NaslovnaMoto GaražaDa li dvotaktni motori imaju budućnost?

Da li dvotaktni motori imaju budućnost?

-

Dvotaktni motori su izuzetno efikasni, eksplozivni i imaju malu težinu u poređenju sa četvorotaktnim motorima iste radne zapremine. Poslednjih par nedelja u stranim medijima pojavila se vest da bi od 2026. godine MotoGP šampionat ponovo mogao da pređe na dvotaktne motore. Da bismo stigli do toga da li je to moguće, hajde da vidimo da li dvotaktni motori zaista imaju budućnost.

Na trkama tadašnjeg GP500 (sadašnjeg MotoGP) šampionata, dvotaktni motori počeli su da se ukidaju 2001. godine u klasi od 500 cm, da bi ih potom potpuno izbacili iz ove klase već 2003. godine. Tada je rečeno da se dvotaktni motori u kategoriji od 500 ccm ukidaju zbog toga što previše zagađuju okolinu i da se prelazi na ekološki prihvatljivije četvorotaktne motore.

Ipak, u nižim kategorijama (125 ccm i 250 ccm) dvotaktni motori zadržali su se nešto duže. Dvotaktni motori u kategoriji od 250 ccm ukinuti su tek 2010. godine, a kategorija od 125 ccm prestala je da postoji 2012. godine kada je nastala Moto3 kategorija.

Ekologija ili isplativost?

Ako se osvrnemo unazad i malo detaljnije analiziramo situaciju, ne možemo da se ne zapitamo da li su zaista dvotaktni motori ukinuti zbog ekologije ili je u pitanju nešto drugo.

U vreme kada su se dvotaktni motori takmičili u GP šampionatu, na ulicama smo uglavnom viđali četvorotaktne motocikle sa agregatima velike radne zapremine. Istina je da su motocikli manje radne zapremine uglavnom bili dvotaktni, ali su i ti manji dvotaktni motori polako počeli da gube primat i da im se smanjuje proizvodnja.

Cagiva Mito 125
Serijski su se proizvodili uglavnom motocikli manje radne zapremine poput Cagiva-e Mito 125

Istina je zapravo nešto drugačija i nema veze sa ekologijom, bar ne u celosti. U vreme ukidanja dvotaktnih motora, pored priče o ekologiji kružila je priča da je razvoj dvotaktnih motora dostigao svoj vrhunac. Sa druge strane opet je kružila priča o ekologiji jer kao što je svima poznato dvotaktni motori za podmazivanje koriste ulje koje se meša sa benzinom. Takvo ulje zatim sagoreva što dodatno zagađuje okolinu. Osim toga, dvotaktni motori iz tog perioda nisu u potpunosti mogli da sagore svo gorivo, pa je deo goriva odlazilo kroz izduvni sistem u nepovrat.

Ako priču pogledamo iz nekog drugog ugla, možemo lako utvrditi da je proizvodnja i održavanje dvotaktnih motora daleko jeftinija. Dvotaktni motori imaju manje delova (nema ventila, bregastih, razvodnog lanca, itd) što uveliko pojednostavljuje proizvodnju i održavanje.

Mana dvotaktnih motora u to vreme bila je i ta što zahtevaju češća održavanja i isporuka snage im je daleko od linearne.

Zbog pomenutih razloga svi proizvođači su se okrenuli proizvodnji serijskih četvorotaktnih motocikala. Budući da nije bilo komercijalne potrebe za razvojem dvotaktnih motora, fabrike su uludo trošile sredstva na timove koji se nadmeću u GP šampionatu.

Dvotaktni motori

Sa druge strane, WSBK šampionat doživljavao je svoje zlatno doba, pa su se tadašnji organizatori GP prvenstva uplašili da se proizvođači ne povuku iz GP prvenstva i fokus preusmere na WSBK prvenstvo u koje su se u tom periodu koristili motori koji su mogli da se kupe u slobodnoj prodaji.

