NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Mandalika - Vikend pun uzbuđenja

WSBK Mandalika – Vikend pun uzbuđenja

-

Teški uslovi na stazi i trke prepune uzbuđenja obeležile su drugi WSBK trkački vikend održan na stazi Mandalika u Indoneziji. Padovi, ali i pobede favorita, kao i neka nova lica na podijumu ostavila su najjači utisak za ovaj trkački vikend.

Staza Mandalika u Indoneziji u prethodne dve sezone zadavala je glavobolje WSBK i WSS vozačima, a taj trend se nastavio i ove sezone. Problem sa stazom Mandalika je što se retko koristi, osim kada se voze WSBK i MotoGP trke. Zato je staza gotovo uvek prljava, a situaciju dodatno otežava i blizina peščane plaže sa koje vetar donosi finu, sitnu prašinu. Kada prvi treniniz počnu, vozači taj trening uvek izgube jer ne mogu da voze u normalnom ritmu već taokreći samo čiste stazu dok se ne formira idealna putanja. Posle tokom trka je problem prilikom preticanja, jer svako preticanje zahteva da vozač ili siđe sa idealne putanje u prašnjavi deo ili da vozača kojeg pretiče uslovno rečeno izgura sa idealne putanje.

Tako je bilo i ovog vikenda. Vozači su se kako znaju i umeju borili za svaku poziciju, što je prouzrokovalo nekoliko padova i prekida trke.

Yamaha 1-2 na kvalifikacijama, kazna za Reu

Toprak Razgatlioglu i Andrea Lokateli su briljirali tokom kvalifikacija. Toprak je osvojio pol poziciju, dok je Lokateli uspeo da se kvalifikuje odmah iza svog timskog kolege. Bautista je kompletirao prvi startni red. Yamaha je poslednji put na kvalifikacijama osvojila prvo i drugo mesto 2010. godine na stazi Kjalami, kada su Kal Kračlou i Džejms Tozlend osvojili prve dve pozicije na kvalifikacijama.

Iako je Rea trebao da startuje za pete pozicije, to se nije dogodilo jer je dobio kaznu od tri startne pozicije zbog neodgovorne vožnje tokom kvalifikacije, jer je vozio sporo tokom jednog od krugova i na taj način omeo druge vozače. Zbog kazne, Rea je startovao iz trećeg startnog reda, sa osme pozicije.

WSBK Mandalika
Yamaha 1 – 2 na kvalifikacijama Foto: Yamaha

Bautista i savršeno čuvanje guma

Pred prvu trku je su se vozači lomili oko odabira guma. Neki vozači su se odlučili sa tvrđu SC0 zaadnju gumu, dok su drugi odlučili da rizikuju sa mekšom SCX. Ispostaviće se da sreća prati hrabre i da su vozači sa SCX gumom imali bolju trku.

Prva trka započela je dramatično već od prve krivine. Rinaldi je u želji da napravi što bolju poziciju preterao na kočenju. Kočio je kasno i prednjim točkom je udario u zadnji točak Basanijevog motocikla. Nakon kontakta je pao propustivši šansu da ostvari dobar rezultat, jer je tokom treninga imao odličan ritam.

Toprak, Bautista i Basani su bila tri vodeća vozača. Bautista je brzo prestigao Topraka za vodeću poziciju i Španac je bio jedan od par vozača koji se usudio da trku vozi na mekšoj SCX gumi. Bautistina niska telesna masa zajedno sa karakteristikama Ducati V4R-a koji ima uglađenu isporuku snage i “nežan” je prema gumama, učinili su da je Bautista već od prvih krugova počeo da se “odjavljuje” i odlazi u daljinu do četvrte uzastopne pobede i prve pobede za Ducati na stazi Mandalika.

WSBK Mandalika
Bautista pametnom vožnjom došao do pobede na prvoj trci Foto: Ducati

Toprak je startovao na SCO gumi, ali je problem počela da mu pravi prednja guma zbog čega je gubio vreme u odnosu na Bautistu i tokom trke je vozio na usamljenom drugom mestu. U početku se borio sa Basanijem, ali je uspeo da se odvoji od njega.

Kako je trka odmicala, Lokateli je napredovao, a Basanije je nazadova. Posle par razmena pozicija, Lokateli je uspeo da prestigne Basanija i da dođe do novog podijuma. Još jednim podijumom, Lokateli je pokazao veliki napredak i veću konstantnost u odnosu na prošlu sezonu.

Vozači fabričke Kawasaki ekipe su imali tešku trku. Rea je završio na devetoj, a Louz na desetoj poziciji. Tokom prvog dela trke su se držali, ali su u drugom delu trke imali problema sa gumama.

Odličnu trku odvezao je Petrući koji je uspeo da dođe do pete pozicije. Van der Mark je na BMW-u takođe bio dobar osvojivši šesto mesto. Skot Reding nije imao toliko sreće. Njemu se tokom trke dogodio peh sa motociklom jer je najverovatnije kamen probio hladnjak motora te je Reding morao da svoj BMW M1000RR parkira u boks i završi trku.

