April 13, 2021
NaslovnaMoto GaražaZero SR/F - Novi električni motocikl u kraju

Zero SR/F – Novi električni motocikl u kraju

-

Nakon nekoliko nedelja neizvesnosti i informacija na kašičicu, napokon je predstavljen novi električni motocikl američkog proizvođača Zero Motorcycles – model Zero SR/F. Prema rečima proizvođača, Zero SR/F predstavlja kulminaciju 13 godina njihove inovacije na polju razvoja električnih motocikala. Hajde da vidimo šta nam budućnost donosi.

Dva meseca nakon prvog tizera o novom motociklu, fabrika Zero Motorcycles je 25. februara 2019. predstavila svoj najnoviji motocikl Zero SR/F evropskoj i američkoj publici na promociji u Amsterdamu i Njujorku. Vaša BJBikers redakcija još uvek nije (finansijski) sazrela da ode na takvu promociju, ali to nas svakako ne može sprečiti da vam predstavimo ovaj model kvalitetno, kao da smo bili na licu mesta. Možda je bolje i brže ovako jer da smo bili tamo, vaš autor bi sada verovatno ispijao kraft pivo u nekoj birtiji na kraju napornog novinarskog dana i ne bi mu baš bilo do pisanja. 😀 Ali, vratimo se temi.

Promocija Zero SR/F u Amsterdamu.
Izvor: visordown.com

Za one koji nisu baš pratili razvoj motocikala na baterije, Zero je Tesla među električnim motociklima. Praktično predstavljaju lidera na tržištu, kao fabrika koja je uspela da približi pristojan električni motocikl širokim masama prihvatljivom cenom i dovoljno dobrim karakteristikama. Međutim, autonomija im nije bila jača strana, kao ni vreme punjenja. Sa modelom SR/F, Zero Motorcycles planira to sve da promeni.

Zero SR/F na plaži
Ja dođoh iz budućnosti i ne znam šta tražim pored ove zarđale gvožđurije, ali makar sam glavni pozer na slici, preživeću nekako.

U Zero SR/F je ugrađen novi agregat ZForce 75-10, kao naslednik modela ZForce 75-7. Trenutno je to najjači agregat u ponudi Zero motocikala, sa 80 kW snage i čak 190 Nm obrtnog momenta. Deklarisana maksimalna brzina Zero SR/F motocikla je 200 km/h, što nije nešto u poređenju sa japanskim modernim sportašima, ali predstavlja respektabilnu brzinu za električne motocikle. Osim toga, fabrika iz Kalifornije se hvali i drugom do sada neviđenom brzinom, a to je brzina punjenja baterije. Kažu da se baterija od 0 do 95% kapaciteta može napuniti za samo sat vremena. E to je već nešto! Mada, da biste stvarno za sat vremena napunili 95% baterije, treba vam svašta nešto dodatno – veći i skuplji punjač od 6 kW. Pitanje je kako će to baš funkcionisati u praksi, ali dobro je što industrija napreduje u pravom smeru.

Kad smo kod baterije, 14.4 kWh baterija sa dodatnom Power Tank baterijom omogućuje autonomiju od preko 320 km. Bez te dodatne Power Tank baterije koja dodaje oko 25% autonomije, u gradskim uslovima bi Zero SR/F trebalo da pređe oko 250 km ili oko 120 km na autoputu. To sve ne zvuči loše uopšte, ali kad živite u Kaliforniji gde na svakom ćošku maltene imate brze punjače na kojima baterija može da se taman dovoljno napuni dok vi popijete kafu.

Ram je cevasti i obuhvata veliku bateriju od 14.4 kWh. Zero se nije trudio da sakrije bateriju, već je ponosno istakao. Na slici se takođe vidi i osovina elektro motora koja je istovremeno i osovina zadnje viljuške.

Zanimljivo je i to što vazdušno hlađeni elektro motor deli osovinu sa zadnjom viljuškom, što smanjuje kompleksnost u proizvodnji i pomaže da zategnutost kaiša, kojim se prenosi snaga na zadnji točak, uvek bude optimalna.

Težina motocikla iznosi nešto preko 220 kg sa još toliko dozvoljenog tereta.

Zero tvrdi da je SR/F prvi pravi IOT (Internet of things) povezani motocikl. Pored standardnog povezivanja na motocikl preko vaše aplikacije na telefonu radi čitanja parametara poput statusa baterije i preostale autonomije, Zero SR/F može bežično da osvežava svoj softver, tj. da obavi takozvani over-the-air update. Isto kao što vaš telefon povremeno dobije novu verziju softvera. Odlaze divni dani čačkanja po motorima u garaži, a dolaze dani kliktanja na kompjuteru i tapkanja po ekranu telefona. Ne mora ni to da bude loše, zavisi sve od perspektive posmatrača. To će omogućiti da fabrika Zero može da popravi vaš motocikl i bez odlaska u servis. Sve je manje pokretnih delova i samim tim potrebe za fizičkim majstorima.

U motocikl je ugrađen Bosch-ov sistem za kontrolu motocikla, koji donosi kontrolu proklizavanja pri kočenju i u krivinama. Osim toga, motocikl nudi razne dodatne mogućnosti podešavanja dinamičke kontrole proklizavanja, kao i ograničenja snage i obrtnog momenta. To možda zvuči čudno za nas koji vozimo motocikle na fosilna goriva, ali elektro motocikli svoj maksimalni obrtni momenat nude od 0 km/h i više nego potrebno je imati opciju da se to ograniči. Postoje 4 moda isporuke snage: Sport (puna snaga bez restricije), Street (75% od pune snage), Rain (ograniči obrtni momenat na 50%) i Custom (kako god namestite).

U ponudi postoje dve verzije ovog motocikla u zavisnosti od punjača – jeftinija verzija sa 3kW punjačem koja u Americi košta $18,995, dok skuplja verzija sa 6kW punjačem košta $20,995. Skuplja verzija sadrži još i vizir, grejače ručica, kao i neke dodatne aluminijumske sitnice. Proizvodnja ovog modela je već u toku, a prve isporuke planiraju već za april ove 2019. godine. Ako ste naš čitalac koji ima sreću da živi u Kaliforniji, možete računati i na popust koji Amerika daje pri kupovini električnih vozila.

Zero Motorcycle DeathValley
Testiranje prototipova je vršeno čak i u Death Valley pustinji u Kaliforniji, radi provere funkcionisanja baterije na visokoj temperaturi.

Nakon rigoroznog testiranja u raznim uslovima (kiša, visoke temperature i slično), Zero fabrika velike nade polaže u ovaj novi model. Ne samo da žele novim modelom da se učvrste na čelu industrije električnih motocikala, već planiraju da na bazi ovog modela uskoro lansiraju i nove, drugačije modele.

Koliko god da volimo masne i bučne benzinske motocikle, ne možemo da ne volimo i električne motocikle. Ipak je to progres jer čovečanstvo aktivno napreduje ka budućnosti bez fosilnih goriva. Budućnosti u kojoj sve funkcioniše na čistoj električnoj energiji. Zero SR/F predstavlja još jedan korak prema takvoj budućnosti. Prilično uzbudljiv korak, rekli bismo.

Pogledajte kako izgleda prvi električni Harli – Harley Davidson LiveWire.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se