September 29, 2020
Naslovna Moto Sport Dakar 2020 - Da li je Saudijska Arabija ispunila očekivanja?

Dakar 2020 – Da li je Saudijska Arabija ispunila očekivanja?

-

Ovogodišnji Dakar reli je završen prošle nedelje i sada polako možemo da sumiramo utiske i da napravimo rekapitulaciju ovogodišnjeg relija. Osim toga, postavlja se i pitanje da li su organizatori bili na visini zadatka i da li je Saudijska Arabija ispunila očekivanja?

Podsećanja radi, reli se za ovu godinu preselio sa tla Južne Amerike u Aziju i Saudijsku Arabiju. Razlog za prebacivanje relija uglavnom je finansijske prirode, odnosno, Saudijska Arabija je izrazila želju da Dakar reli poseti njihovu zemlju i to je pošteno platila.

Tako se posle 11 godina održavanja u Južnoj Americi, reli preselio po prvi put na kontinent Azije i u Saudijsku Arabiju. Postojala je mogućnost da se reli ipak ne održi u Saudijskoj Arabiji, zbog rata koji vode sa Jemenom, ali i zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Ipak, 42. izdanje Dakar relija startovalo je 5. januara u pustinji Džeda.

Promene tehničkih pravila i promene unutar organizacije

Unutar same organizacije Dakar relija takođe su se tokom prethodne godine dogodile promene. Etijene Lavin povukao se sa mesta glavnog čoveka Dakar relija posle 15 godina vođenja. Na njegovo mesto došao je David Kastera.

Osim promene unutar organizacije, takmičare i timove sačekale su i određene promene tehničke prirode.

Dakar Saudijska Arabija
Photo Julien Delfosse / DPPI

Glavna novina za vozače bile su mape ruta u boji. Najbitnija promena na ovogodišnjem reliju bilo je deljenje mapa 25 minuta pre početka 6 od 12 ruta. Organizatori su na ovaj način želeli da pomognu manje profesionalnim timovima i da im pruže kakve – takve šanse da se nose sa fabričkim ekipama. Deljenjem mapa neposredno pre starta sprečeno je da farbičke ekipe koriste naprednije sisteme navigacije kako bi pomogli svojim vozačima. Da bi sprečili pomoć vozačima, ekipama je bilo naloženo da svu naprednu i dodatnu opremu zaključaju u magacinima predviđenim za to.

Takođe, organizatori su na motociklima nekih od vodećih ekipa montirali kamere sa kojih bi pregledali snimke u slučaju da dođe do nekih nepravilnosti. Na startu relija pojavilo se 147 motocikala i 23 kvada.

Velika borba tri fabričke ekipe

Ukupna distanca relija iznosila je 7.900 km, od kojih su čak 5.000 km činile specijale. Reli je započeo u Džedi i rute su se kretale uz obalu Crvenog mora, a završetak relija odigrao se u Al – Kidijau.

Vozači su se na početku relija susretali sa terenom sa sitnim kamenčićima, ali i krupnim kamenjem. Upravo su ove deonice sa kamenjem pravile najveći problem vozačima. Kako je reli odmicao, tako su vozači vozili kroz peščane dine.

Što se tiče tehničkij promena, one su svakako doprinele većoj konkurentnosti. Međutim i dalje su na etapama pobeđivali fabrički vozači Honde, KTM a- i Husqvarne. Jedini nefabrički vozač koji je odneo pobedu na nekoj od etapa bio je Ros Branč koji je pobedio na drugoj etapi.

Dakar 2020 Saudijska Arabija
Ros Branč Photo DPPI

Tokom celog relika KTM i Honda su vodili bitku za pobedu, a kako je reli odmicao borbi se pridružila i Husqvarna. Na prvoj etapi pobedu je odneo Tobi Prajs, dok je na drugoj pobedio Ros Branč, oba vozača nastupala su na KTM u. Prvu etapnu pobedu Hondi doneo je Riki Brabek na trećoj etapi, a odmah na četvrtoj pobedio je Brabekov timski kolega Hose Ignacio. Potom je na petoj etapi Prajs uzvratio pobedom. Zatim je na šestoj etapi pobedio opet Brabek, a na sedmoj njegov timski kolega Benavides. Osma etapa nije vožena (o tome ćemo nešto kasnije), da bi na devetoj etapi pobedu odneo Kvintanilja na Husqvarni.

Deseta etapa ponovo je pripala Hondinim vozačima, ovog puta najbrži je bio Bareda. Na jedanaestoj etapi pobedio je opet Kvintanilja, a dvanaesta je opet otišla u ruke Hose Ignacija.

