August 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaMV Agusta Brutale i Dragster 800 SCS sa novim pametnim kvačilom

MV Agusta Brutale i Dragster 800 SCS sa novim pametnim kvačilom

-

MV Agusta predstavila je nove popularne Brutale i Dragster 800 koji sada nose oznake SCS. U suštini, oba modela su gotovo identična kao prošlogodišnja, sa izuzetkom što sada poseduje novo MV Agusta “pametno kvačilo”.

Već nekoj vreme Brutale 800 i Dragster 800 jedni su od najatraktivnijih motocikala iz game MV Aguste. Kako bi se potrudili da kupcima pruže nešto više, iz MV Aguste su ove godine rešili da blago unaprede ovaj agregat.

Agregat sa novim SCS pametnim kvačilom

Trocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat radne zapremine 798 cm3 i dalje pokreće oba modela. Maksimalna snaga od 140 KS (103 kW) pri 12.300 O/min i maksimalni obrtni moment od 87 Nm pri 10.100 O/min ostali su takođe isti kao na prošlogodišnjem modelu. Međutim, ono što je novina je MV Agusta SCS pametno kvačilo. SCS oznaka predstavlja akronim rešim “Smart Clutch System”.

U čemu je zapravo caka sa ovim kvačilom, opisaćemo malo detaljnije u narednim redovima. Kvačilo je i dalje konvencionalno, što znači da stepen prenosa možete menjati ili preko kvačila ili preko kvikšiftera. Ono što je novo je to da vam SCS kvačilo omogućava da ostanete npr. u 1. stepenu prenosa na semaforu, bez da držite polugu kvačila pritisnutom, a kad dodate gas krećete sasvim normalno (takođe bez doziranja kvačila preko pogule). U principu funkcioniše kao kod automatik modela automobila.

SCS nije ništa revolucionarno, ono što su u MV Agusti uspeli da postignu je velika ušteda u težini. Recimo druga kvačila koja funkcionišu na sličnom principu imaju izuzetno veliku težinu (čak i do 10 kg), a kvačilo na MV Agusta Brutale i Dragster 800 SCS teže je za samo 36 grama u odnosu na prethodnu verziju kvačila. Tako da je najveći uspeh u ovom projektu to što su uspeli da kontruišu kvačilo koje omogućava pomeute funkcije, ali sa uštedom u težini.

Ostale komponente uglavom identične kao na prošlogodišnjim modelima

Cevasta šasija i dalje je zadržana i nije promenjena na ovoj generaciji Brutale-a i Dragster-a. Takođe oba modela imaju Marzoochi prednju viljušku sa prečnikom štapova od 43 mm i zadnji Sachs amortizer sa hodom od 124 mm. Prednja viljuška i zadnjim amortizer su podesivi.

Brembo radijalne četvoroklipne kočione čeljusti grizu napred duple diskove prečnika 320 mm, a nazad se nalazi jedan diks prečnika 220 mm sa Brembo dvoklipnim kočionim čeljustima. Bosch ABS 9 plus sistem zadužen je za sprečavanje blokiranja točkova prilikom kočenja.

MV Agusta Brutale i Dragster 800 SCS

Zahvaljujući Mikkuni Ride-by-wire sistemu Brutale i Dragster 800 imaju kontrolu proklizavanja sa 8 nivoa osetljivosti koji funkcionišu u korelaciji sa senzorom nagiba. Kvik šifter EAS 2.1 omogućava promenu stepenu prenosa naviš i naniže bez upotrebe kvačila.

Biće zanimljivo ispratiti kako će se SCS kvačilo pokazati u praksi i koliko će zahtevno biti održavanje. Ovakav tip kvačila čini se kao idealan za novopoečene vozače koji se ne snalaza najbolje na kvačilu, ali i za one vozače koji često voze po gradu.

MV Agusta Brutale i Dragster 800 SCS

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.