May 30, 2020
Naslovna Moto Sport MotoGP test Mizano, Kvartararo najbrži, Yamaha testirala M1 za 2020.

MotoGP test Mizano, Kvartararo najbrži, Yamaha testirala M1 za 2020.

-

Krajem prošle nedelje, tačnije 29. i 30. avgusta održan je MotoGP test na Stazi Mizano u Italiji. Svi timovi imali su da testiraju dosta novih delova, a neke fabričke ekipe radile su i na motociklima za sledeću sezonu.

Vozače i timove na Mizanu dočekalo je veoma toplo vreme, što je išlo na ruku timovima jer je i trka na Silversonu vožena u sličnim uslovima. Prema komentarima vozača staza Mizano je u nešto drugačijem stanju u odnosu na prošlu godinu što se tiče prijanjanja, odnosno asfalt pruža manje prijanjanja. Nije poznato da li je ovo posledica toplog vremena ili je samo asfalt blago promenio svoja svojsta.

Staza sa slabijim prijanjanjem i izuzetno toplo vreme išlo je na ruku najviše fabričkoj Yamaha ekipi koja je imala pune ruke posla. Yamaha je na Mizano donela najviše novih delova u odnosu na sve ekipe, dobro skoro sve, pošto KTM uvek donese pun kamion različitih novih delova. Yamaha je radila na testiranju nove verzije agregata, nešto drugačijeg od onog koji je testiran na Brnu. Osim agregata Yamaha je testirala i novi Akrapovič auspuh, karbonsku zadnju viljušku i prekirvač prednjih diskova.

Novi auspuh napravljen od strane Akrapoviča za Yamahu dosta podseća na Suzukijev auspuh. Pretpostavka je da novi auspuh treba da više snage u određenom rasponu obrtaja. Karbonska zadnja viljuška je deo koji su Rosi i Vinjales tražili da Yamaha davno napravi. Rosi i Vinjales bili su zadovoljni novom viljuškom i preneli su utsike da karbonska zadnja viljuška pruža više stabilnosti i da doprinosi boljem ubrzanju.

Što se tiče prekrivača prednjih diskova, na pitanje novinara čemu to služi Rosi je šaljivo odgovorio: “da bi bili brži”. Najverovatnije se radio o aerodinamičnom dodatku, poput onog koji koriste Ducati i Honda.

MotoGP test Mizano Yamaha VR46

U vezi sa agregatom za 2020. godinu, Rosi je odgovorio da je za nijansu bolji od onog testiranog na Brnu, ali da u Yamahi još moraju da rade na njemu. Rosi posle prvog dana nije bio naročito zadvoljan testom, ali je već posle drugog dana bio znatno optimističniji. Prvog dana testa, Rosi je testirao verziju M1 za 2020. godinu, a drugog dana je radio na podešavanju motocikla za predstojeću trku.

Vinjales je uglavnom u toku oba dana testa podešavao motocikl za trku, a nešto malo vremena je u toku prvog dana testa testrirao M1 za sledeću sezonu.

MotoGP test Mizano Vinjales

Masimo Meregali je preneo da će se najverovatnije svi novi delovi (osim agregata) koristiti tokom trkačkog vikenda na Mizanu.

Fabio Kvartararo iskoristio je test na najbolji mogući način da se pripremi za trku. Kvartararo je odvezao 150 krugova tokom oba dana testa i završio je test na prvom mestu. Mladi Francuz je radio na podešavanjima motocikla na trku, a najviše se fokusirao na podešavanje prednjeg kraja. U kombinovanim vremenima, Kvartararo ima najbrže vreme na testu, skoro pola sekunde od drugoplasiranog Petrućija.

Fabio Kvartararo
Kvartararo završio test na prvom mestu

Franko Morbideli iskoristio je Mizano i ovaj MotoGP test da pronađe rešenje za neke probleme koje su ga mučili tokom trke na Silverstonu. Morbideli je radio na tome da M1 bude upravljivija na ulasku u krivine. Morbideli je tokom oba dana testa postavljao odlična vremena i na 3 od 4 sesije završavao je među 5 najbržih.

Franko Morbideli

Honda je na test donela nekoliko novih delova, ali ništa previše očigledno da bi smo mogli sa sigurnošću da kažemo šta su tačno testirali. Markez je u jednom trenutku imao čak četiri Honde RC213V u garaži. Od ta četiri, jedan je bio potpuno crn, pa se pretpostavlja da je to prototip motocikla za sledeću sezonu. Ono što je bilo primetno je drugačiji rep motora u kom se najverovatnije nalazi takozvani “upijač vibracija”. Markez je tokom testa odvezao čak 168 krugova i nije jurio najbrže vreme na testu već je uglavnom vozio na korištenim gumama, dok je većina vozača pred kraj testa koristila mekšu komponentu gume.

MotoGP test Mizano

Horhe Lorenco je od testa odustao već posle odvežene prve sesije. Lorenco se žalio na bolove u leđima pa su u njegovom timu odlučili da Lorenco ne vozi dalje i da se fokusira na oporavak i predstojeću trku do koje ima nešto oko dve nedelje.

