March 30, 2023
NaslovnaMoto SportWSBK Donington Rea preokrenuo šampionat u svoju korist

WSBK Donington Rea preokrenuo šampionat u svoju korist

-

Proteklog vikenda održana je 8. runda WSBK šampionata na stazi Donington Park u Velikoj Britaniji. Posle tri trke i jednog kiksa Bautiste, Rea je uspeo da povrati vođstvo u šampionatu.

Pretpostavljalo se da će Rea imati velike šanse da ostvari dobre rezultate na Donington Parku, ali se isto tako znalo i da to nije staza na kojoj bi Alvaro Bautista i Ducati V4R mogli da dominiraju.

Na samom počektu trkačkog vikenda nisu Rea i Bautista bili ti koji su dominirali na treninzima, već je to bio Tom Sajks! Sajks je specijalista za Donington, a u korist mu je išla odlična upravljivost BMW S1000RR -a. U subotu je na kvalifikacijama padala kiša, a još jednom se pokazalo da je Sajks odličan i po kiši pošto je osvojio pol poziciju. Sajks je osvojio pol poziciju sa gotovo celom sekundi prednosti u odnosu na Reu.

S1000RR WSBK Donington Sajks
Tom Sajks osvojio pol poziciju na Doningtonu

Na prvoj trci je situacija bila nešto drugačija. Rea je odlično startovao sa druge pozicije i brzo preuzeo vođstvo. Već posle par krivina Rea je napravio solidnu prednost ispred Sajksa i Haslama. Iza Haslama na četvrtoj poziciji vozio je odlični Loris Baz, dok se iza njega Bautista polako približavao. Baz je u međuvremenu stigao Haslama i Sajksa, uključivši se u borbu za podijum.

Žordi Tores i Sandro Kortese među bili su među prvima koji su pali u toku trke. Na trinaest krugova pre kraja trke Alvaro Bautista pao je u krivini broj 6. U tom trenutku Rea je imao veliku prednost u odnosu na drugoplasiranog Sajksa. Do kraja trke Rea nije gubio prednost, Sajks je uspeo da sačuva drugu poziciju, a Haslam je osvojio podijum. Loris Baz sačuvao je četvrtu poziciju ispre Baza.

WSBK Donington Rea

Odličnu trku odvezao je i Piter Hikman na BMW -u koji je došao kao zamena za Rajterberga. Rajterberg je odsustvovao sa Doningtona zbog prehlade usled koje je morao da provede par dana u bolnici. Hikman je završio trku na 7. mestu. Na šestoj poziciji odličan rezultat osvojio je Merkado. Još uvek povređeni Van der Mark uspeo je da završi trku na osmoj poziciji.

U prvih deset, odnosno na devetom mestu mogli smo da vidimo Hondu CBR1000RR u rukama Alesandra Delbjanka.

Superpole trka u nedelju vožena je po suvom vremenu i bila je daleko zanimljivija od prve trke. Ovog puta Sajks je uspeo da startuje dobro, a Rea je odmah započeo borbu sa Sajksom za prvu poziciju. Odličan start imali su Toprak Razgatiliogu i Alvaro Bautista.

Do kraja drugog kruga Razgatilioglu je uspeo da pretekne Halsama za treću poziciju, a Rea je konstantno napadao Sajksa koji se odlično branio. Sajks je uspevao da prati odlične putanje i da na taj način sprečava Reu da preuzme vođstvo. Dok su se Rea i Sajks borili za prvu poziciju, Razgatilioglu i Haslam su uspeli da im se približe. Bautista je za to vreme vozio prilično usamljenu trku na petoj poziciji ispred Baza i Louza.

WSBK Donington

Na šest krugova pre kraja Rea je uspeo da pretekne Sajksa i odmah je pokušao da napravi prednost, ali je Sajks uspeo da ostane blizu i da pravi pritisak na Reu. U tim trenucima Bautista je uspeo da se primakne Haslamu pa se tako u borbi za pobedu našlo 5 vozača. Na žalost, na 3 kruga pre kraja trka je prekinuta zbog ulja koje je prosuto na stazu sa Kijonarijevog motocikla.

