NaslovnaMoto Sport8 sati Suzuke, Kawasaki kroz dramu do titule i pobede

8 sati Suzuke, Kawasaki kroz dramu do titule i pobede

-

Znali smo da će trka 8 sati Suzuke biti zanimljiva pošto su se dve ekipe borile za titulu, ali nismo mogli ni da pretpostavimo kakve će se drama dešavati u poslednjih 5 minuta trke.

Tokom vikenda Suzuku je pogodilo nevreme sa obilnom kišom zbog čega finalni deo kvalifikacije nije ni vožen, a pol pozicija pripala je fabričkoj ekipi Yamahe, ispred fabričkog Kawasakija i fabričke Honde. Što se tiče glavnih konkurenata za šampionsku titulu, SRC Kawasaki plasirao se na 14. poziciji, a Suzuki Endurance Racing Team (SERT) kvalifikovao se na 17. poziciji.

Budući da je suvišno opisivati šta se dešavalo tokom cele trke, u tekstu ćemo se dotaći samo završnice trke i najbitnijih detalja. Tokom cele trke fabričke ekipe Kawasakija, Yamahe i Honde borile su se za pobedu. Yamaha je u jednom trenutku imala peh kada im se prilikom dolivanja goriva zaglavio čep na rezervoaru, pa su u boksu izgubili dragocene sekunde koje su im na kraju mogle doneti pobedu.

U poslednjih sat i po vremena videli smo promenu na prvom mestu kada je Kawasaki pretekao Hondu za prvu poziciju. Honda je u poslednjem satu posustajala pa je priliku da pretekne Takahašija na Hondi iskoristio i Louz na Yamahi probivši se na drugu poziciji. Budući da je ostalo malo vremena do kraja trke, Yamaha nije imala šanse da nadoknadi zaostatak od 15 sekundi za vodećim Kawasakijem kojim je upravljao Rea.

8 sati Suzuke

Zaplet trke dogodio se u poslednjih 5 minuta. SERT je u tim poslednjim trenucima imao titulu u džepu jer su u tom trenutku bili daleko ispred SRC Kawasakija. SERT je imao 1 bod prednosti i sve što je trebalo je da doteraju motocikl do cilja. Sreća je ipak bila naklonjena SRC Kawasaki ekipi pošto je Suzuki SERT ekipe ispustio dušu na pravcu na samo 5 minuta do kraja trke čime je SRC Kawasaki automatski postao šampion.

Suzuki SERT
Suzuki SERT ekipe ispustio je dušu pred sam kraj trke

Tu nije bio kraj dram, Džonatan Rea je na vodećoj poziciji imao dobar tempo i nije smanjivao brzinu iako su bile istaknute zastave koje upozoravaju da je ulje na stazi. Već u sledećem krugu, Rea je naišao na ulje i pao. U trenutku Reinog pada automatski je bila istaknuta crvena zastava i trka je prekinuta, a prema preliminranim rezultatima pobeda je otišla u ruke fabričkoj Yamahi, ispred fabričke Honde i F.C.C. Honde.

Proglašenje pobednika obavljeno je upravo sa ove tri gore pomenute ekipe, a Kawasaki je odmah uložio žalbu. Posle više od sat vremena izašlo je zvanično obaveštenje da je fabrička Kawasaki ekipa ipak pobednik. Kao obrazloženje se navodi da se po isticanju crvene zastave uzima plasman iz prethodnog završenog kruga. Pošto je Rea prethodni krug prošao na prvoj poziciji prema tome je usvojena žalba da je Kawasaki pobednik trke.

Dakle da rezimiramo, fabričke ekipe Kawasaki, Yamaha i Honda zauzele su prvu, drugu i treću poziciju. SRC Kawasaki osvojio je svoju prvu šampionsku titulu, a drugo mesto u plasmanu pripalo je F.C.C. Honda ekipi zahvaljujući odustajanju SERT ekipe, a SERT je pao na treću poziciju u generalnom plasmanu.

8 sati Suzuke
SRC Kawasaki osvajač titule, F.C.C. Honda drugoplasirana, SERT trećeplasiran u generalnom poretku

Obe ekipe, SRC Kawasaki i SERT zaslužili su da budu šampioni jer su tokom cele sezone beležili dobre rezultate. Ovog puta su bukvalno nijanse odlučile pobednika, ali zato možemo da kažemo da je ova sezona bila jedna od najzanimljivijih u endurance šampionatu. Sledeće sezona počinje već 21. septembra trkom 24 sata Bol D’or.

Ukoliko želite da ostavite komentar u vezi trke 8 sati Suzuke, predlažemo da svratite do naše teme na forumu.

Rezultati trke 8 sati Suzuke:

Rezultati trke 8 sati Suzuke
Rezultati trke 8 sati Suzuke
BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.