September 22, 2020
Naslovna Moto Sport WSBK Laguna Seka 2019 Rea i Dejvis do pobeda

WSBK Laguna Seka 2019 Rea i Dejvis do pobeda

-

WSBK trkački vikend na stazi Laguna Seka je završen, te vam donosimo izveštaj za slučaj da niste pratili dešavanja na stazi. Rea je maestralnom i smirenom vožnjom došao do bitnih pobeda i podijuma koji su mu doneli ogromnu prednost u šampionatu. Sa druge strane, Alvaro Bautista je gotovo sigurno završio sa šansom za osvajanje titule.

Prva WSBK trka (kao i ostale) nije bila preterano zanimljiva. Rea i Dejvis imali su dobar start, a Bautista je bio iza njih. U prvih nekoliko uvodnih krugova Rea, Dejvis i Bautista vozili su blizu jedan drugom. Delovalo je da je Bautista imao dobar ritam i pokušao je prestigne Dejvisa, ali baš u tom trenutku je ceo vikend pošao naopako po Bautistu. Prilikom pokušaja ulaska u krivinu Bautisti je proklizao prednji kraj Ducati -ja pri čemu je pao. Posle pada Bautista je nastavio trku, ali nije završio u bodovima.

Rea Kawasaki ZX10RR
Nekoliko trenutaka kasnije, Bautista je pao

Kasnije tokom trke Rea je pravio sve veću razliku u odnosu na Dejvisa upisavši veoma bitnu pobedu za šampionat. Posle Bautistinog pada treće mesto preuzeo je Razgatlioglu koji je do kraja trke držao treću poziciju. Razgatlioglu polako napreduje u generalnom plasmanu zahvaljujući nizu podijuma u poslednjih par trka.

Na četvrto mesto stigao je još jednom solidni Tom Sajks. Verujem da će sledeće sezone Sajks i BMW biti još konkurentniji kada dodatno razviju S1000RR. Na petoj poziciji završio je Aleks Louz, dok je odličnu šestu poziciju osvojio Žordi Tores.

Na početku sprint trke videli smo dramu, prvo je Dejvis odlično startovao i prestigao Reu, a zatim se desio incident između Bautiste i Razgatlioglua. Bautista je lošije startovao i hteo je da nadoknadi vreme na kočenju na ulazu u prvu krivinu. Na ulazu u krivinu našao se Razgatlioglu koji je ulazio sa spoljne strane, a Bautista je kasnije kočio pri čemu je otišao malo šire i u tom produženju putanje dotakao je zadnji kraj Razgatliogluovog Kawasaki -ja usled čega je pao.

Rea

Druga drama dogodila se u “vadičep” krivini kada je Delbjanko prekasno kočio i udario u zadnji kraj Bičove Yamahe. Bič je inače nastupao ovog vikenda kao “wild card” vozač i ostvario je solidne rezultate sa obzirom da je prvi put vozio ovu konfiguraciju Yamahe R1. Zbog rasutih delova na stazi trka je morala da bude prekinuta. Ovo je dalo vremena Bautisti da se vrati do boksa i da startuje ponovo na restartu. Međutim iako su mehaničari brzo sanirali oštećenja na motociklu, Bautista nije startova pošto su ga zadržali u medicinskom centru na proveri budući da je udario glavu prilikom pada.

WSBK Laguna Seka
Bautista je morao da propusti restart sprint trke

Na restartu trke Rea je odlično odradio start i odmah je postavio jak ritam koji niko do kraja trke nije uspeo da isprati. Dejvis je opet dobro startovao, ali nije mogao dalje od druge pozicije. Tom Sajks na BMW S1000RR -u odlično je još jednom odradio posao. Za sprint trku drugačije su podesili elektroniku i odnose u menjaču što je Sajksu dalo šansu da se bori za još jedan podijum.

Sajks
Sajks na BMW -u pruža sve bolje i konstantnije rezultate

Četvrto mesto zaradio je Razgatlioglu posle borbe sa Haslamom, dok je peti bio uravo Haslam. Na šestom mestu završio je Louz.

Za drugu trku možemo reći da je bila prilično nezanimljiva, poput prve. Sa tim što je na drugoj trci Dejvis bio taj koji je od starta do cilja odvezao sigurnu trku. Rea je u prvoj polovini trke bio blizu Dejvisa, ali je tokom trke rešio da ne rizikuje previše i da upiše 20 sigurnih bodova. Razlog za to Reinu rezervisaniju vožnju bio je taj što je Bautista svega posle par krugova morao da se povuče zbog bolova u ramenu. Bautista je prilikom pada na prvoj trci zadobio istegnuće ligamenata ramena.

Dejvis je sa ovom pobedom konačno skinuo pritisak sa sebe i upisao prvu pobedu sa V4R modelom i prvu pobedu još od prošlogodišnje trke na Aragonu. Rea na letnju pauzu odlazi sa velikom prednošću od 81 bod u odnosu na Bautistu.

Sa obzirom da je ostalo samo 4 trkačka vikenda može se slobodno reći da Rea ima šampionat u džepu. Rea je do ove prednosti došao strpljenjem i konstantnim podijumima i ako osvoji ovaj šampionat biće mu to jedna od najzasluženijih titula.

WSBK Laguna Seka
Rea odlazi na letnju pauzu sa ubedljivom prednosti

Treće mesto otišlo je u ruke Razgatlioglua. Mladi Turčin je još jednom pokazao da ume da se prilagođava stazama, a polako je pronašao i dobro podešavanje motocikla sa kojim može da se bori za podijume. Razgatlioglu je ostalo još samo da savlada kvalifikacije i možemo da očekujemo prvu pobedu.

Jedina borba na drugoj trci vodila se za niže pozicije. Tom Sajks, Haslam i Louz borili su se za četvrtu poziciju. Sajks je u početnim krugovima držao četvrtu poziciju, ali je sredinom izgubio na ritmu pa su ga Haslam i Louz stigli, a Louz je uspeo i da ga prestigne. Sajks je pri kraju trke opet pronašao ritam, ali nije uspeo da preotme poziciju od Louza te je Yamahin vozač osvojio četvrtu poziciju.

Baz i Tores vodili su borbu za sedmu poziciju, nekoliko puta su razmenili pozicije da bi Baz na kraju uspeo da se izbori sa Toresom. Baz i Tores su imali odličan trkački vikend i u poslednje vreme pokazuju dobru formu.

Ako se ništa nepredviđeno ne dogodi do kraja sezone ovaj trkački vikend na Laguna Seki mogao bi da bude prelomni za ceo šampionat.

Vozače sada očekuje duga pauza do 6. septembra, posle koje će WSBK šampionat nastupati na stazi Portimao u Portugalu.

Za diskusiju i komentare o WSBK trkačkom vikendu na stazi Laguna Seka možete svratiti do naše teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

Rezultati prve WSBK trke Laguna Seka

Rezultati sprint trke:

Rezultati sprint trke WSBK Laguna Seka

Rezultati druge WSBK trke:

Rezultati druge WSBK trke Laguna Seka
Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,348FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
110PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se