Ulje se prosulo na ulazu u Godard krivinu i na to ulje naišli su Rea i Sajks u sporijem ritmu. Rea je imao blago proklizavanje prednjeg kraja, ali je uspeo da ostane na motociklu. Sajks nije imao toliko sreće jer je naleteo direktno na veću količinu prosutog ulja te je tom prilikom pao. Sajksov BMW bio je prilično oštećen te nije uspeo da se u roku od 5 minuta vrati do boksa što je značilo da se nije našao na podijumu i nije ušao u generalni plasman trke.

Tako se na podijumu našlo tri Kawasakija, Rea, Razgatilioglu i Haslam zaokružili su prve tri pozicije dok je Bautista završio na četvrtom mestu. Loris Baz još jednom je odvezao odličnu trku i plasirao se na petoj poziciji, dok je Alek Louz završio na šestom mestu.

Druga trka protekla je uglavnom u borbi za pobedu između Razgatilioglu koji je kao na trci na Mizanu zadavao mnogo glavobolje Rei. Start druge trke pripao je Rei, dok je Razgatilioglu sačuvao drugu poziciju. Bautista je pretekao Haslama koji je brzo vratio poziciju.

Rea i Razgatilioglu započeli su borbu negde sredinom trke. Turčin nije mnogo štedeo Reu, ali je i Rea svaki put uzvraćao udarac. Haslam i Bautista vrebali su svoju priliku, a Haslam je u jednom trenutku uspeo da pretekne Razgatilioglu, ali je Razgatilioglu brzo povratio drugo mesto i opet se dao u poteru za Reom.

Do kraja trke videli smo dosta razmena pozicije između ova dva Kawasakijeva vozača. Na kraju je Rea ipak uspeo da se izbori sa Razgatiliogluom i da upiše treću pobedu u trkačkom vikendu. Bautista je za utehu uspeo da se domogne podijuma, ali je izgubio vođstvo u šampionatu jer sa ove tri pobede Rea trenutno vodi 24 boda. Biće zanimljivo pratiti ostatak sezone i borbu između ova dva fantastična vozača.

WSBK Donington

Supersport trka bila je odlična! Karikasulo je startovao sa pol pozicije i imao je priliku da nadoknadi bodove u šampionatu jer je njegov timski kolega Randi Krumenaher startovao tek sa 11. pozicije. Karikasulo je imao tu nesreću da su Lukas Mahias na Kawasaki ZX6R i Žul Kluzel bili izuzetno raspoloženi za borbu.

Karikasulo je imao poteškoća da uhvati ritam u prvom delu trke što su Mahias i Kluzel iskoristili. Prvo je Mahias uspeo da pretekne Karikasula i da se nađe u vođstvu, a zatim je isto učinio i Kluzel. Karikasulo je tek u poslednjem delu trke uspeo da uhvati odličan ritam i da pretekne Mahiasa, a zatim i da se primakne Kluzelu.

Međutim, Karikasulu je ponestalo krugova te je morao da se zadovolji drugom pozicijom, a prvo mesto potpuno zasluženo pripalo je Kluzelu koji je odvezao fantastičnu trku. Lukas Mahias je završio na trećoj poziciji. Randi Krumenaher uspeo je da se probije do četvrte pozicije zahvaljujući čemu je spasio dragocene bodove za šampionat.

Krumenaher sada vodi u šampionatu sa 15 bodova prednosti u odnosu na Karikasula, dok Kluzel zaostaje 41 bod za Krumenaherom.

Sledeća runda WSBK šampionata vozi se na stazi Laguna Seka u SAD -u od 12. – 14. jula.

Za diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Donington Park predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve WSBK trke Donington

Rezultati superpole trke:

Rezultati superpole trke

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati druge WSBK trke Donington

Rezultati supersport trke:

Rezultati supersport trke Donington
Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.