NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeCFMOTO 450SR - Opasno brz u svojoj klasi

CFMOTO 450SR – Opasno brz u svojoj klasi

-

CFMOTO se sve više zaoštrava i ka segmentu sportskih motocikala. Dokaz za to je i poslednja verzija njihovog sportskog modela 450SR koji je debitovao ove sezone. U martu smo imali prilike da testiramo 450SR na stazi Istanbul Park u Turskoj, a sada smo test ponovili na našoj stazi NAVAK, kao i na putevima po Srbiji kako bismo stvorili kompletniju sliku o ovom motociklu.

Na tom putu prešli smo nešto preko 2.000 km u nekoliko dana i sasvim dobro se upoznali sa CFMOTO 450SR modelom sagledavši sve njegove prednost i mane.

Potentan agregat koji voli da se vrti

CFMOTO je za 450SR pripremio novi dvocilindrični redni agregat radne zapremine 449,5 cm3. Snaga za 450SR nije bila problem i izvučeno je 34,5 kW (47 KS) na 10.000 O/Min i maksimalni obrtni moment od 39,3 Nm na 7.750 O/Min.

Snaga je prvobitno trebala biti 50 KS, ali bi tada 450SR izašao iz A2 kategorije jer bi premašivao granicu od 35 kW. Zato je snaga spuštena na pomenutih 34,5 kW odnosno 47 KS.

Realno, oseti se da agregat ima još potencijala u sebi, naročito kada ne bi morao da se zadovolji EURO5 emisioni standard zbog kojeg agregat radi “siromašno” na nižim obrtajima i ne daje svoj maksimum.

Već od 6.000 O/Min počinje druga priča i zabava jer tada 450SR odlično ubrzava, a šestostepeni menjač je dobro odmeren tako da se do brzine od 170 km/h stigne respektabilno brzo. Do maksimalne brzine od 190 km/h je potrebno malo vremena da se dostigne, što je ujedno i maksimalno deklarisana brzina kada skala obrtomera dođe do crvenog polja. To znači da je CFMOTO uradio dobar proračun prenosa i dobru aerodinamiku motocikla jer čak i vozači visine od 187 – 188 cm poput mene mogu da se smeste ispod oklopa i zaštite se od vetra.

CFMOTO 450SR

Napajanje gorivom vrši se preko Bosch-ovog sistema direktnog ubrizgavanja. Ovo spominjem zbog isporuke snage i linearnosti od pomenutih 6.000 O/Min. Ponovo ću ponoviti da mi je izuzetno žao što su EURO5 norme ugušile ovaj agregat, jer bi isporuka snage bila daleko bolja i počela bi od nižih obrtaja.

Potrošnja goriva je druga stvar koja je veliki plus ovom agregatu. Čak i kada se vozilo malo agresivnije, potrošnja je retko prelazila 4,5 litara na 100 km. Potrošnja se uglavnom kretala između 3,5 – 4,5 litre na 100 km.

Budući da je reč o motociklu sportskih performansi sa trkačkim pedigreom, ugrađeno je proklizavajuće kvačilo. Osećaj na samoj poluzi kvačila je takav da imate utisak da je sajla pukla ili da ne postoji, jer je kvačilo moguće dozirati i sa jednim prstom. To je zbog takozvane pomoćne funkcije kvačila u kom se nalaze mekše opruge.

Odlično kočenje, dobra izbalansiranost i nešto veća masa

Po pitanju ogibljenja može se reći da CFMOTO 450SR ima ogibljenje iz srednje klase. Napred se nalazi obrnuta prednja viljuška sa prečnikom štapova od 37 mm.

U vožnji se prednja viljuška ponaša dobro, ali je prednja opruga predviđena za nešto lakše vozače. Ukoliko imate 90 i više kg sa svom opremom, prednja viljuška će biti mekša. Zadnji amortizer dobro odrađuje svoj posao i ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge i uz to je predviđen i za nešto teže vozače tako da sam tu uspeo da napravim dobro podešavanje.

Jedan od najjačih aduta pored agregata su svakako i kočnice. Napred se nalazi jedan disk prečnika 320 mm i Brembo radijalno postavljene M40 kočione čeljusti. Kočiona pumpa dobro radi posao i kočenje je linearno, s tim što je inicijalni ugriz mekši i posle se kočenje nastavlja sve intenzivnije.

