October 28, 2020
Naslovna Garaža Yamaha TMax 560 - Snažniji i svežiji TMax

Yamaha TMax 560 – Snažniji i svežiji TMax

-

Velike gužve u gradovima traže efikasno prevozno sredstvo i upravo su velike gužve stvorile sve veću potražnju za maksi skuterima. Yamaha je jedan od vodeći proizvođača maksi skutera, a za ovo godinu pripremili su novi TMax 560.

TMax serija proizvodi se od 2001. godine i do sada je proizvedeno više od 275.000 primeraka. Za ovu godinu, Yamaha je u TMax ubacila novi, snažniji agregat, uz još neke manje izmene. Nova TMax 560 dolazi u dve verzije, standardnoj TMax i TMax Tech Max.

Snažniji i efikasniji agregat

TMax 560 i dalje pokreće redni dvocilindrični vodeno hlađeni agregat sa četiri ventila po cilindru. Najveći zahvat na ovogodišnjem modelu urađen je upravo na agregatu. Radna zapremina agregata povećana je sa 530 cm³ na 562 cm³. Uprkos povećanju radne zapremine, težina samog agregata povećana je za samo 1%. Do gotovo beznačajnog povećanja težine agregata postiglo se zahvaljujući novim, laganim kovanim aluminijumskim klipovima i novim klipnjačama. Usisni ventili su veći i sada iznose 27 mm, a promene su izvršene i na izduvnom sistemu koji poseduje dva katalizatora. Yamaha je vodila računa i o strogim emisionim standardima pa TMax 560 zadovoljava Euro5 emisioni standard.

Yamaha TMax 560 Foto: Yamaha Press

Povećanje radne zapremine prati i veća snaga i obrtni moment. Snaga kroz ceo raspon obrtaja povećana je za 3,5%, a maksimalni obrtni moment za 6%. Budući da svi Yamaha skuteri mogu da se voze sa A2 kategorijom, maksimalna snaga iznosi 35 kW pri 7.500 O/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 55,7 Nm pri 5.250 O/min.

Mala potrošnja od 4,8 litara goriva na 100 km je još jedan adut TMax -a 560 i uz rezverovar od 15 litara obezbeđena je autonomija od 300 km. Veći obrtni moment obradovaće vozače TMax -a koji se sve češće odlučuju da prave duže vožnje van grada. Što se vožnje po gradu tiče, Yamaha TMax 560 može da se pohvali veoma dobrim ubrzanjem.

Unapređeno ogibljenje i dizajn

Yamaha TMax 560 ne koristi klasičan sistem ogibljenja koji je karakterističan za skuter, već koristi sistem ogibljenja poput onih kao kod standardnih motocikala. Yamaha se vodila filozofijom da vozačima ponudi skuter koji ima upravljivost kao kod motocikla. Obrnuta prednja viljuška ima prečnik štapova od 41 mm. Zadnji amortizer ima hod od 117 mm. Agregat je montiran u aluminijumski ram tako da učini skuter kompaktnijim, a da sa druge strane pruži dovoljno krutosti.

Što se kočenja tiče, Yamaha TMax 560 može da se pohvali odličnim kočnicama. Napred se nalaze dva diska prečnika 267 mm, a pozadi je ugrađen jedan disk prečnika 282 mm. Za bezbedno kočenje pri svim uslovima zadužen je i ABS sistem.

Yamaha TMax 560
Yamaha TMax 560 Foto: Yamaha Press

Na Tmax -u ima sasvim dovoljno mesta kako za vozača tako i za suvozača. Međuosovinsko rastojanja iznos 1.575 mm, sedište je postavljeno na 800 mm od tla.

Osim promena ispod “oklopa”, Yamaha TMax 560 dobila je novi agresivniji – sportski dizajn. Novi LED pokazivači pravca ugrađeni su u same oklope te je sada TMax 560 izgleda još kompaktnije i “mršavije”. Prostor ispod sedišta je povećan i sada može da stane jedna full face ili dve jet kacige. Zbog povećanja praktičnosti, prostor ispod sedišta je i osvetljen.

Prilagođena kontrola proklizavanja i unapređen sistem zaštite od krađe

Sa sve većim povećanje performansi povećava se i mogućnost da nešto krene po zlu. U Yamahi su se potrudili da opasnost svedu na najmanju moguću meru. Osim ABS -a Yamaha je na TMax 560 unapredila kontrolu proklizavanja sa svojim D-mode režimma. D-mode vam ostavlja mogućnost odabira dve isporuke snage. Jedan nivo nudi vam nešto uglađeniju isporuku snage prilagođenu za vožnju po gradu ili odabir drugog nivoa koji je napravlje za nešto sportsku vožnju.

Yamaha TMax
Foto: Yamaha Press

Startovanje motocikla bez ključa ili takozvani “key-less” sistem prisutan je i na Yamahi TMax 560. Novina na ovogodišnjem modelu je to što nije moguće spustiti centralnu nogaru ako ključ nije u bilizni. Ta mogućnost je dobra protiv krađe motocikla jer onemogućava da se motocikl postavi na točkove.

Jedna stvar koja je naročito lepa na ovom skuteru je instrument tabla napravljena u TFT tehnologiji. Na levoj strani nalazi se brzinomer, a na desnoj se nalazi obrtomer. Raduje to što je instrument tabla urađena u analognom stilu sa prijatim pozadinskim osvetljenjem.

TMax 560
Foto: Yamaha Press

Yamaha je uradila dobar posao u redizajniranju TMax 560. Prilagođavanje Euro5 emisionom standardu uz bolju isporuku snage zasigurno će povećati uživanje tokom vožnje kroz grad, ali će i ohrabriti vozače da se odmetnu u vikend vožnje van grada.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se