May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaKTM 890 Adventure R - Snažniji i "veći" nego prethodnik

KTM 890 Adventure R – Snažniji i “veći” nego prethodnik

-

Dame i Gospodo, KTM 790 Adventure odlazi u istoriju, a na svetlo dana stigao je novi, snažniji i naprednij KTM 890 Adventure R. U KTM-u su napravili posve nov motocikl sa agregatom veće radne zapremine i sa više snage. Generalno ceo motocikl je pretrpeo ozbiljne izmene tako da ćemo ga danas opisati do detalja.

Prvi Adventure u KTM generaciji pojavio se 1997. godine i bio je to sada već čuveni 620 Adventure koji je dobro utabao put svim narednim Adventure modelima iz Austrije. Posle 23 godine i niza generacija Adventura KTM je predstavio najanapredniji Adventure srednje kategorije.

Neke promene poput veće radne zapremine agregata urađene su i zbog EURO5 emisionih standarda. U svakom slučaju, jedan veći redizajn bio je potreban kako bi se održao korak sa konkurencijom.

Za 10 KS snažniji agregat

Kako bi zadovoljili EURO5 emisioni standard, a da ne izgube na snazi KTM je jednostavno morao da konstruiše agregat veće radne zapremine. Doduše, bilo je moguće iscediti još snage iz prehodnog agregata koji je pogonio 790 Adventure, ali bi to značilo da bi agregat bio opterećeniji, što svakako ne ide u prilog KTM-u, a ni budućim vlasnicima.

Zato se otišli na povećanje radne zapremine koja sada iznosi 889 cm3 (umesto 799 za prethodnu generaciju). Konfiguracija agregata je i dalje ista, to jest dvocilindrični redni, vodeno hlađeni agregat, sa dve bregaste osovine i 4 ventila po cilindru. Do povećanja radne zapremine došlo se naravno povećanje prečnika i hoda klipa na 90.7 * 68.8 mm.

KTM 890 Adventure R
Foto: KISKA, KTM Press

Povećanje radne zapremine sa sobom kao posledicu povlači i redizajn svih ostalih komponenti. Usisni i izduvni ventili povećani su za 1 mm, a usled povećanja ventila morali su da se optimizuju kako usisni, tako i izduvni kanali kako bi protok gasova bio zadovoljavajuć. Kompresioni odnos takođe je povećan i sada iznosi 13,5:1. Jače ovalne čelične opruge ubačene su kako bi ispratile veće, a samim tim i teže ventile, kao i napore koji se stavljaju pred njih. Unutar agregata nalaze se kovani klipovi sa 3 karike. Iako su klipovi većeg prečnika, lakši su za 10 grama u odnosu na one koji su ugrađivani u agregat koji pogoni 790 Adventure. Radi bolje podmazivanja sada su dve mlaznice po klipu zadužene za dotok ulja. Dalje, što se podmazivanja tiče. Hladnjak za ulje ima veću zapreminu kako bi hlađenje bilo što efikasnije. Klipnjače su takođe redizajnirane u “V” oblik. Izmene nisu zaobišle ni bregaste osovine koje su takođe drugačijeg dizajna.

Sva povećanja u težini uzrokovala su i povećanje rotirajuće mase za 20%. Veća rotirajuća masa znači da će agregat nešto teže postizati više obrtaje, ali će zato isporuka snage na niskim i srednjim obrtajima biti ravnomernija i uglađenija, što je na kraju i bitno za jedan Adventure motocikl kao što je KTM 890 Adventure R.

Napajanje gorivo vrši se preko Dell ‘Orto tela gasa prečnika 46 mm koji sadrže nove, preciznije senzore kako bi se što preciznije merio pritisak. Kad smo kod napajanja gorivom, KTM je deklarisao potrošnju na 4,5 litara na 100 km.

KTM 890 Adventure R
Foto: Schedl R., KTM Press

Menjač ima kraći hod poluge kako bi promene stepena prenosa vršene preciznije i brže. Proklizavajuće kvačilo sastoji se od novodizajniranih lamela koje bi trebalo da su otpornije na visoke temperature, a samim tim bi trebalo da su i dugotrajnije.

