August 17, 2022
NaslovnaMoto SportWSBK test Portimao, Louz i Razgatlioglu najbrži

WSBK test Portimao, Louz i Razgatlioglu najbrži

-

Prošle nedelje, odnosno 24. i 25. avgusta vožen je WSBK test na stazi Portimao u Portugalu. Ovaj test uvek se održava pred nastavak sezone da bi se vozači ponovo privikli na superbajk mašine posle duge letnje pauze i da bi dodatno poradili na novim stvarima i podešavanjima na motociklima.

Izveštaj sa testa počećemo sa fabričkom Ducati ekipom. Za one koji tokom letnje pauze nisu pratili dešavanja u WSBK šampionatu, želim samo da spomenem da je Alvaro Bautista nezvanično potpisao ugovor sa Hondom i da će od sledeće sezone voziti za njih. Druga vest je da na Bautistino mesto dolazi Skot Reding, bivši MotoGP vozač koji trenutno nastupa u britanskom superbajk šampionatu. Reding je trenutno drugoplasirani u šampionatu sa 12 bodova zaostatka za prvoplasiranim vozačem. Reding u tom šampionatu vozi upravo Ducati V4R, te je to bio još jedan od razloga zbog kojeg su se u Ducati -iju odlučili upravo za njega.

Čaz Dejvis je na testu upoređivao napredak koji su ostvarili na prethodnom testu takođe voženom na ovoj stazi pre početka sezone. Osim toga, od novih delova Ducati i Dejvis testirali su unapređenja šasije kao i drugačija podešavanja elektronike. Dejvis je radio i na pronalaženju stabilnosti motocikla, a izjavio je i da sa testa odlazi u optimistično raspoloženju. Djevis je zadovoljan poboljšanjima na motociklu, naročito je istakao da se od trke na Laguna Seki motocikl ponaša totalno drugačije i da misli da će do kraja sezone moći da ostvari dobre rezultate.

WSBK test Portimao
Dejvis testirao unapređenja šasije i elektroniku

Bautista je test iskoristio da testira rame koje je povredio prilikom pada na Laguna Seki. Prvog dana testa Bautista je odvezao priličan broj krugova, ali je drugogo dana test završio već posle prvog dela dana zbog upale mišića ramena. Bautista je izjavio da se oseća dobro, ali da je sad potrebno malo vremena da se ligamenti i mišići ramena ponovo vrate u formu posle duge pauze. Takođe, Bautista očekuje da će se na trci boriti za pobedu i da će biti konkurentan.

WSBK test Portimao
Bautista sledeće sezone menja Ducati za Hondu

Kawasaki i Rea su u dobroj formi završili prvi deo sezone, a na testu su želeli da pronađu dodatna poboljšanja. Rea prvog dana nije bio zadovoljan vremenima koje je ostvario. Kao razlog je naveo to da se još privikavao na svoj ZX10RR koji je nešto drugačijih specifikacija u odnosu na ZX10R koji je vozio tokom trkačkog vikenda na trci 8 sati Suzuke.

Rea je na testu radi na baznim podešavanjima motora koje koristi kao polaznu tačku pred svaki trkačkim vikend. Sem toga, Kawasaki je radio i na nekim delovima za sledeću sezonu. Najviše vremena Rea je proveo u isprobavanju drugačijih podešavanja ogibljenja sarađujući sa tehničarima iz Showa -e. Osim rada na ogibljenju, Kawasaki je kao i većina ekipa testirao elektroniku. Veoma topli vremenski uslovi išli su na ruku Kawasakiju koji se dodatno fokusirao na pronalaženju dobrog balansa motocikla i štednji guma tokom trke. Rea je test završio na drugoj poziciji u kombinovanim vremenima testa.

Leon Haslam se tokom celog testa fokusirao na pronalaženju dobrog podešavanja motocikla za predstojeću trku na Portimau. Haslam tokom vikenda nije koristio gume za kvalifikaciju i svoje najbrže vreme postavio je na gumama za trku. Zanimljivo je da je Haslam u odnosu na prethodni test na Portimau koji je vožen u januaru napredovao 0,7 sekundi.

WSBK test Portimao

Toprak Razgatlioglu imao je odličan test. Turčin je tokom cele sezone veoma brz, a to je još jednom dokazao i na testu završivši ga na trećem mestu u kombinovanim vremenima sa oba dana testa. Prvog dana testa, Razgatlioglu je postavio najbrže vreme. Prema svemu sudeći Razgatlioglu se veoma lako može naći u fabričkoj Yamaha ekipi sledeće sezone. Razgatlioglu je posle trke na 8 sati Suzku bio nezadovoljan što mu nisu dozvolili da vozi trku. To nezadovoljstvo rezultiralo je time da je Turčin počeo da traži angažman van Kawasakija. Pretpostavku da će Razgatlioglu u preći u Yamahu podstaklo je i to što je Yamaha posle testa izjavila da neće produžiti ugovor sa Louzom, a to je podstaklo novu pretpostavku da bi se Louz lako mogao naći u fabričkoj Kawasaki ekipi.

WSBK test Portimao

Yamaha je imala relativno dobar test. Aleks Louz završio je test na prvoj poziciji, dok je Van der Mark bio četvrti. Van der Mark je test na Portimaou iskoristio da se još bolje pripremi za nastavka sezone. Samo da podstimo da je ovo možda prvi put da Van der Mark vozi oporavljen od povreda koje je zadobio prilikom strašnog “highside” pada na Mizanu.

Ipak, test nije prošao bez poteškoća za Holanđanina. Na prvoj sesiji drugog dana doživeo je manji pad, a u drugoj sesiji imao je problema sa elektronikom. Na kraju testa Van der Marke je izjavio da je zadovoljan testom i da se polako vraća u formu pre pada na Mizanu. Nada se da će na trci za dve nedelje uspeti da ostvari solidan rezultata.

Aleks Louz sa testa odlazi u promenljivom raspoloženju. Iako je bio najbrži na testu, Louzu je od strane Yamahe saopšteno da mu neće biti produžen ugovor. Louz će sledeće sezone morati da potraži novu ekipu.

Honda nije imala puno posla na testu. Leon Kamier odsustvovao je zbog povrede, a kao njegova zamena vozio je Takumi Takahaši uz standardnog Rijuči Kijonarija. Oba vozača uglavnom su radila na podešavanjim motocikla za trku, pošto Honda nije imala ništa specijalno da testira. Kruže glasine da je Bautisti obećano da će za sledeću sezoni biti spreman potpuno novi Hondin superbajk koji bi bio u stanju da parira konkurencijij.

Ekipa BMW -a bila je veoma zauzeta tokom celog testa. Sajks je prvog dana doživeo dva manja pata. Prvi pad se dogodio u prvoj sesiji kada je Sajks otišao široko i proklizao prednjim točkom u jednoj od krivina. Problem je što staza na početku testa nije bila skroz čista pa je to prouzrokovalo pad. Drugi pad takođe se dogodio proklizavanjem prednjeg kraja, ali je ovog puta krivac bila prednja guma koja je već imala popriličan broj krugova iza sebe. Sajks i BMW testirali su novo kvačilo, drugačije zadnje vešanje i nekoliko mapi rada agregata.

Markus Rajterberger testirao je elektroniku, ogibljenje i tokom testa radio je na podešavanju motocikla za trku, odnosno na smanjenju trošenja guma tokom trke.

Vozači i timovi sada imaju još jedan kratak predah pred nastavak sezone koji počinje trkom na Portimau od 6. – 8. septembra.

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.