NaslovnaMoto GaražaCFMOTO premijere sa EICMA sajma motocikala

CFMOTO premijere sa EICMA sajma motocikala

-

EICMA sajam motocikala je završen i vreme je da vam polako predstavimo najzanimljivije motocikle koje su proizvođači predstavili. Ove godine smo na CFMOTO štandu EICMA sajma motocikala videli nekoliko zanimljivih premijera i koncepta koji će CFMOTO još bolje etablirati na tržištu.

CFMOTO se posle epizode sa naked motociklima upušta i u segment off road motocikala, ali i sportaka veće radne zapremine. Tome svedoče dva nova predstavljena motocikla i jedan posve nov agregat.

CFMOTO 450MT – Zanimljiv adventure motocikl

Dvocilindrični agregat od 450 cm debitovao je u sportskom 450SR, zatim i u 450NK, a od sledeće godine ovaj agregat snage 32,5 kW na 8.500 o/min sa obrtnim momentom od 44 Nm na 6.500 O/Min biće iskorišten i za adventure motocikl koji će nositi oznaku 450MT.

Novi CFMOTO adventure pre svega izgleda moćno. Napred se nalazi žbičana felna prečnika 21″, dok je pozadi točak od 18″ (dimenzije guma su 90/90-21” napred i 140/70-18” nazad) . Ogibljenje je kvalitetnije nego što bi se očekivalo za ovu klasu motocikala, na kojoj se konkurencija uglavnom trudi da uštedi. CFMOTO je za 450MT ugradio KYB obrnutu prednju viljušku koja je potpuno podesiva i ima hod od 200 mm.

Dizajn je moderan, sa uskom siluetom motocikla, sve u stilu adventure motocikala. Od savremenih tehnikalija 450MT deli instrument tablu i prekidače sa 450SR i 700MT modelima.

Ukoliko sve bude po planu, CFMOTO 450MT bi u Srbiju trebalo da stigne tokom sledeće godine.

CFMOTO premijere sa EICMA sajma motocikala
Foto: BJBikers

CFMOTO MTX koncept

450MT nije jedini adventure motocikl koji je CFMOTO predstavio na ovogodišnjem EICMA sajmu motocikala. Premijera je bio i MTX. Iako je reč o konceptu koji nije planiran da krene u prodaju sledeće godine, reč je o motociklu koji je napravljen da uđe u najkonkurentniji segment adventure kategorije u kom se nalaze Yamaha Tenere 700, Aprilia Tuareg 660, KTM 790 Adventure, itd.

O MTX konceptu CFMOTO nije izneo puno podataka. Ono što se može videti je da će ga pokretati dvocilindrični redni agregat, samo da li će radna zapremina iznositi 700 cc ili 799 cm identičan onom koji pokreće 800MT i 800NK, za sad nije poznato.

KYB potpuno podesivo ogibljenje, žbičane felne u dimenzijama 21″ napred i 19″, Brembo radijalno postavljene radijalne čeljusti i moderna instrument tabla samo su neke od komponenti koje krase MTX.

S obzirom da MTX deluje potpuno sa ovim komponentama i da je vladalo veliko interesovanje, ne bi se trebalo iznenaditi ako CFMOTO ubrza svoje planove i MTX pusti u proizvodnju već tokom sledeće godine.

CFMOTO 800NK GP

Pošto je 800NK pokazao veliki potencijal i već u prvoj godini se dobro etablirao u prodaji, CFMOTO je za sledeću godinu spremio i specijalnu verziju 800NK GP u bojama Prustel GP ekipe sa kojom nastupaju u Moto3 šampionatu.

Agregat i šasija su identični kao na 800NK Advance, a najveću razliku čine Ohlins zadnji amortizer, Brembo kočnice i instrument tabla koja je znatno lepša nego na 800NK Advance. Osim toga, 800NK GP će imati samo sedište vozača i dosta delova izrađenih CNC metodom.

Naravno, razlika je i u kolor šemi koja uživo izgleda lepše nego na slikama.

CFMOTO 125NK koncept

Za vozače koji tek ulaze u svet dvotočkaša CFMOTO polako priprema 125NK, naked koji izgleda atraktivno i koji će pokretati jednocilindrični agregat. Kao i kod svakog koncepta, ni za 125NK još nisu poznate specifikacije. Pretpostavka je da će agregat imati radnu zapreminu od 125 cm3 i verovatno snagu od nešto ispod 15 KS.

Izgled je više nego atraktivan i vuče crte starijeg i jačeg 800NK modela.

CFMOTO CL-C LOW RIDE

Još jedan od segmenata u koje CFMOTO ulazi je u kruzer ili ti bobber segment. Čast da nosi ovu štafetu pripašće CL-C LOW RIDE modelu koji koristi dvocilindrični redni agregat iz CL-X serije. Osim agregata, sve drugo se razlikuje, te CL-C LOW RIDE odskače od bilo čega što je CFMOTO do sad predstavio.

Foto: CFMOTO

CFMOTO CL-X Spirit

Titulu da postane najlepši motocikl iz CL-X serije možda će pripasti CL-X Spirit verziji koja je debitovala na EICMA sajmu. Agregat je identičan kao u svim CL-X verzijama i 700MT, ali je dizaj u scrambler fazonu sa lepim farom, prednjom viljuškom u zlatnoj boji, Brembo kočnicama, sedištem iz jednog dela i sa dve izduvne grane sa desne strane motocikla.

CFMOTO premijere sa EICMA sajma motocikala
Foto: BJBikers

Agregat za sportski motocikl

Jedna od novina koja je dostigla svoju završnu fazu razvoja je i trocilindrični redni agregat radne zapremine od 675 cm3 koji CFMOTO planira za svoj sportski motocikl. Agregat je bio izložen na štandu, sa poprečnim presecima nekih komponenti. Celokupan agregat je malih dimenzija i CFMOTO tvrdi da je to trenutno najkompaktniji trocilindrični redni agregat u toj radnoj zapremini ikad napravljen. Zaista, na prvi pogled deluje kao da je radna zapremina znatno manja.

Ovaj agregat trebalo bi da pogoni sportski CFMOTO 675 koji je već u razvoju i verovatno ćemo ga videti na sledećem EICMA sajmu motocikala.

Klaudio Domenikali na sastanku sa vodećim u CFMOTO

Zanimljiva situacija dogodila se u prepodnevnim časovima prvog dana EICMA sajma motocikala. Naime, imali smo dovoljno sreće da se na štandu nađemo u momentu kada je Klaudio Domenikali, CEO Ducatija došao na sastanak sa vodećima iz CFMOTO fabrike. Sastanak je trajao oko pola sata, a bili smo dovoljno strpljivi da sačekamo i napravimo ovu retku fotografiju. Šta se tačno dogovaralo, ostaje nam nepoznato, ali je svakako zanimljivo.

Klaudio Domenikali nakon sastanka sa vodećim iz CFMOTO fabrike Foto: BJBikers

CFMOTO svake godine iznenadi sa novim modelima i konceptima koji se nedugo zatim nađu u proizvodnji. CL-X Spirit, CL-C LOW RIDE, 450MT i 800NK GP bi sledeće godine trebalo da se nađu u prodaji. Možete pratiti cfmoto.rs veb stranicu kako biste ispratili kada se pomenuti modeli nađu u prodaji.

Za utiske povodom CFMOTO noviteta sa EICMA sajma motocikla možete posetiti temu na forumu.

U prilogu ostavljamo i par fotografija sa CFMOTO štanda sa EICMA sajma motocikala.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.