Pobeda za Topraka, pad Bautiste nakon duela sa Reom

Početak superpol trke protekao je u znaku Topraka koji je uspeo da povede sam početak trke, ali je trka odmah prekinuta zbog pada i incidenta između Louza, Baza i Petrućija. Njih trojica su imali kontakt nakon kojeg su Baz i Louz pali. Trka nije odmah prekinuta, već nakon što je u istoj krivini, samo krug kasnije pao i Rea naletevši na tečnost prosutu sa motocikla Louza ili Baza. Nakon Rejinog pada trka je prekinuta dok se staza nije raščistila.

Startne pozicije na ponovnom startu trke važile su prema rasporedu sa kvalifikacija. Na ponovnom startu je Bautista izbio na prvu poziciju, ali njegovo vođstvo nije trajalo dugo. Već u trećoj krivini otišao je široko što je Toprak iskoristio da zauzme prvo mesto. Rea je sa treće pozicije imao bolji ritam nego na prvoj trci, ali je bio prilično agresivan. Pri jednom preticanju ušao je malo agresivnije u Bautistinu putanju. Čim je izbio ispred Bautiste, Rea je malo izašao na prašnjavau stranu i zadnji kraj Kawasakija počeo je da proklizava. Sinhronizovano sa Reinim problemom i Baustisti je proklizao motocikl. Za razliku od Reje koji je ostao na motociklu, Bautista je pao prekinuvši niz trka u bodovima.

Bautista je trku završio bez bodova, a Rea je izgubio vreme i to su iskoristili Lokateli i Louz koji su došli do pozicija dva i tri.

WSBK Mandalika
Louz bolji od Reje na superpol trci Foto: Kawasaki

Možda krug ili dva pre incidenta između Bautiste i Reje dogodio se incident između Louza i Baza. Louz je krenuo u preticanje Baza koji je malo spustio desnu nogu tokom kočenja. Lozu je nenamerno desnim fuzasterom udario Bazovu nogu. Od siline udaraca Baz je zadobio frakture noge i morao je u boks gde su ga bukvalno skinuli sa motocikla i odneli na pregled. Zbog povrede Baz nije vozio drugu trku.

Louz je nakon trke otišao do Baza da se izvini, a Baz je izjavio da ne krivi Louza i da se radi o čisto trkačkom incidentu.

Toprak je pobedom na superpol trci uspeo da prekine Bautistin niz pobeda, bar na kratko.

WSBK Mandalika
Toprak po prvi put pobedio u ovoj sezoni Foto: Yamaha

Bautista uzvraća udarac

Početak druge trke započeo je u žestokom tempu. Rea, Rinaldi, Toprak, Lokateli, Louz i Basani razmenjivali su pozicije. Lokateli je bio agresivan na samom startu u pokušaju da izbije na vodeću pozicijum, a isto je činio i Basani koji je u jednom momentu izbio na vodeću poziciju. Nakon par krugova Rinaldi je uspeo da se probije na prvo mesto ispred Basanija i Kawasakijevog dvojca.

Louz je prvi koji je ispao iz vodeće grupe kada je napravio grešku i otišao široko na kočenju za jednu od krivina.

Taman kad je Rinaldi napravio prednost od preko 2 sekunde dogodio se incident zbog kojeg je trka prekinuta. Van der Mark je imao strašan “highisde” pad, a odmah iza njega pao je i Filip Otl. Van der Markov BMW je ostao na stazi, te je trka morala biti prekinuta. Srećom, Van der Mark je odšetao do redara, ali je bio dobro uzdrman padom.

WSBK Mandalika
Prekid trke omeo Rinaldija da dođe do pobede Foto: Ducati

Pri ponovnom startu trke Rinaldi je startovao sa pol pozicije i odmah je uspeo da napravi malu prednost. Nevolja je bila u tome što je Bautista odlično iskoristio restart i posle kraće borbe sa Toprakom izbio je na drugo mesto i dao se u poteru za timskim kolegom.

Rea je imao još jedan loš vikend. Druga trka se završila još jednim padom i ostajanjem bez bodova i sada već prilično zaostaje u generalnom plasmanu. Sezona je još na početku i imaće vremena da uhvati priključak.

U međuvremenu je Bautista na 4 kruga pre kraja sasvim sustigao Rinaldija koji se iz petinih žila trudio da zadrži vodeću poziciju. Bautista je ipak imao bolje sačuvane gume i Rinaldi nije mogao ništa protiv njega. U svojoj želji da ostane u borbi sa Bautistom preterao je i izleteo na kratko sa staze. To malo izletanje bilo je dovoljno da ga obiđe Toprak, a odmah zatić i Vierhe na Hondi.

