NaslovnaMoto GaražaKTM 890 Duke R - Veoma sportski nastrojen

KTM 890 Duke R – Veoma sportski nastrojen

-

KTM je oduvek nudio zanimljive naked motocikle srednje kategorije. Iako je proizvodnja modela 890 Duke R prvobitno najavljena za 2021. godinu, KTM je ipak rešio da ubrza stvari i da 890 Duke R krene u proizvodnju ove godine usled pozitivne reakcije publike na koncept koji su predstavili. Pripremili smo za vas detaljno predstavljanje novog KTM -a 890 Duke R koji je nastao na temeljima modela 790 Duke.

Snažniji agregat veće radne zapremine

Već iz same oznake možemo zaključiti da je radna zapremina agregata povećana. KTM 890 Duke R pokreće redni dvocilindrični vodeno hlađeni agregat, radne zapremine 890 cm³. Iako je konfiguracija agregat ostala ista, unutrašnje komponente pretrpele su znatne izmene koje prate povećanje radne zapremine.

U prvom redu promenjeni su prečnik i hod klipa što je i prouzrokovalo povećanje radne zapremine. Prečnik klipa povećan je sa 88 mm na 90,7 mm, a hod klipa je povećan sa 65,7 mm na 68,8 mm. Sami klipovi su kraći i prilagođeni većem kompresionom odnosu koji je povećan sa 12,7:1 na 13,5:1. Kompresioni odnos pretrpeo je znatno povećanje, a u skladu sa tim klipovi su liveni od lakših materijala i uprkos tome što su veći, klipovi su generalno lakši u odnosu na one koji su ugrađeni u 790 Duke. U skladu sa novim klipovima, ubačene su i nove klipnjače kako bi pratile povećanje performanse i kompresioni odnos.

KTM 890 Duke R
Foto: KTM Press

Povećanje klipova moralo je da bude propraćeno i povećanjem prečnika usisnih i izduvnih ventila. Prečnik usisnih ventila povećan je sa 36 mm na 37mm, a prečnik izduvnih ventila sa 29 mm na 30 mm. Prečnik ventila nije znatno povećan, ali zato bregasta osovina ima nešto izraženije bregove koji omogućavaju da ventili budu više otvoreni.

Što se napajanja gorivom tiče, telo gasa ostalo je istog prečnika, odnosno 46 mm. Jedina promena kod napajanja gorivom je ta što više ne postoji mehanička veza između dva tela gasa, već se za svaki cilindar posebno šteluje telo gasa. To predstavlja potencijalni problem i dodatno oduzimanje vremena za servisere, ali u KTM-u tvrde da se na ovaj način postiže efikasniji rad oba cilindra zasebno.

Najveće promene izvršene su na radilici, koja sada ima za 20% veću rotirajuću masu, što u prevodu znači da je robusnija. Teža i jača radilica trebalo bi da obraduje buduće vlasnike KTM 890 Duke R -a. U KTM-u tvrde da će povećanje mase radilice doprineti uglađenijoj isporuci snage. Ono što nisu spomenuli je to da veća masa radilice i rotirajuće sile koje radilica proizvodi delimično umanjuje upravljačke sposobnosti motocikla, ali su u KTM-u to delimično ispeglali ugradnjom lakših kočionih komponenti (o tome nešto kasnije).

KTM 890 Duke R
Foto: KTM Press

Menjač je takođe pretrpeo promene. Opruge su lakše, a kraći hod poluge menjača trebalo bi da obezbedi brže i preciznije promene stepena prenosa.

Novi agregat isporučuje maksimalnu snagu od 121 KS (89 kW) pri 9.250 O/min i maksimalni obrtni moment od 99 Nm pri 7.750 O/min. Na papiru, novi KTM 890 Duke R deluje kao veoma zanimljiv motocikl za vožnju.

Sportski orijentisana šasija i ogibljenje

KTM ne odustaje od svog koncepta cevastih šasija, pa tako i 890 Duke R poseduje cevastu šasiju od čelika kombinovanog sa hrom-molibdenom. Agregat je postavljen u šasiju kao glavni upijač stresa. Da bi bio još dostojniji oznake R, 890 Duke R poseduje sportsku ergonomiju.

