NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakDa li se putne gume mogu koristiti na stazi?

Da li se putne gume mogu koristiti na stazi?

-

Makar jednom u životu ćete poželeti da okrenete poneki krug na trkačkoj stazi. Srećom i kod nas u Srbiji postoji Track Day organizacija koja omogućava svakom vlasniku motocikla da se oproba na stazi. Međutim, kada se odlučite za Track Day automatski se postavlja i pitanje: da li mogu svoje putne gume koristiti na stazi?

Bez obzira na to što da li vozite sportski, touring, naked ili neki drugi tip motocikla, sve gume koje koristite su takozvane “putne” gume, tj. gume predviđene za upotrebu u saobraćaju. Čak i u slučaju da vozite sportski motocikl, iako su gume na kojima se vozite sportske, i dalje spadaju u kategoriju putnih guma.

Sve gume predviđene za upotrebu u saobraćaju moraju da ispune određene uslove (da se brže zagreju, odvode vodu u slučaju kiše, itd.). Jednom ćemo napisati i detaljan tekst na temu razlike između guma za stazu i za put. Ovog puta ćemo se samo posvetiti upotrebi putnih guma na stazi.

Da li su mi potrebne posebne gume za stazu?

Odmah da vam kažem, odgovor je ne. Slikovi ili druge gume namenjene samo vožnji na stazi uglavnom su potrebne samo vozačima koji prilično forsiraju i koji uspevaju da iskoriste pun potencijal tih guma. Da biste upotrebili pun potencijal bilo koje gume za stazu, morate posedovati određenu tehniku vožnje i morate biti prilično brz vozač kako biste održali temperaturu u gumama i maksimalno koristili gumu.

Ukoliko vozite na gumama predviđenim za stazu, a ne možete da ih dovedete u optimalni temperaturni radni opseg, to može da bude opasno za vas i da prouzrokuje pad.

Mitas Sport Force + na prilikom testa na stazi Da li se putne gume mogu koristiti na stazi?

Za nas koji uglavnom svakodnevno vozimo motocikle u saobraćaju i tek ponekad posetimo stazu sasvim su dovoljne i gume namenjene upotrebi u saobraćaju.

Tačno je da postoje razlike u samom obliku guma za touring, naked i sportske motocikle. Touring gume su manje zaobljene na bokovima jer touring motocikli sami po sebi nisu predviđeni za velike uglove naginjanja motocikla. Naked motocikli i njihove gume su malo više zaobljene, dok je kod sportskih motocikala to još izraženije.

Ono što je bitno da znate je da će vas svaka od tih guma držati prilično dobro čak i pod nagibima i da ćete teško uspeti da preterate prilikom obaranja.

Kao dokaz da putne gume sasvim dobro drže na stazi prilažem i sliku jednog od učesnika Track Day događaja voženog na Navaku u aprilu ove 2021. godine, a koji je sa BMW GS-om postavljao prilično dobra vremena.

Da li se putne gume mogu koristiti na stazi?
Putne gume mogu da isprate vaš potencijal

Putne gume pružaju i više nego dovoljno “gripa” za početnike i srednje brze vozače.

Koliko putne gume zapravo dobro drže govori i činjenica da mnoge škole vožnje na stazi u inostranstvu koriste sport – touring gume. To je iz razloga što sport – touring gume znatno duže traju, a omogućavaju više nego dovoljno performansi za nivo vozača koji ih koriste.

Prilagođavanje pritiska u gumama na stazi

Preporučeni pritisci za upotrebu guma na putu za sportske gume uglavnom se kreću između 2,5 – 2,6 bara napred i 2,8 – 2,9 bara u zadnjoj gumi. Večito pitanje koje se postavlja je da li bi trebalo pri prvom izlasku na stazi korigovati pritisak. To je uvek diskutabilno pitanje, ali u prvom izlasku na stazi valjalo bi staviti onaj pritisak koji je proizvođač guma preporučio za stazu. Da, većina guma je predviđena za upotrebu na stazi.

Ukoliko ipak nema preporučenih pritisaka za upotrebu na stazi, dovoljno je da za početak spustite pritisak za 0,1 – 0,2 u odnosu na preporučene pritiske za put jer će se guma više zagrejati nego pri vožnji na ulici.

Sve je u tehnici vožnje

Prilikom vožnje na stazi, bitno je da se posvetite tehnici vožnje i putanjama. Nemojte biti jedan od onih vozača na stazi koji su umislili da su profesionalni trkači. Pristupite pažljivo svakom krugu i trudite se da što više osetite motocikl i da vežbate položaj tela na motociklu i tehnike kočenja.

Postepeno ćete osećati šta gume ispod vas “govore” i u skladu sa tim ćete znati koliko još možete da ih forsirate. Ukoliko odmah počnete agresivno da vozite, ne dajući sebi vremena da se naviknete na stazu, motocikl i gume, može se dogoditi da ne osetite upozorenja koje vam gume pružaju.

Vodite računa da gume nisu jako potrošene

Potrošenost guma je jedan od faktora koji itekako imaju uticaja na performanse samih guma. Ukoliko su gume potrošene za više od 60% ili su prilično stare, takve gume neće moći da vam pruže dobar povratni osećaj, a samim tim je i rizik od pada veći.

Da biste se uverili koliko putne gume zapravo mogu da budu dobre i na stazi, preporučujemo da pogledate ovaj snimak nastao još davne 2006. godine kada je Kolin Edvards na MotoGP motociklu testirao Mišelin putne gume. A od tada je tehnologija proizvodnje guma značajno napredovala…

Osim što su putne gume sasvim dobre na stazi za početnike i srednje brze vozače, takođe su i znatno dugotrajnije i jeftinije od guma namenjenih samo za stazu. To je svakako još jedan bitan faktor prilikom odabira guma.

Bilo koja guma iz segmenta sport, hypersport, sport touring ili touring guma biće odlična na stazi, ukoliko je u relativno dobrom stanju i napumpane na preporučeni pritisak.

Za više informacija o vožnji na stazi i učestvovanju na Track Day događajima, savetujemo vam da posetite sajt trackday.rs, kao i da se prijavite makar za Intro termin, koji je prilagođen motociklistima koji nikad ranije nisu vozili na pravoj stazi.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.