NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMOTO 700MT - Novi agregat, više uzbuđenja

CFMOTO 700MT – Novi agregat, više uzbuđenja

-

U poslednjih godinu dana CFMOTO je predstavio dosta novih modela. Sredinom godine na naše tržište CFMOTO doneo 700MT, naslednik 650MT modela. Na prvi pogled estetski i po specifikaciji 650MT i 700MT izgledaju skoro isto, mada postoje sitne razlike koji 700MT čine za korak boljim motociklom od prethodnika.

Već je 650MT sam po sebi bio sasvim solidan putni motocikl i u svojoj klasi je bio među najjeftnijim motociklima. Cena i sad ostala pristupačnija u odnosu na konkurentske modele. Agregat je stavka koja je pretrpela najviše promena.

Snažniji agregat sa linearnom isporukom snage

CFMOTO i dalje ostaje na dvocilindričnoj rednoj konfiguraciji agregata sa kojom imaju već prilično iskustva budući da im je gotovo cela gama pokretana dvocilindričnim agregatima. Radna zapremina agregata povećana je na 693 cm3, a povećanje radne zapremine prati i povećanje snage. Ukoliko istražujete o podacima snage, naćete oprečne informacije i videćete da se od tržišta do tržišta snaga kreže od 67 KS (49 kW) do 75 KS (55 kW). Upravo je snaga od 75 KS na 8.000 O/Min deklarisana za 700MT koji možete kupiti kod nas. To je podatak koji smo dobili od firme Guevara, zvaničnog uvoznika za CFMOTO, a na osnovu pružene dokumentacije iz CFMOTO fabrike.

U vožnji se oseti da je agregat snažniji i potentniji. Pozitivno iznenađenje je da snage ima već od 3.000 O/min, a od 6.000 O/Min 700MT još snažnije ubrzava i tokom testa je bio dovoljno sposoban da dostgine maksimalnu brzinu od 197 km/h.

Šestostepeni menjač je precizan i dobar. Kvačilo je preko sajle i poseduje proklizavajuće kvačilo koje sprečava blokiranje zadnjeg točka pri promeni stepena prenosa naniže.

Što se potrošnje goriva tiče, 700MT je ostao ekonomičan. Prosečna potrošnja kretala se između 4,8 – 5,5 litara na 100 km i uz zapreminu rezervoara od 18 litara, ne morate često da posećujete benzinku pumpu.

Pomenuta linearna isporuka snage je pozitivno iznenađenje jer agregat ispunjava EURO5 norme koje su na mnogim agregatima prilično ugušile snagu na niskim obrtajima.

Na 700MT je ispravljen jedan detalj koji je zameran na svom prethodniku, a to je temperatura hladnjaka. Naime 650MT je imao negativnu osobinu da je teško spuštao temperaturu rashladne tečnosti, dok je na 700MT to rešeno. Temperatura rashladne tečnosti je stabilna i ako se zaglavite u gradskoj gužvi, čim počnete da se krećete temperatura rashladne tečnosti brzo opada. Da li je promenjena zapremina hladnjaka ili ugao pod kojim je postavljen, ali je promena pozitivna.

Upravljiv i stabilan

Šasija je ostala identična kao na 650MT modelu, što znači da se radi o cevastoj šasiji od “chrom-moly” legure, sa bočno postavljenm podesivim zadnjim amortizerom koji ima hod od 145 mm. Prednja obrnuta KYB prednja viljuška ima prečnik od 43 mm ima mogućnost podešavanja.

Iako ogibljenje i šasija deluju identični kao na 650MT modelu, deluje da su izvršene promene unutar prednje viljuške, koja iako je kruća i pruža veću stabilnost pri upravljanju, a pri tome odlično upija neravnine.

Kočnice i dalje potpisuje španski proizvođač J.Juan kojeg je u međuvremenu kupio Brembo. Napred se nalaze dva diska prečnika 300 mm sa dvoklipnim aksijalno postavljenim čeljustima. Za razliku od 650MT koji dolazi sa talasastim diskovima, na 700MT su montirani klasični diskovi. Kočenje je solidno, ali bi inicijalni “ugriz” mogao biti nešto snažniji.

Kompletan utisak je da je 700MT dobro utegnut. Masa sa svim tečnostima iznosi 218 kg i manevrisanje u mestu i u gradskoj gužvi obavlja se lako jer 700MT dobro reaguje na svaku zadatu komandu. Makse su lepo uklopljene i završna obrada je na dobrom nivou.

Vetrobran je visok i pruža dobru zaštitu od vetra čak iako ste viš vozač. Predeo oko ramena je zaštićen od vetra, 700MT dolazi i sa štitnikom ruku koji dodatno poboljšava sveukupni utisak zaštite od vetra. Prednji deo bočnih oklopa je širi u odnosu na rezervoar i usmeren je tako da vazduh ne ide preko kolena, tako da su i noge solidno zaštićene. Blatobran i donja maska ispod agregata pomažu u zaštiti od prskanja u kišnim uslovima i svaka čast što je CFMOTO mislio i na ovaj detalj.

Položaj sedenja je uspravan i nije zamaran sa visinom sedišta postavljenom na 820 mm (postoji mogućnost povećanja visine na 840 mm). Samo sedište je srednje tvrdo i bez pauze može da se bez problema vozi više od sat i po.

Tubeless točkovi na 700MT su i dalje liveni aluminijumski u dimenzijama 120/70R17 napred i 160/60R17 pozadi.

Nova instrument tabla i prekidači na upravljaču

Instrument tabla i prekidači na upravljaču su još jedna novina na 700MT. Instrument tabla je kolorizovana i dijagonale 5″. Preko instrument table možete se povezati sa pametnim telefonom i putem CFMOTO aplikacije koristiti navigaciju i lociranje motocikla, kao i pratiti druge parametre.

Osim ABS-a od elektronskih pomagala postoji izbor dva režima vožnje, ECO i Sport. U samoj vožnji nisu primetne neke osetne razlike u isporuci snage između pomenuta dva režima vožnje.

LED svetlosna grupa pruža odličnu vidljivost u noćnim uslovima. Snop svetla je dovoljno širok, dugačak i jakog intenziteta da bez problema možete uočiti sve što se dešava na putu i pored puta tako da vas ništa ne može iznenaditi.

Kompaktan dizajn, najpovoljniji u klasi

Dizajn je potpuno identičan kao na 650MT modelu. Oštre crte lepo su uklopljene. Bilo da ga gledate sa prednje, zadnje ili bočne strane, ne možete naći zamerke na izgled 700MT. CFMOTO je za 700MT ponudio dve verzije boja, Nebula White i Nebula Black i cena za obe kombinacije boja je ista.

Što se same cene tiče, CFMOTO 700MT ostaje najpovoljniji u svojoj klasi sa redovnom cenom od 6.890 EUR. Dobra vest je da su u firmi Guevara trenutno popusti na motocikle, te je promotivna cena za 700MT trenutno 6.390 EUR. Kao deo standardnog paketa opreme dolaze i nosači kofera koji su uračunati u cenu.

CFMOTO je sa 700MT modelom ponudio dobar sport – touring motocikl koji je jeftiniji od 800MT serije, a sposoban i svestran.

Kao najbolje karakteristike moglo bi se navesti lakoća u upravljanju, stabilnost, ekonomičnost, linearna isporuka snage i solidna zaštita od vetra.

Ono što bi moglo biti bolje su za nijansu snažnije kočnice.

U svakom slučaju, za cenu po kojoj dolazi, 700MT spada u dobar izbor pri kupovini.

Ukoliko imate iskustva sa 700MT modelom ili želita da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.