NaslovnaMoto GaražaDucati Streetfighter V2 - Odmereni ulični borac

Ducati Streetfighter V2 – Odmereni ulični borac

-

Iz Ducati fabrike za sve ljubitelje naked motocikala stiže nešto novo. Posle Streetfighter V4 modela, Ducati se dosetio da napravi i manji Streetfighter V2, koji koristi agregat od Panigale V2 motocikla. Osim agregata, Streetfighter V2 i Panigale V2 zajedničko imaju još par stvari, ali zato sa većim “bratom” deli agresivan izgled i ergonomiju.

Iskustvo pri dizajniranju Streetfighter V4 modela pretočeno je u manji V2 i na papiru deluje da je Ducati našao odličnu meru između snage i upravljivosti. Ruku na srce, sa svojih 208 KS Streetfighter V4 je možda i prejak motocikl za svakodnevnu vožnju. Uvidevši taj problem, Ducati je rešio da ponudi i slabiju (jeftiniju) verziju Streetfightera i da na taj način zaokruži celu priču i da kupcima ostavi prostora za izbor.

Odličan izbor agregata

Pravom uličnom naked motociklu ne treba previše snage, već je potrebno da ta snaga bude u većoj meri dostupna na niskim i srednjim obrtajima. Kao što je već rečeno na početku, agregat koji pokreće Streetfighter V2 preuzet je iz Panigale V2 modela, ali uz određene izmene. Te izmene uglavnom se tiču isporuke snage i obrtnog momenta.

Agregat je u principu potpuno isti kao na Panigale V2, sa tim što je Streetfighter slabiji za 2 KS. Te 2 KS “izgubile” su se prilikom dizajniranja nešto drugačijeg izduvnog sistema, kao i prilikom pravljenja drugačije mape rada agregata kako bi se omogućila ravnomernija isporuka snage od nižih obrtaja.

Što se ostalih stvari na agregatu tiče, sve je gotovo identično kao i na Panigale V2. Superquadro dvocilindrični V agregat sa 4 ventila po cilindru za razvod koristi desmodromski sistem. Klackalice na ventilima tretirane su DLC tehnologijom radi dužeg radnog veka. Servisni interval za zamenu ulja predviđen je na 12.000 km, dok je desmo servis predviđen na 24.000 km. Za napajanje gorivom koriste se injektori i tela gasa prečnika 62 mm.

Ducati Streetfighter V2
Foto: Ducati

Ljubitelji suvog kvačila će možda biti malo razočarani jer i ovaj agregat koristi kvačilo potopljeno u ulju, koje ima funkcije protiv blokiranja i poskakivanja zadnjeg kraja. Šestostepeni menjač ima funkciju promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Finalni prenos je skraćen (u poređenju sa Panigale V2) i ima odnos lančanika od 15/45 (na Panigale V2 taj odnosi iznosi 15/43). Kraći prenos donosi snažnije ubrzanje, ali i manju maksimalnu brzinu.

Za one koji vole brojeve, Ducati Streetfighter V2 ima maksimalnu snagu od 153 KS (112,3 kW) na 10.750 O/min i maksimalni obrtni moment od 101,4 Nm na 9.000 O/min. Deklarisana potrošnja goriva iznosi ravno 6 litara na 100 km.

Panigale V2 prilagođen za uličnu vožnju

Na polju šasije, Streetfighter V2 i Panigale V2 takođe imaju mnogo toga zajedničkog. Agregat je noseći deo šasije. Prednji deo šasije kači se na jedan cilindar, a zadnji deo, odnosno pod-ram kači se na zadnji cilindar. Pod-ram je drugačiji u odnosu na onaj koji koristi Panigale V2. Drugačiji pod-ram dizajniran je da nosi više težine i da omogući ergonomiju prilagođenu uličnoj vožnji.

Ducati Streetfighter V2
Foto: Ducati

Jednoruka zadnja viljuška kači se na blok agregata. U poređenju sa Panigale V2, zadnja viljuška na Streetfighter V2 je duža za 16 mm. Generalno, Streetfighter V2 ima međuosovinsko rastojanje od 1.465 mm (Panigale V2 1.436 mm). Veće međuosovinsko rastojanje znači i veću stabilnost prilikom ubrzanja i pravolinijskog kočenja.

