NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoAprilia Caponord 1000 ETV - Neprevaziđeni putnik

Aprilia Caponord 1000 ETV – Neprevaziđeni putnik

-

Danas ćemo uključiti vremeplov i na kratko ćemo se vratiti u 2000. godinu kada je Aprilia izbacila sada već čuveni Caponord 1000 ETV. Od prvog pojavljivanja do danas, Caponord 1000 ETV stekao je veliko poštovanje među ljubiteljima touring motocikala. Hajde da vidimo zašto je to tako!

Tržište touring motocikala u to doba bilo je sasvim drugačije nego što je to danas slučaj. Rat oko elektonike još nije bio na pomolu. Proizvođačima je bilo bitno da ponude pouzdan i udoban motocikl. Naravno, sa dovoljno snage i obrtnog momenta.

Pre nego što pređeno na standardne tehnikalije oko motocikla, zanimljivo je da se i u samom nazivu motocikla možete osetiti da je reč o putniku – namerniku. Ukoliko razdvojimo Caponord na Capo i Nord dolazimo do naziva najsevernijeg rta koji se nalazi u Švedskoj i koji je česta destinacije za motocikliste iz Evrope.

Predimenzionisan agregat

Da bi se došlo do rta, bilo na severu Evrope, jugu Afrike ili na bilo koju drugu destinaciju, bitno je imati pouzdan agregat odličnim obrtnim momentom. Aprilia je upravo za Caponord 1000 ETV iskoristila najmoćniji agregat koji je tada posedovala. Agregat je preuzet ni manje ni više, već od tada sportskog modela Aprilia RSV Mile.

Aprilia Caponord 1000 ETV
Foto: www.motorcyclespecifications.com

Dvocilindrični, tečnošću hlađen agregat u V konfiguraciji sa uglom od 60° između cilindara i radnom zapreminom od 997,6 cm3 odabran je da pokreće budući Caponord. Za razliku od sportskog RSV Mile u kom je agregat isporučivao oko 130 KS, Caponord 1000 ETV dobio je na raspolaganje nešto manje snage. To manje snage iznosilo je 98 KS (72 kW) pri 8.250 O/min uz maksimalni obrtni moment od 97 Nm pri 6.250 O/min. Sasvim dovoljno snage, a još više raspoloživog obrtnog momenta. Gorivom je napajan preko injektora.

Sa smanjenjem snage u odnosu na kapacitet agregata došla je i veća pouzdanost, jer agregat nije bio ni blizu svojih maksimalnih kapaciteta. Doduše, nije bio ni toliko “oštar” na gasu, ali je isporuka snage sasvim lepo prilagođena jednom toureru. Karakteristika agregata bila je dobra i omogućavala je da Aprilia Caponord 1000 ETV bude povozna već od niskih obrtaja. Vlasnici Caponord 1000 ETV modela imali su reči hvale i za menjač.

Ono što malo nije išlo u prilog Caponord 1000 ETV modelu je nešto malo veća potrošnja. Rezervoar za gorivo imao je zapreminu od 25 litara. Prosečnom, mešovitom vožnjom sa 25 litara goriva autonomiija iznosi oko 300 km.

Aprilia Caponord 1000 ETV
Foto: www.cyclechaos.com

Par nedostataka i dečjih bolesti

Nije sve bilo tako bajno za Caponord 1000 ETV. U početku su se pojavljivali razni električni problemi, koji srećom po vlasnike nisu bili preskupi, ali su umeli da nerviraju sve dok se ne zameni sve što pravi probleme. U električne nezgode možemo ubrojati i probleme sa namotajima.

Malo teži, ali udoban

Na jednu stvar se niko od vlasnika ili suvozača nije žalio, a to je udobnost. Aprilia Caponord 1000 ETV je prilično udoban motocikl. Agregat je spakovan u aluminijumsko – magnezijumsku šasiju, sa čeličnim podramom. Što se tog dela tiče, zamerki nije bilo, kao ni na samu upravljivost u krivinama.

Mana je bilo i to što na prvim generacijama Marzocchi prednja viljuška sa prečnikom štapova od 50 mm nije bila podesiva. Takođe je ogibljenje generalno bilo mekano, što je bilo dobro do neke mere. Vožnjom preko neravnih terena mana mekog ogibljenja bila je što je motocikl umeo da poskakuje. Kada je motocikl pod teretom, sa suvozačem i prtljagom, ovaj problem je donekle bio anuliran. Zahtevniji vlasnici su taj problem rešavali ugradnjom tvrđih opruga u prednju viljušku.

Naspram udobnosti i dobre zaštite od vetra, mekše ogibljenje je potpuno oprošteno. Aprilia Caponord 1000 ETV poseduje i dobre kočnice, jake, ali sa dobrim doziranjem. Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm sa dvoklipnim kočionim čeljustima, dok se pozadi nalazi jednoklipna kočiona čeljust sa jednim diskom 270 mm. Prve generacije nisu posedovale ABS, ali je kasnije i ovo korisno pomagalo ugrađeno u Caponord 1000 ETV.

Aprilia Caponord 1000 ETV
Foto: pictures.topspeed.com

Aprilia Caponord 1000 ETV sa svojih 253 kg težine sa svim tečnostima nije spadala u najlakše motocikle tog doba. Zahvaljujući dobroj ciklistici, težina se nije osećala prilikom vožnje, jedino možda pri polukružnim okretanjima.

Nisko postavljeno sedište dobro je odgovaralo nižim vozačima i ujedno je omogućavalo držanje centra težišta ravnoteže što nižim.

Moćna silueta

Sa duplim farovima spojenim u jedan, agresivnom prednjom maskom i generalno lepim dizajnom, Caponord 1000 ETV će vas i danas naterati da ga pogledate. Instrument tabla je pomalo podsećala na onu koju je koristila sportska RSV Mile. Čista, pregledna instrument tabla, a opet lepa.

Foto: i.ytimg.com

Aprilia Caponord 1000 ETV ostala je i danas često viđen motocikl na putevima. Kilometraže koje su pod tim primercima uopšte nisu zanemarljive, ali uz dobro održavanje sposobni su da pređu još dosta. Cene na oglasima i dalje se kreću do prilično velikih 4.000 eura. Naravno, pričamo o Caponord 1000 ETV modelu, pošto je ovaj model kasnije zamenio Caponord 1200.

Ukoliko ste vlasnik Caponord 1000 ETV modela ili imate iskustva sa ovim motociklom, možete posetiti i našu temu na forumu koja okuplja vlasnike i zaljubljenike u ovaj model motocikala. U toj temi možete pronaći njihova iskustva, kao i savete za održavanje Caponord-a.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.