NaslovnaMoto GaražaKlip, karike i njihovo merenje

Klip, karike i njihovo merenje

-

Merenje klip i karika je jedna od ključnih stavki pri sklapanju agregata. Ponekad se dešava da se pri mašinskoj obradi neka od ovih komponenti ne obradi kako treba što kasnije može dovesti do problema pri radu agregata. Ne treba ponavljati da su klip i karike jedne od najbitnijih komponenti za rad agregata.

Kao šegrt naučio sam da je strugar taj koji sve odmeri, premeri i obradi, a da je na meni kao serviseru da samo sklopim i ne brinem ili razmišljam mnogo. Ako klip sa karikama moze da uđe u cilindar i da se pomeri rukom bez ikavog velikog otpora – ” to je kako treba” i vreme je da se sklopi agregat. Ruku na srce, nikad nisam proveravao strugare kod nas, jer su me stari majstori naučili da strugaru treba da se veruju više nego samom sebi. Tako da sam strugaru prepustio poverenje da će mašinska obrada biti 100% precizno odrađena. Da li je uvek sve bilo baš u stotu ili ne nikad neću saznati jer nikad nisam merio ni cilindre ni klipove, a to je bilo iz jednog prostog razloga što nisam imao odgovarajuće merne alate niti znanje kako se koriste. Ipak su to bili prvi koraci šegrtskih dana ( a čini mi se da je to trajalo narednih 10 godina, a možda i duže ). Kad sam uvideo probleme sa mašinskom obradom odlučio sam da merim klipove i cilindre pre i posle obrade da bih video da li je to strugar dobro odradio.

Klip, karike i njihovo merenje

Zbog A, B i C tolerancija kad se klipovi, cilindri i klipnjače proizvode, veoma je važno da se premeri svaki cilindar sa subitorom (komparater za merenje prečnika cilindra), klip sa mikrometrom i zazor na karikama pomoću špijuna. Veoma je važno da se koriste informacije iz servisne knjige jer liveni ili kovani klipovi imaju različitu ekspanziju kad postignu radnu temperaturu i samim tim pogrešna tolerancija između klipa i cilindra može da dovede do oštećenja istih. U serijskom programu malo ko obraća pažnju na zazor karika kad su montirane u cilindar, jer je od strane fabrike sve napravljeno tako da može samo da se montira i radiće. Ali u trkačkom programu zbog mnogo fakora koji su važni kad se radi na trkačkom agregatu, veoma je važno da se proveri svaka karika zasebno da bi se utvrdilo da li jer zazor korektan tj. tačan po propisu proizvođača klipa. Klip ima više tolerancija koje treba da se provere ako se koristi polovan klip kad se sklapa trkački agregat:

-zazor između košuljice klipa i cilindra

-zazor između karika i žljeba za karike

-zazor između bolcne i klipa ili male pesnice klipnjače

-zazor između čela klipa i glave motora ( komperesionog prostora)

-zazor između usisnog/izduvnog ventila i klipa

Ponekad glava motora mora da se montira i skida više puta da bi se postigle željene tolerancije. Situacija je veoma slična i sa cilindrom ako je u pitanju dvocilindrični V ili jednocilindrični agregat ili pak trocilindrični i četvorocilindrični redni agregat. Često se desi da se karike ručno obruse turpijom da bi se dobila željena tolerancija, a kad se karike sklope to nije pod pravim uglom, pa agregat troši ulje ili gubi snagu na većim obrtajima. Koliko su karike važne ili najvažnije u agregatu govori i to da su jedini deo unutar agregata koji treba da se razradi, a svi ostali delovi su montirani jer je određena odgovarajuća tolerancija.

Više detalja i zanimljivih priča iz mog servisa možete pronaći u temi na forumu koju redovno osvežavam.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

bjbikers #6

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Nikola Računica
Nikola Računica
Živim i radim u Vankuveru, Britanska Kolumbija, Kanada. Po dolasku u Kanadu zaposlio sam se u ovlašćenom servisu za Apriliju, Moto Guzzi i Triumph. Posle toga sam radio za Ducati servis. Jedan sam od pet Ducati Master Tech’s u Kanadi. Od 2016. godine imam svoj servis koji je ovlašćeni servis za MV Agustu i specijalizovan za Apriliju i Ducati motocikle. Trke vozim od 2003. godine i vozio sam sve od starih motora do modernih superbajkova. Na BJB forumu mi je nadimak Mali Caca.