CFMOTO 450SR

Cevasta čelična šasija je napravljena i dizajnirana tako da pruži stabilnost i agilnost. Čini se da je CFMOTO uspeo da nađe kompromis jer je na kočenju 450SR stabilan, a kroz krivine pruža dovoljno povratnog osećaja i elastičnost.

Sama šasija poseduje masu od 11 kg, a kad smo već kod mase to je jedna od mana ovog motocikla, pošto ukupna masa (sa svim tečnostima i rezervoarom zapremine 14 litara) iznosi 179 kg. Ta masa nije mala za motocikl ove radne zapremine, ali se u vožnji to ne primećuje jer je ceo motocikl dobro izbalansiran.

Ergonomija motocikla je sportska, ali može da se vozi opušteno bez previše zamaranja ruku i gornjeg dela tela. Rezervoar je dobro pozicioniran i oblikovan da pruža potporu na kočenjima i prolascima kroz krivine.

CFMOTO 450SR

Upravljač je takođe postavljen pod dobrim uglom da ne bude previše uzan i smanji upravljivost, kao i da ne zamara previše. Sedište iako je tvrđe i šire, nije neudobno. Računajte da do sat i po vremena možete da se vozite bez većih problema.

Zahvalnost za agilnost kroz krivine odlazi i na međuosovinsko rastojanje koje iznosi svega 1.390 mm. Da je 450SR dobar izbor i za niže vozače govori i podatak o visini sedišta postavljenoj na 795 mm.

CFMOTO 450SR

CST gume u dimenzijama 110/70 R17 napred i 150/60 R17 pozadi se dobro ponašaju na ulici. Brzo i lako se greju što je i razlog zbog kojeg im je i ponašanje po kiši odlično. Ukoliko pak isterujete 450SR na trkačku stazu, imajte na umu da zadnja guma ima tendenciju da se pregreje posle 4-5 brzih krugova.

Aerodinamika koja radi!

Ako se pitate da li su ona krilca samo estetike i privlačnost radi, moram reći da se oseti razlika u vožnji na stazi sa krilcima i bez. Oseti se da je na većim brzinama motocikl stabilniji i da je kroz krivine opterećeniji napred.

LED svetla, moderna instrument tabla

Samo usput ću spomenuti da 450SR poseduje kompletnu LED svetlosnu grupu sa farovima koji osim što se lepo uklapaju u izgled motocikla, takođe dobro osvetljavaju put u noćnoj vožnji.

Bosch je zaslužan i za ABS jedinicu koja sprečava blokiranje točkova pri kočenju. Na prednjem točku ABS uopšte nije preagresivan i dozvoljava da se jako koči pre nego što se aktivira.

Instrument tabla je dijagonale 5″ i potpuno je kolorizovana. Na njoj se bukvalno nalaze sve potrebne informacije od brzine kretanja, odabranog stepena prenosa, broja obrtaja, itd.

Takođe zahvaljujući T-Box jedinici moguće je povezivanje sa pametnim telefonom putem CFMOTO Ride aplikacije. Preko pametnog telefona možete da pustite navigaciju da se prenosi na ekran instrument table. Takođe na telefonu možete pregledati podatke o vašem motocikli, kao i trenutnu lokaciju vašeg motocikla.

Među najkonkurentnijim u svojoj klasi

Kada se pogleda trenutna klasa i ponuda sportskih motocikala koji su na granici A2 kategorije, 450SR spada među najsnažnije. Kawasaki Ninja 400 ima snagu od 45 KS (doduše i radnu zapreminu od 399 cm3) KTM RC390 je na 43,5 KS i poseduje jedan cilindar, dok je Yamaha R3 na 42 KS i sa agregatom od 321 cm3.

Za CFMOTO 450SR je potrebno izdvojiti 5.990 EUR i za te pare se dobija jedan brz, upravljiv, lep i dobar motocikl sa kojim se lepo možete zabaviti i ući u svet sportskih motocikala.

Ukoliko želite da ostavite utisak o CFMOTO 450SR motociklu, to možete učiniti i u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.