NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha Tracer 9 2023 - Pravi sport - touring motocikl

Yamaha Tracer 9 2023 – Pravi sport – touring motocikl

-

Danas na tržištu postoji nekoliko motocikala kojima je nametnut naziv sport – touring. Od svega do sada voženog, možda jedino Yamaha Tracer 9 može da ponese epitet pravog sport – touring motocikla.

Yamaha je kroz istoriju umela da napravi prave sport – touring motocikle koji su imali potentne sportske agregate i prihvatljive touring sposobnosti. Recimo da se vratimo kroz istoriju i pogledamo Fazer 1000 sa agregatom od R1 nešto smanjene snage. Tada nije bilo motocikla koji je mogao da parira Fazer 1000 modelu.

Isto tako danas malo koji motocikl može da stane na crtu Traceru 9, bar što se tiče agresivnosti i isporuke snage i to sve uz činjenicu da Yamahin as nema ni celu litru radne zapremine. Naravno, ne čini ceo motocikl samo agregat, već i više od toga, zato je Tracer 9 prošao celokupnu ocenu na našem testu.

Yamaha Tracer 9 2023
Foto: BJBikers

Agregat snažan, linearan, ekonomičan

Već dugo vremena traje razvoj i unapređivanje CP3 agregata od 2014. godine kada se prvi put pojavio, pa do danas. Prva radna zapremina na ovom trocilindrašu iznosila je 847 cm3, dok poslednje generacije, uključujući i ovu sa testa pokreće trocilindraš radne zapremine od 890 cm3.

Snaga se nije nešto drastično menjala, već je povećanje radne zapremine uglavnom pratilo zadovoljavanje EURO normi. CP3 agregat koji pokreće Tracer 9 sa standardnim izduvnim sistemom poseduje maksimalnu snagu od 117,4 KS (87,5 kW) na 10.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 93 Nm na 7.000 O/Min.

Zaboravite na brojke, jer je subjektivni osećaj kao da agregat ima minimum 20 KS više. Za to je uslovno rečeno “kriv” upravo CP3 agregat koji dosta snage isporučuje već od 3.000 O/Min, a već od 6.000 O/Min se dobro držite u 1. i 2. stepenu prenosa ako ste odvrnuli pun gas jer prednji točak ima tendenciju da se propne u vazduh. Srećom, kontrola podizanja prednjeg točka svoj posao radi odlično, te nema potrebe da se plašite od prevrtanja. Ukoliko pak volite vazdušasti osećaj pri odvajanju prednjeg točka od zemlje, na svu sreću postoji mogućnosti isključivanja kontrole podizanja prednjeg točka unutar menija i ručno podešeno režima vožnje, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Yamaha Tracer 9 2023
Foto: BJBikers

Da se vratimo isporuci snage. Kada vozite u režimu koji dozvoljava maksimalnu isporuku snage, svih 117 KS vam stoji na raspolaganju i odgovor na doziranje gasa je prilično direktan. Doduše, na niskim obrtajima bi manje iskusni vozači voleli malo pitomiju reakciju gasa. Tu elektronska pomagala ponovo svoj posao rade odlično.

Uglavnom, CP3 agregat može da bude vaš najbolji prijatelj, jer je na skoro celom rasponu obrtaja linearan i predvidljiv, te je lako kontrolisati snagu koja se prenosi na zadnji točak bez nepotrebnog uključivanja kontrole proklizavanja.

Koliko je agregat potentan govori i podatak da je maksimalna brzina elektronski limitirana na 225 km/h, a do te brzine se stiže sasvim brzo. Recimo, u 6. stepenu prenosa na 225 km/h kada se obrtaji elektronski zaustave, na obrtomeru imate još preko 2.000 raspoloživih obrtaja. Znači, bez blokade bi Tracer 9 zasigurno dobacio i do 250 km/h.

Zanimljivo je kako je CP3 u isto vreme snažan i štedljiv. Prosečna potrošnja se kreće oko 5,5 litara kada pazite da ne zavrćete gas naglo i da ne divljate velikim brzinama. Kruziranje na 130 km/h na auto put dovodi do potrošnje od nešto preko 6 litara. Dakle, štedljiv i brz Tracer 9.

