju pauzu.

Staza Laguna Seka nastala je tako što su vozači motocikala i lokalni trkači tražili da se napravi bezbedna staza na kojoj bi mogli da voze motocikle. Tako je od vojske SAD -a otkupljena zemlja, a zatim je i napravljena ova zanimljiva staza. Staza je dužine 3.610 metara i sastavljena je od 11 lepih krivina, 4 desnih i 7 levih. Svakako najpoznatija krivina na ovoj stazi je “vadičep” krivina u kojoj smo mogli da vidimo niz preticanja kako u WSBK tako i u MotoGP šampionatu.

Prvi WSBK trkački vikend održan je 1995. godine i tada je na prvoj trci pobedio Antoni Gobert na Kawasaki -ju ZXR750, dok je na drguoj trci trijumfovao Troj Korster na Ducati 916R -u. Po broju pobeda na ovoj stazi vodi Ducati sa 13 pobeda i 41 podijumom, dok je drugi najbolji proizvođač Kawsaki sa 9 pobeda i 22 podijuma.

Rea na Laguna Seku dolazi mnogo opušteniji budući da je na Doningtonu preuzeo vođstvo u šampionatu. Rei na ruku ide i to što je prethodne godine ostvario pobede na ovoj stazi pa dolazi sa mnogo većim samopouzdanje.

Alvaro Bautista ne zna šta da očekuje od predstojećeg trkačkog vikenda. Na papiru, konfiguracija staze ne pogoduje Ducati V4R -u. Sam Bautista je izjavio da staza ovog tipa sa nekoliko neravnina i denivelacijama ne bi trebalo da odgovara motociklu, ali da će znati na čemu je već na prvom treningu. Bautista je poslednji put vozio na Lagua Seki 2013. godine na Hondi kada je ostvario odličnu četvrtu poziciju.

WSBK Laguna Seka

Laguna Seka mogla bi da odgovara Sajksu i BMW S1000RR -u. BMW se pokazao kao veoma upravljiv motocikl pa bi na ovoj stazi mogao da se ostvari još jedan dobar rezultat. Ono što ide na ruku BMW -u je što Laguna Seka nema dugačkih pravaca pa deficit u snazi agregata ne bi trebalo da dođe do izražaja. Rajterberger se ovog vikenda vraća na stazu pošto je Donington propustio zbog teške prehlade.

Yamaha R1 je još jedan od motocikala koji bi u praksi trebalo da se pokažu dobro na Laguna Seki. Van der Mark bi trebalo da je sada u nešto boljem fizičkom stanju nego na Doningtonu, a i Aleks Louz ume da bude brz. Marko Melandri bi možda takođe mogao da se umeša i da ostvari dobar rezultat pred odlazak u penziju.

WSBK Laguna Seka

Da podsetimo samo da se za vikend vozi samo superbajk kategorija. Supersport i supersport 300 su već na godišnjem odmoru.

Za diskusiju o trkačkom vikendu svratite do naše teme na forumu.

Nažalost Eurosport neće prenositi trke uživo, ali ćete snimke trka moći da pogledate u sledećim terminima:


Nedelja Eurosport 1: 01:30 i zatim takođe u nedelju od 19:30 možete gledati snimke prve WSBK trke:

Ponedeljak Eurosport 1 od 01:30,

zatim u ponedeljak od 09:00 možete pogledati snimke prve i druge WSBK trke na kanalu Eurosport 2

WSBK Laguna Seka raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak

19:30 – 20:20 WorldSBK – FP1
00:00 – 00:50 WorldSBK – FP2

Subota

18:00 – 18:20 WorldSBK – FP3
20:00 – 20:25 WorldSBK – kvalifikacije
23:00 WorldSBK – Prva trka

Nedelja

18:00 – 18:15 WorldSBK – WUP
20:00 WorldSBK – Superpole Trka
23:00 WorldSBK – Druga trka

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.