NaslovnaMoto GaražaAprilia predstavila snažniju RSV4 za 2021. godinu

Aprilia predstavila snažniju RSV4 za 2021. godinu

-

Aprilia je definitivno ove godine bacila sve karte na sto što se tiče sportski orijentisanih motocikala. Prvo su debitovali RS660 i Tuono 660, a sada je Aprilia predstavila i novi RSV4 za 2021, godinu, ako i Tuono V4.

Iako još nisu detaljno predstavljeni svi tehnički detalji koji čine novu RSV4, danas ćemo vam opisati samo one informacije koje su trenutno dostupne, a kada Aprilia predstavi sve tehničke podatke za RSV4, napisaćemo detaljan tekst. Aprilia je obično pred ili nakon EICMA sajma detaljno predstavljala sve modele, a sada ćemo izgledati morati da čekamo još malo na sve detalje.

Šta je tu je, da vidimo šta možemo da zaključimo na osnovu podataka koje su trenutno dostupni.

Veća radna zapremina agregata

Aprilia i Ducati za sada su jedini koji nude sportske motocikle sa agregatima radne zapremine veće od 1.000 cm3. Konkretno, prethodnu generaciju RSV4 pokretao je V4 agregat radne zapremine 1.077 cm3, a za ovu godinu radna zapremina agregata iznosi 1.099 cm3. Uz zadovoljanje EURO5 normi, Aprilia tvrdi da su povećani obrtni moment i snaga. Podatke za obrtni moment još nemamo, ali maksimalna snaga iznosi 217 kg. Izduvni sistem takođe je redizajniran.

Po pitanju ogibljenja, podaci još nisu izneti. Jedino što je zadnja viljuška drugačijeg dizajna, ojačana je, duža, ali je zato nešto lakša. Aprilia kaže da je rađena po uzoru na zadnju viljušku koju koristi RS-GP motocikl i da pruža bolje prijanjanje zadnjeg kraja pri jakim ubrzanjima, ali i uštedi u težini.

RSV4 Factory verzija dolazi sa Öhlins Smart EC 2.0 poluaktivnim ogibljenjem i Brembo Stylema kočionim čeljustima.

Ergonomija je takođe izmenjena, ali sem što je naglašeno da je rezervoar drugačijeg oblika, drugi detalji oko ergonomije nisu opisane.

Elektronika i dalje na visokom nivou

Aprilia je jedan od prvih proizvođača koja je na motocikl “za ulicu” ubacila naprednu elektroniku. Za 2021. godinu, APRC paket nije drastično proširen, osim što je omogućeno podešavanje motornog kočenja u više nivoa.

Aprilia RSV4 2021
Aprilia RSV4 Factory za 2021. godinu Foto: Piaggio press

Ubačeni su i dodatni režimi vožnje, pa tako RSV4 za 2021. godinu poseduje tri režima vožnje za stazu (dva vozač sam prilagođava prema svojim potrebama) i tri režima za vožnju na putu (dva režima su prilagodiva). Zahvaljujući “Ride-by-wire” sistem omogućava podešavanje parametara poput motornog kočenja, kontrole proklizavanja, kontrole podizanja prednjeg točka, ABS sistema i ostalih parametara.

TFT instrument tabla je veća i kontrolne funkcije su intuitivnije i funkcionalnije.

Unapređena aerodinamika, dizajn po uzoru na RS660

Malo je neobično to što je Aprilia naglasila da je dizajn rađen po uzoru na RS600. Obično se “manji” motocikli ugledaju na dizajn “snažnije” braće, ali ovaj put je situacija obrnuta.

Aerodinamika je izmenjena, odnosno došlo je do promene u konstrkukcije aerodinamičnih krilaca. Sada su krilca integrisana u oklope i pomažu u usmeravanju vazduha i pomaže u hlađenju agregata.

Na osnovu ovih podataka koje imamo možemo da zaključimo da će nova Aprilia RSV4 za 2021. godinu imati odličan obrtni moment i da će ubrzavati bolje od prethodne. Osim toga, ovako škrte informacije i mali broj zvaničnih slika ne govore nam puno. Zato se nadamo da će nam Aprilia uskoro do detalja predstaviti RSV4. Za sada imamo samo jednu sliku i ovo malo detalja koje smo vam danas predstavili.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.