Kad se sve sabere Riki Brabek bio je najbrži i najkonstantniji vozač ovogodišnjeg Dakar relija. Svojom pobedom Brabek i Honda prekinuli su KTM – ov nis od 19 uzastopnih pobeda, a Honda se popela na najviši stepenik pobedničkog postolja posle 30 godina pauze. Riki Brabek postao je prvi državljanin SAD -a koji je ikad pobedio na Dakar reliju.

Dakar Saudijska Arabija
Riki Brabek Photo DPPI

Drugo mesto na reliju pripalo je odlično Pablu Kvintanilji. Kvintanilja je postajao sve brži kako je reli odmicao. Na kraju je morao da se zadovolji drugim mestom što je fantastičan uspeh. Kvintanilja je doveo Husqvarnu do svog najvećeg uspeha na Dakar reliju.

Pablo Kvintanilja
Pablo Kvintanilja Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

Treće mesto osvojio je prošlogodišnji šampion Tobi Prajs. Prajs ove godine nije imao sreće na reliju, a prema sopstvenom priznanju Prajsa, Brabek je jednostavno ove godine bio brži. Mora se pohvaliti i gest Prajsa na osmoj etapi kada je stao da pomogne povređenom vozaču i da je sačekao dok služba hitne pomoći nije stigla.

Dakar
Photo Francois Flamand / DPPI

Takmičenje u senci pogibje Paula Gonsalesa

Na sedmoj etapi se nažalost dogodio tragičan pad pri kojem je život izgubio portugalski vozač Paulo Gonsales. Tačne uzroci pada se ne znaju, budući da trenutak pada nije zabeležen niti je neko od vozač bio dovoljno blizu da vidi šta se zaista dogodilo.

Prvi vozač koji je naišao na Gonsalesa bio je Tobi Prajs. Prajs je signalizirao ekipi hitne pomoći koja je zaista brzo reagovala i već za manje od 10 minuta helikopter hitne pomoći sitgao je do povređenog Gonsalesa i transportovao ga u obližnji medicinski centar. Nažalost, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Paulo Gonsales
Paulo Gonsales

Gonsales je učestvovao na Dakar reliju od 2006. godine, a svoj najbolji plasman ostvario je 2013. godine kada je završio na drugom mestu u generalnom porektu.

Pogibja Gonsalesa ne može se okarakterisati kao propust organizatora. Tragičan događaj se jednostavno dogodio spletom okolnosti.

Propusti organizatora i skraćenja dve etape

Predeli kroz koje su vozači vozili reli bili su vredni divljenja. Što se tiče podloge, vozači su imali primedbe na to da je kamen bio izuzetno teška podloga za savladavanje. Međutim, to je reli i dobro je što preovladavaju teži uslovi za vožnju.

Ono što nije bilo dobro su problemi sa navigacijom i pronalaženjem ruta. Na desetoj etapi nekoliko vozača je zalutalo pa su bili angažovali helikopteri u navođenju vozača na prave rute. Zbog ovog problema, ali i zbog jakog vetra etapa je bila skraćena.

Photo Charly Lopez / ASO

Najbizarnije skraćenje rute dogodilo se na poslednjoj, 12. etapi. Ta etapa morala je biti značajno skraćena iz razloga što je etapa vodila preko cevovoda koji je trenutno u izgradnji. Cevovod je trenutno u vlasništvu moćne naftne kompanije i nije bilo teoretske mogućnosti da sva vozila pređu tom etapom. Etapa je bila skraćena što je ostavilo malo gorak ukus u ustima, naročtio jer se radilo o poslednjoj etapi.

Osma etapa relija otkazana je za motocikle i kvadove u znak sećanja na poginulog Gonsalesa.

Dakle, jedna etapa je bila odložena, a dve skraćene. Odlaganje i skraćenje možda ne bi imalo uticaja na konačan plasman vozača, a možda i bi.

Kada se podvuče crta, može se reći da je Saudijska Arabija ipak ispala dobar domaćin, a mora se uzeti u obzir i to da im je ovo prva godina. Najbitnije je to da su se vozači osećali bezbedno. Gorak ukus ostavila je jedino pogibja Gonsalesa.

Verujemo da će sledeći reli biti još zanimljiviji od ovogodišnjeg i da će se organizatori potruditi da isprave sve nedostatke koji su se dogodili na ovom reliju.

Za diskusiju o ovogodišnjem Dakar reliju predlažemo da svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,364FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se