NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP test Herez - Fino podešavanje ekipa i vozača

MotoGP test Herez – Fino podešavanje ekipa i vozača

-

Kao što običaj već godinama nalaže, odmah nakon trke na stazi Herez, vozi se i MotoGP test. Taj test ekipama dođe kao dodatno fino podešavanje za nastavak sezone. Za one ekipe koje nisu dobro započele sezonu, ovaj test dođe kao poslednja nada da pronađu ono “nešto” što će im pomoći da budu konkurentni u nastavku sezone.

Nekim ekipama zaista je bio potreban ovaj test kako bi uhvatili korak sa ostalim ekipama. Sezona je započela prilično burno i eksplozivno i deluje kao da se stvari još nisu ustalile. Osim Yamahe koja deluje kako najspremnija, odnosno Fabio Kvartararo.

Fabrička Yamaha ekipa bez Kvartarara na testu

Ko je pratio trku na Herezu, video je propadanje Kvartarara sa vodeće na 13. poziciju. Iza ove situacije ne krije se problem sa motociklom, već fizički problem Kvartarara. Fabio Kvartararo imao je već čuveni “arm-pump” problem, zbog kojeg nije imao snage da u istom ritmu završi celu trku.

Odmah nakon trke u nedelju, Kvartararo je otišao na operaciju kako bi rešio problem i kako bi bio spreman za sledeći trkački vikend.

Dok je u ponedeljak Kvartararo bio na operaciji, Maverik Vinjales je odvezao čak 101 krug i postavio najbrže vreme testa sa vremenom 1:36.879, što je za tri desete brže vreme od onog koje je postavio na kvalifikacijama pred trku.

Vinjales je radio na poboljšavanju kočenja i ulaska u krivine. Nije tačno naglašeno da li je testirao nešto novo od delova, ali je verovatno samo u pitanju traženje podešavanja.

MotoGP test Herez
MotoGP test Herez – Maverik Vinjales Foto: Yamahamotogp.com

Petronas ekipa testirala nove delove

Rosijeve sezona započela je katastrofalno i ovaj MotoGP test na Herezu Rosi je morao da iskoristi na najbolji mogući način. Rosi je tokom testa izvezao 73 kruga. Od delova testirao je novi prednji blatobran koji pomaže u aerodinamici, a takođe je probao i novu zadnju viljušku.

Osim toga, Rosi je radio na unapređenju kočenja, zatim na podešavanju elektronike i generalnog podešavanja motocikla. Posle testa Rosi je izjavio da je zadovoljan testom i da je uspeo drastično da unapredi ritam, ali da čeka trku na Le Manu kako bi potvrdio svoj napredak.

Morbideli je takođe testirao iste nove delove kao i Rosi. Osim testiranja novih delova, Morbideli je radio i na unapređenju ponašanja motocikla na kočenju.

MotoGP test Herez
MotoGP test Herez – Valentino Rosi Foto:www.sepangracingteam.com

Suzuki sa pogledom u budućnost

Dok se svi bore sa ovogodišnjim problemima, Suzuki testira agregat za 2022. godinu. Aleks Rins i Đoan Mir probali su agregat za sledeću sezonu. Osim agregata, Mir je testirao i neke nove delove i podešavanja koji bi trebali da mu pruže bolji osećaj sa prednjeg kraja motocikla. Pored toga, Mir je radio i na testiranju raznih podešavanja zadnjeg amortizera.

Rins se tokom većeg dela testa, pored testiranja agregata posvetio i sitnijim podešavanjima ogibljenja.

Rins i Mir završili su test na drugom, odnosno trećem mestu.

MotoGP test Herez
Foto: www.suzuki-racing.com

Honda i dalje u problemima

Kada Alberto Puig kaže da je Honda u malim problemima, to zaista znači da Honda ima problema sa motociklom. Puig je ličnost koja će teško priznati za bilo kakve probleme unutar ekipe. Nakon Hereza, Puig je ipak priznao da Honda ima problema sa RC213V motociklom.

Rešavanju problema nije doprinela ni izjava Pol Espargara koji je rekao da je Honda tokom vikenda napravila haos radeći na tri potpuno različita motocikla. Nakagami je vozio jednu verziju motocikla, Mark Markez drugu verziju, a sam Pol Espargaro treću verziju.

Na sam test Honda je donela mnogo novih delova. Čak pet novih aerodinamičnih paketa, tri šasije i razne druge nove delove Honda je donela na raspolaganje svojim vozačima.

Pol Espargaro odvezao je 89 krugova, dok je Mark Markez odvezao samo 7 krugova. Takaaki Nakagami je i na testu bio najbrži Hondin vozač i time je samo potvrdio svoju dobru formu i rezultat ostvaren sa trke na Herezu na kojoj je završio na četvrtom mestu.

MotoGP test Herez
Nakagami ponovo Hondin najbrži vozač Foto: LCR racing

Ducati odradio opušten test

Koliko nam je poznato, Ducati ništa specijalno nije testirao na Herezu. Banjaja i Miler su odradili testove raznih podešavanja kako bi ustanovili pozitivne i negativne aspekte istih. Fabrička Ducati ekipa imala je odličnu trku na Herezu kada je Miler pobedio, a Banjaja završio na drugoj poziciji. Što te još bitnije, Banjaja je preuzeo vođstvo u šampionatu.

Sa obzirom da Herez nije najpogodnija staza za Ducati, rezultati ostvareni na trci su jako dobar znak da Ducati ima dobar paket.

Džek Miler došao do prve pobede za Ducati Foto: Ducati

Zarko je za Pramac ekipu odvezao respektabilnih 75 krugova radeći na raznim podešavanjima kako bi se još više srodio sa Ducati GP21 motociklom.

Od ostalih Ducatijevih vozača, valja pohvaliti Luku Marinija koji je odvezao 66 krugova i test završio na 8. mestu, samo 0,680 sekundi za Vinjalesom.

KTM i dalje muku muči sa gumama

Ono što muči KTM i Tech3 ekipu od početka sezone jeste da nateraju i mekše komponente guma da funkcionišu. KTM najbolje funkcioniše sa tvrđim gumama, naročtio na kočenjima. Nažalost, kada vremenski uslovi ne dozvole upotrebu tvrđih guma, KTM se pati da ostvari dobar rezultat.

Tokom MotoGP testa na Herezu, KTM je sa sva četiri vozača radio na podešavnjima motocikla kako bi “naterali” RC16 da radi na svim gumama.

KTM radi na tome da bude kompetentan i na mekšim gumama Foto: KTM

Aprilia odradila kratak test

Aleš Espargaro odradio je samo 12 krugova tokom testa. Još jedna žrtva “arm-pumpa” je i Aleš Espargaro koji je morao da odustane posle samo 12 krugova. Aleš će posle trke na Le Manu takođe posetiti hirurga koji će mu operativnim putem rešiti problem sa “arm-pumpom”.

Lorenco Savadori je tokom testa izvezao 54 kruga.

Foto: Piaggio press

Nakon Herez MotoGP testa, timovi su se spakovali i uputili za Francusku na stazu Le Man na kojoj se za vikend vozi trka.

Ukoliko želite da ostavite komentar povodom testa na Herezu, predlažemo da posetite našu temu na forumu posvećenu vestima iz moto sporta.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.