Za kraj sam ostavio onaj podatak koji najviše tražite. Maksimalna snaga iznosi 105 KS (77 kW) na 8.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od ravno 100 Nm na 6.500 O/min. Ako uporedim sa 790 Adventure R, novi 890 Adventure R ima za 10 KS (7 kW) i 12 Nm obrtnog momenta više. Što nije mala razlika koja će se zasigurno primetiti u vožnji.

Ne previše elektronike

Plašio sam se da će KTM na 890 Adventure R modelu ubaciti svašta od elektronike, što na sreću nije slučaj. 890 Adventure R dolazi sa unapređenom MTC kontrolom proklizavanja. MTC je samo skraćenica naziva koji je KTM dodelio kontroli proklizavanja koju je sam razijvao. Novina na ovoj kontroli proklizavanja u odnosu na onu koja je upotrebljena na 790 Adventure R modelu je u tome što su dva senzora razdvojena.

To jest, senzor nagiba i senzor za detekovanje proklizavanja točka zasebno prikupljaju informacije. To je urađeno sa ciljem da kontrola proklizavanja reaguje intuitivnije i da ne preseca naglo isporuku snage. Takođe je na ovaj način omogućeno i finije podešavanje same kontrole proklizavanja. KTM 890 Adventure R poseduje tri režima isporuke snage, plus dodatni “Rally” režim.

KTM 890 Adventure R
Foto: Schedl R., KTM Press

Od ostali elektronskih pomagala tu je neizostavni ABS Boscj 9.1 MP sistem koji uključuje i opciju da funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom, odnosno kada se prolazi kroz krivine.

Šasija po uzoru na onu koju je koristio 790 Adventure R

Mnogi vozači imali su samo reči hvale za šasiju koju je koristio 790 Adventure. KTM nije želeo mnogo da filozofira već je na sličnom principu napravljena i šasija za 890 Advenure R. Cevasta čelična šasija u kombinaciji sa hrom molibdenom već je proverena formula.Upotrebom nešto tanjih, a jačih čeličnih cevi došlo se do uštede u težini šasije. Trokut prednje viljuške izrađen je od izdžljivijeg aluminijuma, tako da su i tu napravljene uštede u težini.

Napred je ugrađena WP XPLOR 48 prednja viljuška na kojoj mogu da se podešavaju kompresija, predopterećenje opruga i povrat i koja ima hod od 240 mm. Pozadi se nalazi WP XPLOR zadnji amortizer na kojem se podešavaju kompresija, predopterećenje opruge i hidrauličko predopterećenje, a hod amortizera iznosi 240 mm.

KTM 890 Adventure R Foto: Schedl R., KTM Press

Kočnice su unapređenje najviše u polju kočionih čeljusti, kako prednjih tako i zadnjih. Klipovi unutar samih čeljusti su drugačiji i prema rečima ljudi iz KTM-a trebalo bi da pružaju bolji osećaj prilikom kočenja. Prednje kočione čeljusti imaju 4 klipa i pritiskaju dva diska prečnika 320 mm, a zadnja dvoklipna kočiona čeljust pritiska disk prečnika 260 mm.

Visina sedišta postavljena je na 880 mm od tla, a klirens motocikla iznosi 263 mm. KTM 890 Adventure R poseduje suvu težinu od 196 kg, a rezervoar je zapremine 20 litara i uz već spomenutu potrošnju od 4,5 litara na 100 km, trebalo bi da iznese oko 400 km sa jednim rezervoarom.

Tradicionalni KTM dizajn

Sa svojim LED prednjim svetlima i izraženom prednjom maskom, farom i vetrobranom, KTM je već postao prepoznatljiv. 890 Adventure dolazi u svojoj narandžasto – beloj boji. Novi Adventur biće dostupan u salonima od novembra ove godine, a cena za sad još nije poznata. Jedva čekamo da vidimo kako će se 890 Adventure R pokazati u odnosu na prethodnu generaciju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.