Horhe Lorenco
Lorenco je odustao od testa već posle prvog dana

Pošto su u Hondi već znali da Lorenco neće biti u stanju da kvalitetno testira nove delove, Kal Kračlou je još jednom preuzeo ulogu drugog fabričkog vozača. Kračlou je testirao mnoštvo delova, ali je na kraju izjavio da nijedan od tih delova nije dao željene rezultate. Poput Markeza, ni Kračlou nije postavljao brza vremena na mekim gumama već se fokusirao na vožnju na istrošenim gumama.

MotoGP test Mizano

Čast da bude najbrži Hondin vozač pripala je Nakagamiju koji je test završio na osmoj poziciji. Nakagami je Mizano MotoGP test vozio rasterećen budući da nije imao ništa novo da testira te se fokusirao samo na traženje optimalnog podešavanja motocikla za trku.

Suzuki je je na Mizano došao u svom punom sastavu. Rinsu se u ekipu konačno pridružio i Mir koji se vratio nakon duge pauze i pada tokom testa na Brnu. Suzuki nije imao nove delove da testira i uglavnom su isprobavali neke delove koje su testirali na Brnu. Najbitnija stvar na testu bilo je upoređivanja šasije testirane na Brnu Pored upoređivanja postojećih delova, Suzukijevi vozači su radili i na pripremi za trku.

Mir Suzuki GSXRR
Mir se konačno vratio na stazu

Ducati je na Mizano došao samo sa tri vozača jer se ekipi priključio Mikel Piro. Budući da je za Ducati pored Muđela Mizano još jedna domaća test staza iz Ducatija nisu doneli ništa novo za Petrućija i Dovicioza. Doviciozo je imao za cilj da se vrati u ritam posle teškog pada koji je doživeo na Silverstonu. Doviciozo je bio zadovoljan svojim zdravstvenim stanjem, ali nije bio zadovoljan ritmom koji je imao tokom testa.

MotoGP test Mizano

Petrući je završio test na drugom mestu i bio je prilično zadovoljan krugovima koje je odvezao. Mikele Piro je na Mizanu testirao nove aerodinamične oklope koji se blago razlikuju od onih koje Ducati trenutno koristi. Ducati najverovatnije već radi na aerodinamici za sledeću godinu, a vrlo je verovatno da će Doviciozo i Petrući početi da koriste upravo ove oklope odmah po završetku sezone.

Mikele Piro
Piro testirao nove oklope

KTM je kao po običaju imao mnogo posla. Većinu vremena KTM ovi vozači proveli su testirajući KTM RC15 za sledeću sezonu. Espargaro je vozio oba dana testa, dok je Zarko vozio samo prvi dan. Na testu smo mogli da vidimo i Pedrosu. KTM je testirao novu šasiju, a Espargaro je pohvalio Pedrosu i njegov doprinos na novoj šasiji koja je prema Espargarovim rečima znatno bolja. Zanimljivo je da je Pedrosa drugog dana testa bio brži od Espargara.

Dani Pedrosa KTM RC16
Dani Pedrosa Foto: Lukas Leitner

MotoGP test na Mizanu nije trajao dugo za Migela Oliveiru koji se povukao sa testa već posle prvog dana zobg povrede ramena koju je zadobio prilikom pada na Silverstonu posle kontakta sa Zarkom.

Oliveira Migel KTM RC16
Oliveira se sa testa povukao već posle par krugova Foto: Lukas Leitner

Mišelin testirao nove gume

Mišelin je za ovaj MotoGP test na stazi Mizano doneo nove gume koje su vozači isprobali. Reč je o novoj zadnjoj gumi koja je konstruisana da pruži bolje performanse tokom cele trke. Mišelin je done i novu prednju gumu koja bi trebalo da pruži više stabilnosti prilikom naglih kočenja. Svi vozači su veoma zadovoljni novim gumama koje bi mogle da debituju već od sledeće sezone. Mišelin je ove godine već testirao nekoliko varijanti guma i sve su imale pozitivne komentare od strane vozača.

Na test su donete i super meke gume čija uloga je bila priikupljanje podataka o brzini trošenja guma. Ne radi se o kvalifikacionim gumama, iako je većina vozača iskoristila ove gume da postavi svoja najbolja vremena testa.

Vozači imaju pauzu do 15. septembra i trke na Mizanu.

Da bi ste bili u toku sa svim dešavanjima iz moto sporta, savetujemo da svratite do sekcije na forumu namenjene moto trkama. Sekciju možete pronaći ovde.

Vremena sa testa:

Dan prvi, sesija 1:

MotoGP test Mizano

Dan prvi, sesija 2:

MotoGP test Mizano

Dan drugi, sesija 3:

MotoGP test Mizano

Dan drugi, sesija 4:

MotoGP test Mizano

kombinovana vremena prvog i drugog dana testa:

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
17,703FanovaLajkuj
1,285PratilacaZaprati
101PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se