WSBK Mandalika
Bautista ispred Topraka i Vierhea Foto: Ducati

Budući da je ponestalo krugova, to je bio i konačni poredak trke. Bautista je pobedio na još jednoj trci, Toprak strpljivo osvaja bodove, a Vierhe je osvojio svoj prvi podijum u WSBK šampionatu i popeo Hondu CBR1000RR-R na treće mesto.

Čan Onču do svoje prve pobede

Prva WSS trka započela je po suvoj stazi, ali je kiša u početku trke ispadala i komplikovala ionako nezgodnu situaciju sa prljavom stazom. Nikolo Bulega je startovao sa pol pozicije, ali se nije snašao po nezgodnim vremenskim uslovima. Brzo su ga obišli Karikasulo i Čan Onču.

Dok se Onču polako odvajao, Karikasulu se se u borbi za drugu poziciju priključili Manzi na Yamahi R6, Tuli na Triumpju 765 i Spineli, takođe na Yamahi R6. Spineli je pao sredinom trke, te se borba za treće mesto vodila između Karikasula i Tulija.

Onču je po prvi put u karijeri uspeo da pobedi na WSS trci. Onču je i prošle godine vodio na mnogo trka, ali nikad nije uspeo da sačuva gume do samog kraja. Ovog puta mu je to pošlo za rukom i Turčin je sasvim zasluženo došao do pobede.

Onču konačno do prve pobede u WSS kategoriji Foto: Kawasaki

Karikasulo je do ciljne linije uspeo da dobije duel sa Tulijem. Na podijumu smo imali tri različita proizvođača, Kawasaki na prvom, Ducati na drugom i Triumph na trećem mestu. Zanimljivo je i da su sva tri motocikla različite konfiguracije i radne zapremine agregata.

Ni MV Agusta nije bila daleko od podijuma, jer je Šroter trku završio na četvrtom mestu.

Bulega je imao incident kada je prilikom preticanja Van Stralena morao da ispravi motocikl i tom prilikom Van Stralen nije imao kud već je udario u Bulegin Ducati.

De Rosa je pred sam kraj trke imao problem sa probušenom gumom i zbog toga je morao da se pozdravi sa dobrim rezultatom.

Karikasulo se vratio na sam vrh

Druga trka započela je sa Bulegom, Karikasulom i Ončuom na prve tri pozicije. Njih trojica su imali svoju bitku i činilo se da će umaći ostalima. Kako je trka odmicala, Bulega je tonuo u poretku, a Manzi je bivao sve brži i priključio se vodećem dvojcu koji su činili Onču i Karikasulo.

Manzi je bio nezaustavljiv i uspeo je na šest krugova pre kraja da prestigne i Ončua. Karikasulo nije želeo da gubi vreme, te je i on pošao za Manzijem i ostavili su Ončua iza sebe.

Činilo se da će Manzi moći da pobegne, ali je Karikasulo u završnim krugovima uspeo da se povrati i ubrza. Karikasulo je u poslednjem krugu nadoknadio solidan zaostatak i pred kraj kruga je prestigao Manzija, uspevši da se odbrani do ciljne linije i tako dođe do svoje prve pobede još od kako je napustio WSS klasu i prešao u WSBK. Nakon 4 godine, Karikasulo je bio pobednik.

Manzi, Karikasulo, Onču i Bulega tokom druge trke Foto: Yamaha Racing

Onču je pred kraj trke upao u probleme sa gumama, a Bulega je bivao brži i pred kraj je Bulega došao do treće pozicije.

Bautista i dalje na prvoj poziciji, Toprak napredovao na drugo mesto

Nakon dva trkačka vikenda, Alvaro Bautista je i dalje na prvoj poziciji sa prednosti od 37 bodova. Zahvaljujući pobedi i podijumima, Toprak je izbio na drugo mesto. Treće mesto u šampionatu drži Lokateli sa 5 bodova zaostatka za Toprakom, odnosno 42 boda za Bautistom.

U WSS kategoriji Bulega je još uvek prvi u generalnom plasmanu, ali njegova prednost je smanjena na 18 bodova. Manzi je izbio na drugo mesto, dok je Onču trećeplasirani.

Iako Bautista ima solidnu prednost, to ne mora ništa da znači. Tek je završena druga od 12 rundi šampionata i svašta je moguće. Dosadašnja iskustva govore da pravo trkanje i stanje stvari počinje tek kad počnu da se voze trke u Evropi, a to će se dogoditi već u narednoj rundi koja je zakazana za 21. april na stazi Asen u Holandiji.

Do tad timovi imaju dosta prostora da unaprede motocikle, a povređeni vozači da se oporave. Honda će u WSS šampionatu upravo na Asen dobiti novi agregat sa kojim bi trebalo da budu konkurentniji.

Za komentare i utiske povodom WSBK trke na stazi Mandalika možete posetiti temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Mandalika Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Mandalika Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Mandalika Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve WSS trke:

WSBK Mandalika Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSS trke:

WSBK Mandalika Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.