January 22, 2022
NaslovnaMoto GaražaWSBK Manji Kur - Toprak briljantan!

WSBK Manji Kur – Toprak briljantan!

-

Kao što smo i pretpostavljali. WSBK trka na stazi Manji Kur ne da nas nije razočarala, nego nas je u nekim trenucima držala napetim. U WSBK kategoriji gledali smo još jedan klasičan duel kojji su nam po ko zna koji put priredili Toprak Razgatlioglu i Džonatan Reja. WSS kategorija imala je dve dramatične, ali zanimljive trke.

Manji Kur je vozače dočekao sa kišom i vlažnom stazom. Tipično za Manji Kur u septembru. Međutim, subota i nedelja bile su potpuno drugačije, sa suncem i relativno toplim vremenom. Što je najbitnije, staza je bila suva i vozači su mogli da daju sve od sebe.

Pol pozicija je prilapa Reji. Ovo je osma uzastopna pol pozicija za Reju. Tako je Kawasakijev as srušio rekord po najviše osvojenih pol pozicija u sezoni. Dosadašnji rekord držao je Ben Spies.

WSBK Manji Kur
Reja do novog rekorda sa osam pol pozicija u sezoni Foto: Kawasaki

(S)Toprak nedodirljiv na prvoj trci

Toprak Razgatlioglu obožava Manji Kur na kojem je došao do svoje prve pobede u sezoni. Na prvoj trci pokazao je da on i Yamaha R1 funkcionišu kao celina na ovoj stazi. Toprak je dobro startovao i već u prvoj krivini je poveo trku.

U Adelaide krivine prestigli su ga Reja i odlični Louz, kao i Rinaldi. Topraku nije trebalo puno vremena da uzvrtati prvo Rinaldiju, a zatim i Louzu. Nakon što se obračunao sa njima, Toprak je počeo da juri Reju koji je napravio blagu prednost.

Četiri kruga nakon početka trke, Toprak je upravo u Adelaide krivini na kočenju prestigao Reju za prvu poziciju. Nakon što se našao na vodećoj poziciji, Topraka više niko nije uspeo da zaustavi. Reja je pokušao da isprati ritam Topraka, ali nije uspeo u tome te je morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Na trećem mestu dugo je vozio Louz, ali je pred sam kraj trke pao i svoje mesto na podijumu prepustio je Lokateliju koji je još jednom pokazao razlog zbog kojeg ga je Yamaha dovela u fabričku ekipu.

Toprak je potpuno promenio i slavlje pri prolasku kroz cilj. Pošto je kroz cilj prošao na prednjem točku.

WSBK Manji Kur
WSBK Manji Kur Foto: Yamaha Racing

Superpol trka – “pravila su pravila”

Toprak i Reja su bili uporni tokom superpol trke i nisu želeli da popuste ni za milimetar. Reja i Toprak borili su se i vozili “na točak” jedan od drugog tokom cele trke. Nekoliko puta razmenjivali su pozicije.

Ipak je na stazi pobedu odneo Toprak Razgatloglu. Međutim, pobeda je pripala Reji. Toprak je u poslednjem krugu za svega par cm dotakao zelenu površinu i zbog toga je pobeda pripala Reji. Toprak Razgatlioglu se nije puno nervirao oko izgubljene pobede, već je svoj fokus usmerio na drugu trku koja se vozila kasnije u toku dana.

Treće mesto je ovog puta uspeo da zadrži Aleks Louz.

Toprak pobedio na stazi, Reja za zelenim stolom Foto: Yamaha Racing

Osveta je najlepša kad se služi hladna

Poput prve dve trke i druga trka je protekla u ratu između Topraka i Reje, sa tim što je Toprak ovog puta bio još odlučniji. Nakon što mu je uzeta pobeda na superpol trci, Toprak je izvršio nekoliko preticanja na kočnicama pri kojim su se on i Reja dotakli, ali sve u granicama fer pleja.

Pri kraju trke Toprak je uspeo da “slomi” Reju i da napravi prednost od preko sekunde. Skot Reding je imao najbolji pogled na borbu i duel između Topraka i Reje, jer je Reding trku završio na trećoj poziciji.

Foto: Yamaha Racing

Bez obzira na to što mu je oduzeta pobeda i što mu je dodeljena druga pozicija na superpol trci, Toprak je ipak uvećao prednost u šampionatu. Reja sada zaostaje sedam bodova za Toprakom, dok je Reding i dalje treći u šampionatu, ali sada zaostaje velikih i gotovo nenadoknadivih 72 boda.

Dramatične supersport trke

Obe trke u supersport kategoriji protekle su u incidentima i prekdima. Bernardi, Agerter i Kluzel bili su vodeća tri vozača u prvom krugu. Međutim, prvi krug obeležio je pad Fabricija koji je srećom prošao bez povreda, ali je njegov motocikl bio rasut u milion delova. Zbog čišćenja staze i uklanjanja motocikla, trka je morala da bude prekinuta.

Nakon ponovnog starta, opet su Agerter, Bernardi i Kluzel bili vodeći vozači. Odendal je pri kraju trke uspeo da se probije do druge pozicije i da na treće mesto potisne Kluzela. Za Agertera ni na prvoj trci nije bilo vozača koji je mogao da ga zaustavi na putu do devete pobede i uvećanja prednosti u šampionatu.

WSBK Manji Kur
Neuhvatljivi Dominik Agerter Foto: Yamaha Racing

Druga trka i njen početak zaista su bili dramatični. Bernardi, Agerter i Kluzel bili su trojica vozača koja su učestvovala u incidentu koji se dogodio na kraju prvog kruga u šikani. Trka je bila prekinuta jer su Berndardi i Kluzel ostali povređeni pored staze. Posle ukazivanja prve pomoći i čišćenja motocikala, trka je nastavljena u skraćenom formatu od 12 krugova.

Agerter je nakon incidenta uspeo da se vrati do boksa, a mehaničari su u poslednjim sekundama uspeli da poprave motocikl. Na ponovnom startu odlični su bili Agertgar, Gonzales i Čan Onču.

Tokom trke na prve dve pozicije izdvojili su se Agerter i Gonzales. Ono što je malo ko uspeo u ovoj sezoni, pošlo je za rukom Gonzalesu. U fantastičnom poslednjem krugu i bliskom duelu pobedu je odneo mladi Gonzales. Agerter je morao da se zadovolji drugom pozicijom, dok je svoje mesto na podijumu izborio Onču sa osvojenim trećim mestom.

Manuel Gonzales (broj 81) pobedio Agertera Foto: Yamaha Racing

Agerter sada vodi u šampionatu sa velikom prednosti od 62 boda. Sezona još nije gotova, ali slobodno se može reći da je Agerter nadomak titule.

Sledeća runda WSBK šampionata održaće se u Kataloniji od 17 – 19. septembra.

Za diskusiju i komentare sa WSBK trkačkog vikenda na stazi Manji Kur možete posetiti i našu temu na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda:

Prva WSBK trka na stazi Manji Kur:

Foto/Source: WSBK.com

Superpol WSBK trka na stazi Manji Kur:

WSBK Manji Kur
Foto/Source: WSBK.com

Druga WSBK trka na stazi Manji Kur:

Foto/Source: WSBK.com

Prva WSS trka na stazi Manji Kur:

WSBK Manji Kur
Foto/Source: WSBK.com

Druga WSS trka na stazi Manji Kur:

WSBK Manji Kur
Foto/Source: WSBK.com


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
140PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se