Tako je doneta odluka da se ukinu dvotaktni motori u GP prvenstvu i da se pređe na četvorotakne motore. Proizvođačima se to svidelo najviše iz jednog razloga. GP šampionat je uvek bio šampionat nadmetanja prototip motocikala. To je išlo na ruku proizvođačima koji su tada (i sada) koristili MotoGP šampionat za razvoj tehnologije. Ta tehnologija je posle određenog vremena upotrebe u MotoGP šampionatu prenošena na motocikle koji se koriste u WSBK šampionatu, a na kraju krajeva ta tehnologija završava na serijskim motociklima koji su dostupni svakom kupcu.

Dvotaktni motori zapravo nikad nisu prestali da se koriste

Dok je u razvojnim odeljenima motocikala za asfalt zavladalo veliko olakšanje zato što nisu više morali da se bave dvotaktnim motorima, u odeljenima za off road se nastavljalo po normalnom planu i programu.

Ljubitelji off road vožnje znaju da se dvotaktni motori bez izuzetka i danas proizvode i koriste u ovom segmentu motociklizma.

Yamaha YZ250
Dvotaktni motori se i dalje proizvode Yamaha YZ250 iz 2019. godine

Zašto je to tako? Odgovor na to pitanje možete pronaći na samom početku teksta gde je napisano da su dvotaktni agregati lagani i snažni. Te dve karakteristike upravo odgovaraju motociklima namenjenim za vožnju po off road terenima.

KTM jedan od retkih koji je nastavio sa unapređenjem dvotaktne tehnologije

Iako su svi proizvođači u off road sektoru nastavili da proizvode dvotaktne motore i da ih blago razvijaju, jedino je KTM i dalje radio na pravom razvoju agregata.

Problem sa homologacijom dvotaktnih motora predstavljaju emisioni standardi. KTM i drugi proizvođači pokušali su da reše problem ugrađivanjem direktnog ubrizgavanja na dvotaktnim motorima. Direktno ubrizgavanje smanjilo je količinu ulja potrebnog za podmazivanje, čime su automatski smanjili i emisiju štetnog zagađenja.

Dvotaktni GP motor
Mark Markez na dvotaktnom KTM 125 ccm

Kod dvotaktnih motora sa karburatorima gorivo je u cilindre dospevalo kao posledica pravljenja vakuuma u cilindrima. Što se dvotaktnih agregata sa direktnim ubrizgavanjem tiče, na određenim obrtajima pojavio se problem sa pravovremenim ubrizgavanjem goriva.

KTM je 2018. godine predstavio TPI agregat sa kojim je uspeo da reši problem napajanja gorivom na visokim obrtajima. O čemu se tu zapravo radi? KTM je umesto u usisni kanal, brizgaljke postavio u prelivne kanale. Otud i naziv TPI agregat od skraćenice Transfer Port Injection. Kroz brizgaljke benzin se ubrizgava u prelivni kanal, a ulje ulazi kroz leptirasta tela obezbeđujući podmazivanje ležajeva radilice i ostalih pokretnih delova. KTM – ovi motocikli sa TPI agregatom više ne zahtevaju pravljenje mešavine, već se sve obavlja zasebno.

KTM TPI motor
TPI agregat iz modela 150 EXC TPI Foto: Kiska

Danas KTM nudi nekoliko modela motocikala sa TPI agregatima koji zadovoljavaju Euro4 emisioni standard, što je u rangu sa većinom današnjih četvorotaknih motocikala. Štaviše, KTM radi na unapređenju agregata, pa nas ne bi začudilo da uskoro izbace i Euro5 dvotaktni agregat.

Na pitanje da li dvotaktni motori imaju budućnost, možemo sa sigurnošću odgovoriti da imaju. Ali, pravo pitanje je sledeće: da li će dvotaktni motori zaista zaživeti u budućnosti na serijskim putnim motociklima ili će i dalje ostati rezervisani za off road upotrebu. Odgovor na to pitanje zavisi samo od velikih proizvođača motocikala. Promena tehnologije proizvodnje košta sve fabrike, tako da odgovor u tome da li ćemo videti povratak dvotaktnih motora leži u finansijskim proračunima fabrika. Ili je budućnost električna?


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.