Pošto Tracer 9 skoro zaokružuje deceniju postojanja, može se reći koja reč i o pouzdanosti ovog agregata. U dosadašnjem periodu CP3 agregati koje koriste Tracer 9 i MT09 do sad nisu imali nikakve probleme i prebacuju bez problema preko 100.000 km.

Menjač je precizan i šteta je što Tracer 9 u svojoj osnovnoj opremi ne poseduje brzu šaltalicu (kvik šifter) koji funkcioniše makar pri promeni stepena prenosa naviše. Skroz bi išlo uz sportski karakter koji ovaj agreat poseduje.

Yamaha Tracer 9 2023
Foto: BJBikers

Upravljiv, udoban, zaštita od vetra i kočnice su mogle biti za nijansu bolje

Yamaha je na prethodnim generacijama umela da omane sa ogibljenjem. Ovogodišnja generacija nije pretrpela veće promene na ogibljenju i napred se nalazi obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm, kao i podesivi zadnji amortizer smešten pod manjim uglom i ima priličnu dužinu. Pri solo vožnji, ogibljenje se sasvim lepo može prilagoditi svim potrebama. Ni u vožnji sa suvozačem se Tracer 9 ne ponaša loše.

Ogibljenje je dovoljno čvrsto da pruža stabilnost i potporu, a opet dovoljno lepo reaguje na neravnine tako da ne osećate neudonost i neugodnosti koje naši putevi znaju da naprave.

Kočnice napred čine dva diska prečnika 298 mm i Nissin radijalno postavljene kočione čeljusti. Kočnice imaju dobar početni ugriz, ali im pri zaustavljanju sa većih brzina nedostaje još malo snage. Možda bi diskovi većeg prečnika ili snažnija pumpa rešili ovaj problem.

Slabije kočnice možda nećete primetiti u svakodnevnoj vožnji, naročito ako vozite sami. Tracer 9 smo imali prilike da provozamo na stazi, gde se slabosti dodatno ispolje jer kočioni sistem nema dovoljno vremena da se hladi, čemu su uzrok verovatno diskovi manjeg prečnika.

Yamaha Tracer 9 2023

Pozicija sedenja je odlična. Uspravan položaj ruku za upravljačem i uspravan položaj tela kao i opušten položaj nogu ne zamaraju ni tokom dužih vožnji. Sedište je dovoljno udobno da može da se izdrži do dva časa vožnje bez pauze.

Zaštita od vetra nije loša. Vetrobran je visok i širok, ali se na nekim brzinana dogodi neka turbulencija. Srećom, vizir je lako podesiv i iz vožnje ga možete spustiti ili podići tako da eliminište ovaj problem. U ponudi dodatne opreme postoje i touring viziri drugačijeg oblika koje sam imao da vidim i koji potpuno eliminišu vetar. Štitnici ruku pomažu da se skoro kompletno telo zaštiti od vetra.

Yamaha Tracer 9 2023
Foto: BJBikers

Visina sedišta se nalazi na 810 – 825 mm od tla (sedište može da se podesi), mada je subjektivan osećaj da se sedi znatno više. Upravo taj osećaj i geometrija daju da se Tracer 9 lako obara kroz krivine i da drži zadatu putanju. Masa sa svim tečnostima iznosi 213 kg, što uključuje i rezervoar zapremine 18,7 litara. U zavisnosti od stila vožnje sa jednim rezervoarom goriva možete preći između 290 – 320 km goriva pre nego što se rezerva goriva uključi.

Jedna stvar koja je za pohvalu i koja je deo standardne opreme je centralni štender. Mnogi proizvođači touring i adventure motocikala danas centralni štender uopšte ne nude kao standardnu opremu, a veoma je bitan za ove tipove motocikla. Tracer 9 fabrički dolazi sa centralnim štenderom i to uveliko olakšava redovno održavanje i parkiranje motocikla.

Foto: BJBikers

Dobra elektronika i kontroverzna instrument tabla koja nije tako loša

Yamaha Tracer 9 dobila je 6-osni IMU (unutrašnja merna jedinica) koja je podigla na viši nivo osetljivost elektronskih pomagala, u prvom redu kontrolu proklizavanja koja funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. Unutar menija možete odabrati 3 nivoa osetljivosti kontrole proklizavanja.

