October 6, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Mandalika - Konačni obračun na novoj stazi

WSBK Mandalika – Konačni obračun na novoj stazi

-

Nakon 12 rundi i 35 trka, WSBK šampionat dolazi i do poslednjeg trkačkog vikenda u ovoj sezoni. Toprak Razgatlioglu i Džonatan Reja učinili su nam ovu sezonu više nego zanimljivom, ali tu još nije kraj. Njih dvojica ovog vikenda imaju da završe konačni duel i pitanje šampiona. Toprak može da bude opušteniji, jer ipak ima solidnu, ali ne i nenadoknadivu prednost. Veliki izazov svim WSBK vozačima predstavlja i činjenica da prvi put voze na stazi Mandalika, te niko od vozača ne može ni da nasluti kako će teći trkački vikend.

Staza Mandalika u Indoneziji je tek sveže završena i WSBK šampionat je prvi koji će imati tu čas da debituje na ovoj stazi. Mandalka je projektovana da izgleda kao ulična staza, pa njen pun naziv glasi Pertamina Mandalika International Street Circuit. Osim što nosi reč “ulična” u svom imenu, sama staza nema puno veze sa uličnom trkom. Ono što se vidi na slikama i nekim video snimcima je to da je zaista reč o jednoj lepoj stazi i lepom ambijentu.

Dužina od 4.310 i čak 17 krivina (11 desnih i 6 levih) na papiru obećavaju dobru zabavu. Konfiguracija staze ja malo neobična i sastavljena je od sekcija sa par brzih krivina, nekoliko sporijih krivina, kao i sekcijama koje zahtevaju jaka ubrzanja i jaka kočenja. Najduži pravac iznosi samo 507 metara. Vozači i timovi imaće težak zadatak da podese motocikle, što će dodatno učiniti vikend zanimljivim.

Toprak bliži tituli

Toprak Razgatlioglu ima prednost od 30 bodova u odnosu na Reju i zato može da priušti sebi opušteniju vožnju, dok Rej mora da da sve od sebe i da ide na pobede. Sa obzirom da Toprak tokom sezone nijednom nije kalkulisao, verujem da će i ovog vikenda ići na to da pobedom dođe do titule.

Trkački vikend nosi 62 boda, tako da Toprak ni ne sme sebi da priušti previše opuštanja. Prva trka možda će biti najbitnija. Ukoliko Toprak na prvoj trci završi ispred Reje, onda je gotovo izvesno da će osvojiti tiulu šampiona.

Dakle, verujem da će prva trka biti presudna te preporučujem da je obavezno pogledate.

WSBK Mandalka
Foto: Yamaha Racing

Možda nas neko iznenadi…

Budući da se radi o novoj stazi na kojoj niko od vozača nije vozio, to znači da nijedan tim nema bilo kakve podatke niti reference za podešavanje motocikla. Obično takve situacije iznedre neko novo lice na podijumu. Kada se vozi na novoj stazi, nekim vozačima “legne” staza, dok drugim vozačima treba malo više vremena da uđu u ritam ili da nađu dobro podešavanje motocikla. Nemojte se iznenaditi ako se u vodećoj grupi nađe neki vozač koji nema često priliku da se nađe u vodećoj grupi.

Mandalika će biti poslednja staza u WSBK šampionatu za Čaz Dejvisa i Leon Haslama. Čaz Dejvis odlazi u penziju, a Leon Haslam nema angažman za sledeću sezonu.

Osim njih, upitan je i angažman Tom Sajksa kojem će ovo biti poslednja trka za BMW. Za sada još nije poznato gde će Sajks voziti sledeće sezone.

Foto: Ducati

Kad smo kod opraštanja od ekipa, od većih imena treba spomenuti Skot Redinga kojem će ovo biti poslednja trka za Ducati. Reding sledeće sezone prelazi u BMW ekipu. Poslednju trku za Hondu voziće i Alvaro Bautista, kojeg ćemo sledeće sezoni ponovo gledati u fabričkoj Ducati ekipi.

Honda ekipu sledeće godine činiće Iker Lekuona i Ćavi Vierhe.

Obratite pažnju na vremensku razliku

Pošto se staza Mandalika nalazi u Aziji, tačnije u Indoneziji, to znači da će i vremenska razlika učiniti svoje. Po našem vremenu trke će se voziti u jutarnjim časovima. Zato ako želite da ispratite sve trke obratite pažnju na satnicu trkačkog vikenda.

U subotu od 6.20 časova na Eurosport kanalu možete pratiti direktan prenos prve supersport trke. Zatim, od 7.50 časova, takođe na Eurosport 2 kanalu počinje prenos prve superbajk trke.

Što se prenosa u nedelju tiče, situacija je sledeća: na Eurosport 2 kanalu od 6.20 časova počinje direktan prenos druge supersport trke, dok će od 7.30 časova početi snimak superpol trke. Poslednja superbaj trka u ovoj sezoni biće prenošena od 7.50 časova.

Uživajte u poslednjem WSBK trkačkom vikendu u ovoj sezoni!

Za komentare i diskusiju o WSBK trkačkom vikendu na stazi Mandalika možete posetiti našu temu na forumu.

Raspored i satnica trkačkog vikenda (po našem vremenu):

Petak:

03:00 – 03:45 WorldSSP – FP1
04:00 – 04:45 WorldSBK – FP1
07:00 – 07:45 WorldSSP – FP2
08:00 – 08:45 WorldSBK – FP2

Subota:

02:00 – 02:30 WorldSBK – FP3
03:25 – 03:45 WorldSSP – Superpole
04:10 – 04:25 WorldSBK – Superpole
06:30 WorldSSP – Race
08:00 WorldSBK – Race 1

Nedelja:

02:00 – 02:15 WorldSBK – WUP
02:25 – 02:40 WorldSSP – WUP
04:00 WorldSBK – Superpole Race
06:30 WorldSSP – Race 2
08:00 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.