NaslovnaMoto GaražaAGV K6 - Novi adut AGV-a

AGV K6 – Novi adut AGV-a

-

AGV je prošle godine izbacio novi model kacige sa oznakom K6. Sa ovim modelom kacige AGV je konačno uspeo da cenovno približi korisnicima kacigu koja nudi performanse trkačke kacige, a koja opet nije previše skupa poput Pista GP modela. Ono što još više raduje je činjenica da je AGV K6 dizajnirana i za upotrebu na trkačkoj stazi.

Dugo vremena AGV nije imao kacigu koja je prilagođena za upotrebu na stazi, ali i u svakodnevnoj vožnji. Zato je krajem prošle godine predstavljen model K6 koji poseduje školjku izrađenu od karbon-aramid, veoma laganog i izdržljivog materijala.

Posle školjke dolazi EPS u pet različitih gustina sa ciljem što većeg upijanja energije u slučaj da dođe do pada. EPS nudi za čak 48% veću zaštiti nego što zahteva stadnard. Ukupna težina kacige iznosi samo 1.220 grama.

AGV K6
Foto: AGV Press

Sama kaciga dizajnirana je tako da sprečava udarac u ključnu kost u slučaju da dođe do pada, pošto je utvrđeno da se lom ključne kosti često događa upravo kada prilikom pada vozač kacigom udari u istu.

Uštede na težini dobijene su zahvaljujući upotrebi već spomenutih materijala, ali drugačijem, manjem mehanizmu skidanja vizira. Skidanje vizira obavlja se veoma lako, pritiskom malog dugmeta sa obe strane montiranja. Vizir nudi vidno polje od 190 stepeni i dolazi u paketu sa pin-lock sistemom debljine 4.3 mm. Sam vizir može da se zaključa kada je u spuštenom položaju. Zaključavanje i otključavanje obavlja se pritiskom na dugme koje se nalazi tik ispod centralnog dela vizira i lako se otključava čak i sa rukavicama.

AGV K6
Foto: AGV Press

AGV K6 poseduje deo oko vrata koji ima namenu da ga zaštiti, pruži više udobnosti, ali i doprinosi smanjenju buke. Kad smo kod buke, iskustva sa testova pokazuje da je AGV K6 prilično tiha kaciga. Jedino što može da zasmeta kod dela oko vrata je to što je dosta uzak i malo je nezgodno prilikom stavljanja kacige, te ukoliko prvi put probate ovu kacigu imaćete utisak da je mala i da ne možete da je stavite na glavu.

Sam oblik školje je srednje ovalan (intermediate oval) i trebalo bi da odgovoara velikom broju korisnika.


Predlažemo da pročitate:
>> Kako odabrati kacigu odgovarajuće veličine?


Jedino što bi moglo da bude zamerka je možda ventilacija koja možda ne bude dovoljna. Kaciga ima 5 otvora za ventilaciju, dva donja koja se nalaze ispod vizira aktiviraju se povlačenjem dugmeta koje se nalazi kod brade. Gornja tri otvora za ventilaciju prilično su malih dimenzija i svaki se otvara zasebno što bi moglo da iritira prilikom vožnji.

Foto: AGV Press

AGV je sa modelom K6 konačno uspeo da svakodnevnim korisnicima donese veoma kvalitetnu i veoma bezbednu kacigu po pristupačnoj ceni. Cena AGV K6 kreće se od 450e pa naviše u zavisnosti od grafika same kacige.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.