Najmanje osetljiv nivo dozvoljava proklizavanja i kada se aktivira ne seče preagresivno snagu već dopušta delimično proklizavanja zadnjeg točka. To se lepo oseti i u praksi, mada Tracer 9 ima odlično prijanjanje zadnjeg točka i teško je nenamerno izgubiti kontrolu nad zadnjim krajem.

Kontrola podizanja prednjeg točka takođe ima mogućnost podešavanja osetljivosti. Tu se na većim nivoima osetljivosti primeti “seckanje” elektronike kada prednji točak želi da se propne u vazduh. Na najmanje osetljivom nivou je to slabije izraženo.

Kontrola motornog kočenja ima 2 nivoa. Izbor između 2 nivoa ima osetnu razliku. Na najslabijem motornom kočenju je osećaj kao da vozite dvotaktni motor i pri puštanju gasa u krivini nemate skoro nikakvo motorno kočenje. Snažnije motorno kočenje je taman i skoro celokupan test sam vozio na jačem motornom kočenju.

Takođe postoji odabir režima vožnje u kojem se oseti slabija isporuka snage u odnosu na odabrani režim. Što je odlično ukoliko ne želite uvek maksimalnu snagu i skoro direktan odziv na gas. Razlike između odabrane isporuke snage je osetna, tako da lako možete pronaći podešavanje koje vam odgovara. Unutar režima, postoji i manulani režim u kojem sami možete konfigurisati željena podešavanja.

ABS je naravno prisutan i ne aktivira se niti lako, niti često, čak ni u kišnim uslovima. Što potvruđuje da je Yamaha napravila Tracer 9 sa dobrim prijanjanjem.

Za lakšu vožnju na dugim putovanjima tu je tempomat koji olakšava duge vožnje na auto putu.

Kontroverzna instrument tabla iz dva dela zamerana je Yamahi kada je Tracer 9 izašao u prodaju. Međutim, lako je navići se na nju i posle određenog vremena se naviknete na podatke. Na levom ekranu se nalaze informacije poput brzine kretanja, odabranog stepena prenosa, broja obrtaja, trenutno odabranog režima vožnje i kontrole proklizavanja. Podatke o odabranom podešavanju elektronskih pomagala je moguće menjati.

Na desnom ekranu se nalaze podaci puta, odnosno možete da odaberete da li želite prikaz nivoa goriva, trenutne ili prosečene potrošnje, parcijalnog odometra, temperature rashladne tečnosti, temperature vazduha, itd.

Foto: BJBikers

LED svetla su estetski lepo uklopljena u prednji kraj motocikla i osim što su lepa, takođe dobro osvetljavaju put u noćnim uslovima. Svetlosni snop je dovoljno širok i dugačak da u svakom momentu nudi dobru preglednost. Podešavanja svetlosnog snopa nije teško izvršiti jer su podesivači pristupačni.

Lep, brz, udoban, po srednje jakoj ceni

Yamaha Tracer 9 poseduje sve što je jednom sport – touring motociklu potrebno. Eventualno ne bi bilo loše da Yamaha u standardnoj opremi ugradi i kvik šifter kako bi ugođaj bio potpun. Ceo paket dolazi po ceni od 12.890 EUR koja spada u srednje jake cene kada je u pitanju ova kategorija motocikala.

Doduše, Tracer 9 je nekako izuzet iz svih kategorija zbog radne zapremine koju poseduje. Radi se o motociklu koji ima puno da vam pruži i u kojeg je lako zaljubiti se. Ukoliko ste na primer ranije vozili Fazer 1000 i sada tražite dostojnu zamenu, Tracer 9 bi mogao upravo da vam pruži to što vam treba.

Ukoliko poseduje Tracer 9 i želite da podelite svoj utisak ili jednostavno želita da ostavite svoj utisak to možete učiniti u temi na forumu.

Tracer 9, ali i druge Yamaha motocikle možete pogledati u Plattner Motors salonima koji se nalaze u Beogradu na adresi Vojislava Nanovića 27 (uz autoput) ili u Novom Sadu na adresi Novosadski put 67,Veternik. Takođe možete posetiti i njihovu web stranicu.

Foto: BJBikers

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.