NaslovnaMoto GaražaYamaha MT-125 - Naked za početnike

Yamaha MT-125 – Naked za početnike

-

Yamaha je 2013. godine lansirala MT-09, a ove godine iz Yamahe su rešili da zaokruže paletu predstavljanjem MT-125 najmanjeg modela u hiper nejked klasi.

MT-125 napravljen je od strane Yamahe sa ciljem da pruži veći izbor najmlađim vozačim sa A1 kategorijom koji su tek zakoračili u sve dvotočkaša, a koji nisu ljubitelji sportskih motocikala. Yamaha MT-125 je zanimljiv motocikl te smo rešili da ga u celosti predstavimo.

Sportski nastrojen agregat

Počinjemo od agregata koji je preuzet od YZF-R125. U Yamahi su odlučili da MT-125 dobije sportski agregat. MT-125 koristi četvorotaktni jednocilindrični vodeno hlađeni agregat radne zapremine 125 ccm. Budući da je A1 kategorija ograničena maksimalnom snagom od 11 kW ili ti 15 KS, tako i agregat MT-125 isporučuje upravo maksimalnih 15 KS.

Pošto u Yamahi nisu smeli da se igraju sa agregatom i prelaze snagu od 15 KS, zato su se potrudili da agregat isporučuje što bolji obrtni moment na niskim i srednjim obrtajima kako bi agregat imao što linearniju isporuku snage.

Yamaha MT-125

Linearna isporuka snage postignuta je zahvaljujući takozvanom Variable Valve Actuation (VVA) sistemu. Da bi vam bilo jasnije kako ovaj sistem funkcioniše, narednih nekoliko redova posvetićemo objašnjavanje principa rada VVA.

U principu VVA funkcioniše tako što se na bregastoj osovini zaduženoj za otvaranje usisnih ventila nalaze dva brega različitih profila. Ovde valja spomenuti da se i svaki ventil otvara preko klackalica. VVA funkcioniše tako što do 7.400 O/min ventile otvara jedan (manji) breg bregaste osovine, a kada se agregat zavrti preko 7.400 O/min, kompaktni solenoid prebacuje rad bregaste sa manjeg na veći (izraženiji) breg bregaste osovine. Kada se aktivira breg bregaste preko 7.400 O/min ventili se automatski imaju drugačiji raspored otvaranja što omogućava veću isporuku snage sve do maksimalnih 10.000 O/min.

Yamaha MT-125

Budući da je namena MT-125 nešto drugačija u odnosu na YZF-R125, u skladu sa tim promenjen je i odnos zupčanika u menjaču. Drugi odnos zupčanika stavljen je sa cilje postizanjem boljeg ubrzanja na uštrb maksimalne brzine.

Kako bi se promena prenosa naniže obavljala što lakše i kako pri naglim promenama prenosa ne bi dolazilo do uznemiravanja zadnjeg kraja motocikla, Yamaha je na MT-125 ugradila proklizavajuće kvačilo.

Yamaha MT-125

Nova šasija i položaj sedenja

Za ovu priliku Yamaha je napravila novu deltabox šasiju i novu aluminijumsku zadnju viljušku. Međuosovinsko odstojanje iznosi 1.325 mm, što je relativno malo i u praksi bi trebalo da znači da će se MT-125 odlično ponašati u krivinama.

Lagana zadnja viljuška projektovana je da može da prihvati zadnju gumu širine 140 mm.

Oblik rezervoara dosta je mali, a sediše je izrađeno iz jednog komada što omogućuje veći komfor vozaču, ali i više manevarskog prostora. Da bi postigli da vozač sedi u uspavnijem položaju, u Yamahi su nogostupe postavili više ka napred, a upravljač je postavljen u višljem položaju. Zahvaljujući ovom potezu, vozač neće trpeti velika naprezanja čak iako se uputi na duže vožnje.

Yamaha EICMA 2019

Radijalne kočnice i odlično ogibljenje

Jedna stvar koja me je prilično iznenadila kada sam po prvi put pogledao detaljnije slike ovog motocikla su radijalno postavljene kočnice. Radijalno postavljene kočnice su još jedan potez kojim je Yamaha pokazala da zaista želi da MT-125 učini atraktivnim motociklom visokih performansi. Pored radijalno postavljenih kočionih čeljusti, napred se nalazi jedan disk prečnika 292 mm.

Radijalno postavljene kočnice
Radijalno postavljena kočiona čeljust

Napred se nalazi prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm i dužinom hoda od 130 mm. Prečnik štapova i masivnost prednje viljuške je i više nego dovoljna za motocikl ovih gabarita i kočione snage. Pozadi se nalazi monoamortizer koji je podeše tako da pruži optimalne performanse i udobnost u vožnji čak i sa saputnikom.

Atraktivan dizajn

Budući da Yamaha zbog ograničenja snage na 15 KS nije mogla da učini MT-125 snažnim motociklom, zato se potrudila da bude atraktivan. Iako je dizajn motocikla možda previše napadan, sa druge strane baš ta agresivnost ističe glavnu poruku svih MT modela koja glasi “zakoračite u tamnu stranu”.

Nego, da se manemo skriveni poruka i pređemo na stvar. Prednji kraj motocikla krase dva fara izvedena u LED tehnologiji. Ostatak motocikla oskudeva sa oklopima i veći deo agregata je vidljiv, osim ako izuzmemo gornji deo agregata preko kojeg se nalaze bočne plastike koje usmeravaju vazduh ka agregatu i uz to štite kolena vozača od vetra.

Moćnom izgledu doprinosi i LCD instrument tabla na kojoj se mogu očitati informacije poput trenutne brzine, pređenog puta, parcijalnog pređenog puta, indikatora stepena prenosa, količine goriva i još poneka informacija.

Yamaha MT-125

Yamaha sa MT-125 želi da privuče što više mladih vozača da se zaljube u brend Yamahe i tako od prvih kilometara započnu avanture kroz razne segmente Yamahine ponude motocikala. Na papiru MT-125 deluje zanimljivo. Ostaje da vidimo kako će se pokazati na prvim testovima.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.