Prednja WP APEX prednja viljuška sa odvojenom funkcijom i mogućnošću podešavanja zadužena je da vozaču pruži stabilnost i što bolji povratni osećaj. Dok zadnji WP amortizer takođe nudi mogućnost podešavanja brzine sabijanja i podešavanje povrata i predopterećenja.

U odnosu na 790 Duke, novi 890 Duke R je za 15 mm viši. Upravljač je postavljen niže i više ka napred, što je prouzrokovalo i da pozicija vozača bude više ka prednjem kraju radi bolje upravljivosti.

Zadnja viljuška i zadnji amortizer optimizovani su kako bi pružili dobro prijanjanje zadnjeg kraja, ali i da ublaže “šetanje” zadnjeg kraja pri naglim ubrzanjima na izlazu iz krivina.

KTM 890 Duke R
Foto: KTM press

Snažnije i lakše kočnice

Budući da je 890 Duke R snažniji i da poseduje bolje ubrzanje, KTM je morao da ugradi i snažnije kočnice kako bi omogućio efikasnije zaustavljanje. Moramo priznati da su se u KTM-u baš potrudili oko kočnica.

Prvo moramo spomenuti da je KTM ugradnjom aluminijumskih nosača napravio uštedu na težini od po 500 grama po kočionom disku, što uopšte nije malo. Prednji diskovi su prečnika 320 mm, što je za 20 mm više u odnosu na diskove ugrađene na 790 Duke.

Još jedan adut kočionog sistema su Brembo Stylema kočione čeljusti za čije je funkcionisanje potrebno manje kočione tečnosti, a zahvaljujući tome i poluga prednje kočnice ima kraći hod.

KTM 890 Duke R
Foto: KTM Press

Kad smo kod poluge prednje kočnice, ona nudi mogućnost podešavanja. Da pojasnimo, ukoliko želite da kočnice budu agresivnije, odnosno da sa manje hoda poluge kočnice izvršite veću silu kočenja to je moguće podesiti. Podešavanje funkcioniše tako što na samoj poluzi imate mogućnost podešavanja koja deluje na klipove u kočionoj čeljusti. Zanimljiva stvar za one koji posećuju trkačku stazu.

KTM 890 Duke R
Foto: KTM Press

Elektronika sa sportskih motocikala

Savremena elektronika je neizostavna stvar na svim današnjim motociklima. KTM 890 Duke R može se pohvaliti elektronikom za koju slobodno možemo da kažemo da je prilagođena upotrebi na trkačkoj stazi.

Za početak, tu je ABS koji deluje i kada je motocikl pod nagibom. Zatim, 890 Duke R poseduje i kontrolu proklizavanja koju KTM na ovom modelu naziva MTC (Motorcycle Traction Control). MTC funkcioniše zajedno sa 6D senzorom nagiba koji meri gotovo sve promene na motociklu, bilo da se radi o ubrzanju, kočenju, nagibu kroz krivinu i slično. MTC deluje i kada je motocikl pod nagibom tako što dozvoljava blago bočno proklizavanje kako bi motocikl imao što bolje ubrzanje na izlazu iz krivina. To je omogućeno preko senzora koji meri proklizavanje točka i ugao pod kojim se motocikl nalazi.

Za svakodnevnu vožnju, vozaču su na raspolaganju tri režima vožnje (kišni, ulični i sportski). Kao dodatna oprema moguća je i ugradnja režima vožnje za stazu, kao i ugradnja MSR sistema koji kontroliše proklizavajuće kvačilo tako što čak i pri slabim uslovima prijanjanja dozira proklizavanje zarad preciznijeg upravljanja i bolje stabilnosti.

KTM 890 Duke R
Foto: KTM Press

O ukusima ne vredi raspravljati

Po pitanju dizajna, mišljenja su kao i po običaju podeljena. KTM 890 Duke R ima preagresivan dizajn koji će nekog oduševiti, dok će sa druge strane nekog odvratiti od ovog motocikla.

U svakom slučaju, dizajn itekako prati karakteristike veoma sportskog KTM-a 890 Duke R, čije prirodno okruženje je trkačka staza. Krajnju ocenu ovog modela očekujemo već posle prvih testova.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.