NaslovnaMoto GaražaYamaha YZF-R125 MotoGP Edition Inspiracija za nove generacije

Yamaha YZF-R125 MotoGP Edition Inspiracija za nove generacije

-

Yamaha vredno održava svoju gamu R motocikala i sa novom YZF-R125 MotoGP Edition upravo je popunila poslednje upražnjeno mesto u svojoj ergeli. Yamaha želi da zarazi najmlađe generacije novim R125 modelom, da bi ih strateški usmerili ka većim modelima poput R3, R6 i na kraju R1.

Pisali smo već ranije o modelu R125. Iako je ova verzija dosta slična prethodnoj, valja je spomenuti baš iz razloga što je Yamaha ovu verziju obukla u MotoGP boje.

Yamaha se potrudila da YZF-R125 MotoGP Edition bude više od običnog motocikla, pa je agregat brižljivo redizajniran za ovu sezonu. Ovaj model namenjen je vozačima sa A1 kategorijom koja dozvoljava vožnju motocikla snage do 11 kW (15 KS). Iz tog razloga maksimalna snaga na ovom modelu ostala je ista (15KS), ali je karakter agregata potpuno drugačiji, te sada agregat lakše postiže visoke obrtaje, a isporuka snage je linearnija.

YZF-R125

YZF-R125 koristi VVA (Variable Valve Actuation) što je u principu promena tajminga otvaranja i zatvaranja ventila u zavisnosti od broja obrtaja agregata. Zahvaljujući ovom načinu promene tajminga agregat isporučuje povoljniji obrtni moment tokom celog raspona obrtaja. Još jedna pozitivna stana je i efikasnije iskorištavanje goriva. Kad smo kod ventila, valja spomenuti i to da su ventili na usisu i izduvu većeg prečnika.

Za bolju isporuku snage na ovom modelu treba zahvaliti i većem prečniku leptirastih tela. Veći prečnik omogućava bolji protok vazduha kroz injektore.

Sa svim ovim poboljšanjima, Yamaha YZF R125 MotoGP Edition iz jednocilindričnog agregata zapremine 125 cm³ sa 4 ventila isporučuje već spomenutih 15 KS (11kW) pri 10.000 O/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 11,5 Nm pri 8.000 O/min. Za potpuni doživljaj sportskog motora tu je i specijalno dizajnirani izduvni sistem.

Šestostepeni menjač je pažljivo odmeren sa ciljem izvlačenja maksimuma iz agregata. Sportski motocikl nije sportski ukoliko nema proklizavajuće kvačilo. Iako je proklizavajuće kvačilo postalo standard na većim motociklima, Yamaha je odlučila da ovaj tip kvačila ugradi i na YZF-R125.

YZF-R125 MotoGP

Za maleni motor, poželjna je lagana i proverena šasija. Yamaha se odlučila za dobro provereni čelični “Deltabox” ram i zadnju viljušku od aluminijuma. Napred se nalazi obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Geometrija i položaj vozača su sportski, ali je upravljač postavljen nešto više i šire, pa ne bi trebalo da zamara vozača tokom vožnje.

Prednji disk je malo netipičnog prečnika od 292 mm, a nazad je disk prečnika 220 mm. Budući da je Yamaha čuvena po svojim agilnim motociklima, nema sumnje da je YZF-R125 MotoGP Edition pravi zvrk u krivinama.

Yamaha YZF

Sedište je postavljeno na 820 mm mereno od tla što bi moglo da pogoduje i nešto nešto višim vozačima. Ovo ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću dok i sami ne testiramo YZF-R125, ali nam i međuosovinsko rastojanje od 1.325 mm uliva nade da bi i vozači srednjeg rasta mogli da nađu prihvatljiv položaj. Težina motocikla sa svim tečnostima iznosi 142 kg.

Potrošnju smo namerno ostavili za pred kraj teksta iz razloga što prema deklarisanim podacima potrošnja iznosti samo 2,13 litara na 100 km! Ako uzmemo u obzir da je rezervoar zapremine 11 litara, to znači da je YZF-R125 u stanju da pređe oko 500 km sa jednim punjenjem rezervoara. Ne sumnjamo u fabričku specifikaciju, ali sam malo po ovom pitanju skeptičan. Svakako čekamo prvi test da utvrdimo pravo stanje stvari.

Yamaha YZF-R125 MotoGP

Još jedna stvar koja privlači pažnju je moderna LED instrument tabla koja je pregledna u svim vremenskim uslovima. Instrument tabla pruža sve potrebne podatke poput broja obrtaja, trenutne brzine, pređenog puta, sat, indikator stepena prenosa i još par informacija.

Sa desne strane upravljača nalazi se štitnik poluge prednje kočnice izrađen po uzoru na GP motocikle.

YZF R125 kokpit

Iz svega priloženog može se zaključiti da je ovaj YZF-R125 MotoGP Edition zaista dostojna replika MotoGP motocikla i da će se bez problema nositi sa konkurencijom poput Kawasaki Ninje 125.

Većina vozača smatra da je motocikl od 125 cm³ “igračka”, ali Yamaha YZF-R125 MotoGP Edition predstavlja pravu trkačku spravicu koja zasigurno može da zabavi i mnogo iskusnije vozače.

Bjbikers magazin
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.