Ducati je Streetfighter V2 potpuno prilagodio vožnji u saobraćaju. Uspravan, širok upravljač, šire sedište i manje napadan položaj fuzastera daju uspravan (i manje zamoran) položaj sedenja. Sa obzirom da je šasija ostala u sportskom stilu, verovatno je da Streetfighter V2 i dalje ima sportski DNK i bilo bi zanimljivo videti kako bi se pokazao i na stazi.

Ogibljenje ne zaostaje za ostalim delovima preuzetim sa sportskog brata. Napred se nalazi potpuno podesiva Showa BPF prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 120 mm. Pozadi se nalazi Sachs zadnji amortizer.

Ono što još možemo videti je to da Streetfighter V2 izlazi iz fabrike na odličnim Brembo M4.32 četvoroklipnim kočionim čeljustima i diskovima prečnika 320 mm napred. Pirelli Diablo Rosso IV gume u dimenzijama 120/70 ZR17M napred i 180/60 ZR17M pozadi zadužene su da omoguće najbolje moguće prijanjanje i povratni osećaj.

Ducati Streetfighter V2
Foto: Ducati

Pored snažnog agregata, još jedna odlika Ducati-jevog novog nejkeda je i suva masa motocikla od 178 kg, dok masa motocikla spremnog za put iznosi deklarisanih ravno 200 kg. Zapremina rezervoara je 17 litara.

Pod budnim okom elektronike

Zahvaljujući “Ride-by-wire” sistemu i šestoosnoj IMU jedinici, Ducati Streetfighter V2 dobio je dosta elektronskih pomagala. Bosch ABS EVO sistem nadzire kočioni sistem i deluje i kada je motocikl pod nagibom. U standardnom paketu dolaze već spominjani kvik šifter koji funkcioniše naviše i naniže. Zatim, tu je kontrola proklizavanja (DTC EVO 2), kontrola podizanja prednjeg točka (DWC), kontrola motornog kočenja (EBC EVO), režimi vožnje (kišni, putni i sportski) kao i auto-kalibracija guma.

Auto-kalibracija guma služi da se “usaglase” prečnik gume i elektronika na motociklu. Npr. ukoliko uzmete gumu koja ima drugačiju visinu od gume sa kojom je motocikl izašao iz fabrike, elektronska pomagala neće biti toliko precizna. Zato sistem auto-kalibracije detektuje promene u obimu gume i usaglašava se sa elektronikom. Ovaj sistem danas poseduje većina motocikala novije generacije, sa tim što mahom tu funkciju morate sami da pokrenete.

Ducati Streetfighter V2
Foto: Ducati

LED svetlosna grupa je nešto što se danas podrazumeva na gotovo svim novijim motociklima, pa ta svetlosna grupa nije mimoišla ni Streetfighter V2. Radi bolje uočljivosti tokom dana, Streetfighter V2 je opremljen i DRL svetlima.

Instrument tabla sa dijagonalom ekrana od 4,3″ ima sve što je potrebno, a Ducati je implementirao i DMS multimedijalni sistem koji omogućava povezivanja pametnog telefona preko bluetooth veze. Jedini problem sa instrument tablom je estetske prirode, odnosno deluje kao da štrči van siluete motocikla.

Ducati Streetfighter V2
Foto: Ducati

Izgled motocikla poput Streetfighter V4

Sam dizajn motocikla ne treba preterano komentarisati jer je Streetfighter V2 bukvalno prekopiran sa Streetfighter V4. Agresivan i minimalistički prednji deo prenosi se na ceo motocikl. Jedino što upada u oči su aerodinamička krilca koja su zadržana i na V2 modelu.

Subjektivno mišljenje je da je Streetfighter V2 mnogo bolje rešenje za svakodnevnu vožnju u poređenju sa V4 modelom. Sa svojih 155 KS Streetfighter V2 je pristupačniji i lakši za vožnju, a uz to verujem da će biti i cenovno pristupačniji. Cena još nije zvanično obelodanjena, ali sa obzirom da je EICMA sajam blizu, verovatno će Ducati uskoro izbaciti cene sa Streetfighter V2.

Za komentare i diskusiju o Streetfighter-u V2, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.