NaslovnaEdukacijaKako alkohol utiče na vozačke sposobnosti

Kako alkohol utiče na vozačke sposobnosti

-

Jedna veoma škakljiva tema je konzumiranje alkohola pre vožnje motocikla. Nije retka situacija da motociklisti na moto skupovima, pauzama na dužim vožnjama ili pre vožnje konzumiraju alkohol. U ovom tekstu objasnićemo kako alkohol utiče na vozačke sposobnosti. Osim toga, pokušaćemo verno da vam obrazložimo zašto nikada ne bi trebalo da kozumirate alkohol, pre ili za vreme vožnje bilo kojeg vozila!

Veoma je bitno da znate kako alkohol utiče na vaš organizam. Iz tog razloga pokušaćemo da vam u kraćim crtama objasnimo šta se dešava sa vašim organizmom kada konzumirate alkohol.

Uticaj alkohola na organizam

Kada popijete čašu alkoholnog pića, ono dolazi do vašeg želuca odakle se jedan deo momentalno resorbuje u krvotok, a drugi deo odlazi u creva pa se odatle resorbuje. Brzina kojom se alkohol resorbuje u organizmu zavisi od koncentracije alkohola koju popijete, kao i od količine hrane koju ste pojeli.

Pogrešno je mišljenje da ukoliko jedete dobro da će koncentracija u krvotoku biti manja. Hrana pomaže da se alkohol sporije resorbuje, ali sa druge strane produžava period resorbcije, te ćete tako duže biti pod dejstvom alkohola.

Zatim, kada se alkohol resorbuje iz želuca i creva, on tada odlazi u krvotok i preko krvotoka se raznosi u sve organe i mišiće. Od trenutka kada popijete alkohol, pa sve do njegvog efekta na organe i mišiće prolazi svega nekoliko minuta.

Alkohol putem krvotoka dolazi do jetre koja je zadužena za prečišćavanje krvotoka i odstranjivanje toksičnih materija, u ovom slučaju alkohola. Jetra je moćan organ koji je u stanju da se regeneriše i brzo prečišćava organizam. Ipak, jetri je potrebno dosta vremena da potpuno eliminiše alkohol iz organizma.

Alkohol se u krvi može pronaći čak i 24 sata posle konzumacije. Ovaj podatak imajte na umu kad se sledeći put odlučite da vozite posle konzumacije alkohola, jer prema nekim zakonima, ukoliko skrivite saobraćajni prekršaj, a ustanovi se da imate čak i najmanju koncentraciju alkohola u krvi, možete lako biti okrivljeni za izazivanje prekršaja.

Kako alkohol utiče na vozačke sposobnosti

Ispijanjem kafe, izlaskom na svež vazduh ili nešto slično neće pomoći da ubrzate izbacivanje alkohola iz organizma. Možda će učiniti da se osećate bolje, ali to nipošto ne znači da ste u istoj meri sposobni da upravljate vozilom kao kada u organizmu nemate alkohola.

Sada ćete se sigurno zapitati kakve veze ima to što će na primer biti ustanovljeno da imate 0,05 promila alkohola, kada je to zanemarljiva mera. To ipak nije zanemarljiva mera, jer i najmanja količina alkohola utiče na vaš organizam. Uticaj alkohola na organizam, a samim tim i na vozačke sposobnosti, objasnićemo u sledećim redovima.

Kako alkohol utiče na vozačke sposobnosti?

Navešćemo i pojasnićemo još nekoliko razloga zbog kojih nipošto ne bi trebalo da konzumirate alkohol pre ili za vreme upravljanja bilo kojim vozilom.

Usporeni refleksi

Kada se alkohol nalazi u krvotoku on utiče na vašu sposobnost da brzo reagujete. Neko normalno vreme reakcije vozača od kada uoči neki problem pa do reakcije je oko 1 sekunde. Kada ste pod dejstvom i najmanje količine alkohola, vreme reakcije se povećava. U slučaju da vozite motocikl pod dejstvom alkohola i ispred vas izleti drugo vozilo ili pešak, vaše vreme do reagovanja biće uvućeno, a samim tim šansa da izbegnete udes se smanjuje.

Problemi sa koordinacijom

Još jedna stvar na koju alkohol utiče, a veoma je bitna za vozače motocikala je koordinacija. Prilikom veće koncentracije alkohola u organizmu koordinacija pokreta postaje otežana i izmiče kontroli.

Lošija koncentracija

Čak i najmanja koncentracija alkohola u krvi prouzrokuje slabiju koncentraciju. Odnosno, alkohol deluje kao depresiv na organizam i najjednostavnije rečeno “opušta” mozak i mišiće, a samim tim dovodi do toga da ne odreagujete na vreme ili da jednostavno previdite neke situacije.

Uticaj na vid

Alkohol u krvi utiče i na vid. Prilikom veće koncentracije alkohola u krvi dolazi do zamućenja vida. Međutim, čak i manja koncentracija alkohola može dovesti do uticaja na vid i lošije procene daljine. Tako se može dogoditi da prilikom preticanja pogrešno procenite udaljenost drugog vozila koje vam dolazi u susret.

Umanjena sposobnost rasuđivanja

Budući da alkohol u velikoj meri utiče na mozak, samim tim se smanjuje i sposobnost da pravilno procenite situaciju i donesete odluke koje vama ili nekom drugom mogu spasiti život.

Povećava rizik od dehidracije

Da li znate zašto posle većeg pijanstva dolazi do glavobolja? Glavobolje se dešavaju iz razloga što alkohol crpi vodu iz vašeg organizma. Ako uzmemo u obzir da mozak čini čak 80% vode, dolazimo do zaključka da gubitak čak i malog procenta vode dovodi do smanjenje funkcije mozga. Kada mozak izgubi malu količnu vode nastaju glavobolje. Sa druge strane, mozak je u toj situaciji daleko osetljiviji na udarce.

Osim dejstva na mozak, alkohol utiče i na povećano izbacivanje soli iz organizma. Zato je posle konzumacije alkohola poželjno povećati unos vode i elektrolita.

Ovo su samo neki od razloga zbog koje ne bi trebalo da konzumirate alkohol kada vozite.

Primetili ste da niti jednom nismo spomenuli kazne za saobraćajni prekršaj kao razlog zbog kojeg ne bi smeli da konzumirate alkohol. Novčane ili druge kazne za vožnju u alkoholisanom stanju smo izostavili iz razloga što je to najblaža kazna, u odnosu na druge probleme koje alkohol može da proizvede.

Kako alkohol utiče na vozačke sposobnosti

Čak i koncentracija alkohola u krvi od 0,1 promila utiče na neke od stvari koje smo gore nabrojali.

Nemojte sebi dopustiti da vozite čak iako ste prethodni dan konzumirali alkohol. Vožnja bilo kojeg vozila sama po sebi ume da bude veoma stresna i psihofizički zatevna te su vam potrebne sve raspoložive sposobnosti kako biste bezbedno stigli od tačke A do tačke B.

Čak iako ne mislite na sebe, pomislite da zbog alkohola možete da povredite druge učesnike u saobraćaju.

Nemojte konzumirati alkohol, poštujte sebe i druge učesnike u saobraćaju. Ne dozvolite sebi da se posle kajete zbog jednog trenutka uživanja.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.