September 22, 2021
NaslovnaMoto GaražaDucati Monster 1200S - Novi, bolji Monster

Ducati Monster 1200S – Novi, bolji Monster

-

Ducati nam je za 2020. godinu pripremio novi Monster 1200S. Paleta Monster modela nije drastično menjanja za ovu godinu, ali je Monster 1200S dobio unapređeno ogibljenje, kočnice i još neke estetske promene.

Prvi Ducati Monster sišao je sa proizvodne trake 1993. godine i od tada je ovaj model veoma populara. Prošlo je već 27 godina od tada, a Monster se i dalje proizvodi u raznim varijantama.

Za danas smo rešili da vam detaljno pripremimo predstavljanje modela Ducati Monster 1200S, koji za ovu godinu dolazi u specijalnim bojama, a u nazivu svog imena dodata je i oznaka “S” sa kojom dolazi naprednije ogibljenje, kočioni sistem i svetlosna grupa u odnosu na standardni Monster 1200.

Snažan agregat uz odličan obrtni moment

Ducati Monster 1200S pokreće Testastretta 11° dvocilindrični vodeno hlađeni agregat radne zapremine 1.198 cm³ sa 4 ventila po cilindru. Desmodromski sistem zadužen je za veoma precizno otvaranje i zatvaranje ventila. Napredak na novoj seriji Monster -a postignut je na povećanju servisnog Desmo intervala štelovanja ventila, koji sad iznosi 30.000 km.

Zahvaljujući novim Mikuni leptirastim telima prečnika 56 mm i “Ride-by-wire” sistemu, kao i novom auspuhu, Monster 1200S isporučuje veoma moćni 150 KS pri 9.250 O/min, uz maksimalni obrtni momen od 126,2 mm pri 7.750 O/min.

Ducati Monster 1200S
Ducati Monster 1200S

Na Monster -u 1200S umesto suvog, ugrađeno je kvačilo potopljeno u ulju. Doziranje i pritisak na polugu kvačila sada su daleko lakši zahvaljujući polu-servo sistemu koji potpomaže pritisku na opruge kvačila. Ove promene omogućavaju fino doziranje kvačila uz minimalnu upotrebu sile na poluzi kvačila.

Neizostavna cevasta šasija

Od prve serije pa sve do danas, Monster je krasila cevasta šasija. Ducati se vodio logikom da ono što je dobro ne treba menjati. Tako je i Monster 1200S nastavio tradiciju upotrebe cevastog čeličnog rama. Ducati je svoje iskustvo sa trkačkih motocikala preneo i na Monster 1200S.

Agregat je noseći element šasije i glavni upijač stresa. Šasija je za agregat zakačena na cilindre, čime se dobija kompaktan i dobro centralizovan motocikl. Pod-ram koji sadrži suvozačevo sedište takođe se kači na zadnji deo agregat. Rezultat ovakve šasije je mala težina i dobar položaj vozača na motociklu.

Ducati Monster 1200S
Ducati Monster 1200S

Monster 1200S poseduje naprednije ogibljenje i kočnice

Glavna razlika (osim boje, ali o tome kasnije) između “običnog” Monstera 1200 i Monstera 1200S su ogibljenje, kočnice i točkovi.

Za razliku od standardne verzije koja ima Kayaba i Sachs ogibljenje, S verzija koristi Ohlins ogibljenje. Napred se nalazi potpuno podesiva Ohlins viljuška sa prečnikom štapova od 48 mm, dok se nazad nalazi potpunod podesivi Ohlins amortizer.

Kao još jedan zaštitni znak Monster modela, nazad se nalazi jednostruka aluminijumska viljuška.

Ducati Monster 1200S

Sledeća razlika između standardnog Monstera 1200 i Monstera 1200S su kočnice. Standardne verzija poseduje Brembo M4.32 kočione čeljusti i dva diska prečnika 320 mm. Monster 1200S poseduje nešto novije Brembo M50 radijalno postavljene kočione čeljusti sa dva viska prečnika 330 mm napred. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 245 mm.

Pretposlednja stvar po kojoj možete razlikovati S od obične verzije su i točkovi. Ducati Monster 1200S dolazi sa trokrakim “Y” felnama, na kojim je jedan krak ofarban u Ducati crvenu boju.

Ducati Monster 1200S

Solidan elektronski paket

Ducati Monster 1200S poseduje sasvim solidan elektronski paket, koji je dovoljan za jedan naked motocikl poput ovog. Elektronika nudi vozaču na raspolaganje tri režima vožnje. Unutar svakog režima vožnje elektronika motri na Ducati kontrolu proklizavanja (DTC), ABS sistem i Ducati kontrolu podizanja prednjeg točka (DWC).

Monster 1200S raspolaže sledećim režimima vožnje:

Sportski – u sportskom režimu vozač na raspolaganju ima svih 150 KS koji preko “Ride-by-wire” sistema direktno bez zadrške isporučuju snagu. U ovom režimu vožnje aktivan je nivo 3 DTC intervencije, visoka efikasnost ABS -a (nivo 2 intervencije), DWC nivo je na 3. nivou, a kontrola podizanja zadnjeg točkaje isključena.

Turing – takođe isporučuje svih 150 KS, sa manje direktnom isporukom snage i DTC intervencijom koja je podignuta na 3. nivo. DWC je u ovom režimu na nivou 5, a ABS u ovom režimu ne dozvoljava podizanje zadnjeg točka.

Urban – ovaj režim je kao što mu ime kaže predviđen za vožnju u gradskim uslovima. U skladu sa tim maksimalna snaga ograničena je na 100 KS. DTC je podignut na nivo 6, ABS je podešen na maksimalni nivo stabilnosti, a DWC je podešen na nivo 7.

Ducati Monster 1200S
Ducati Monster 1200S

Pregledna instrument tabla u boji

Instrument tabla na Monsteru 1200S sadrži najnoviju generaciju TFT ekrana. Sadržaj može da se priakzuje u tri režima (Corse, Full i Track) koja su namenjena da prikazuju informacija u zavisnosti od okruženja u kom se motocikl vozi.

Na primer, u Urban režimu instrument tabla koristi Corse pregled koji minimalizuje količinu prikazanih podataka. U Corse pregledu glavne uočljive informacije su trenutna brzina kretanja motocikla i trenutno odabrani stepen prenosa. Tako u zavisnosti od odabranog režima vožnje, instrument tabla prilagoađava količinu prikazanih informacija.

Ducati Monster 1200S
Ducati Monster 1200S

Što se svetlosne grupe tiče, Monster 1200S poseduje zadnje svetlo i pokazivače pravca koji su napravljeni u LED tehnologiji. Što se tiče prednjeg svetla, ono je napravljeno tako da je motocikl sa prednje strane uočljiv i tokom vožnje po suncu. Ova tehnologijs nosi skraćeni naziv DRL ( Daytime Time Running Light).

Izgled koji traje generacijama unazad

Monster ne bi bio Monster kada bi mu se promenile neke karakterne crte poput samog dizajna. Iako je Monster 1200S totalno drugačiji od prvih serija Monstera, ipak je zadržan prepoznatljiv izgled i duh koji traj decenijama. Konkretno ovaj model koji smo danas predstavili urađen je u crnoj boji i potpuni naziv ove verzije je Ducati Monster 1200S “Black to Black”.

Ducati Monster 1200S napravljen je za sve ljubitelje naked motocikala koji žele snažan, moderan i lep motocikl za svakodnevnu vožnju. Cena za ovu verziju koštaće oko 17.400 eura.

Ducati Monster 1200S


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
121PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se