September 29, 2020
Naslovna Moto putopisi Irska - okolo i naokolo

Irska – okolo i naokolo

-

Za početak godine, odabrali smo jedan putopis kroz prelepe predele Irske. Putopis je lagan, uglavnom u slikama i napravio ga je naš član foruma Nemo. Irska je prelepa zemlja, uživajte u putopisu!


Irska 2018 – rezime putovanja

Za »glavno« putovanje u 2018 izabrao sam Irsku. Da, »onu« Irsku…

Krenuo sam početkom avgusta, za vreme velikih vrućina. Baš zbog toga krenuo sam iz Ljubljane već u tri ujutro. Bila je to dobra odluka. Preko Italije sam vozio bez problema, temperatura nikada se nije popela iznad 24 stepeni. Vožnja u pravcu zapada bila je bez zastoja, a u suprotnom pravcu stojeća kolona do sredine Val Padane, ferragosto. Dok je još bio mrak bio sam oprezan na mnogobrojne »Švajcarce«, oni su za sobom imali celu noć vožnje, vraćajući se iz Balkana pa je poneki auto s vremena na vreme »zalutao« levo.

Jureći po autoputu, nehotice skrenu mi pažnju različiti mirisi, oni su se menjali na svakih nekoliko kilometara. Bili su to mirisi štala, farmi, đubreta. Jutarnja sumaglica i vlaga još su povećavali intenzitet (neugodnih) mirisa. Samo ponekad ušao sam u miris kroasona koji će se za sat vremena naći na policama trgovina.

Oko 9 bio sam u Torinu, Francuska je bila sve bliže. Prošao sam talijanski Sestriere i kasnije, već u Francuskoj, nekolicinu manjih prevoja po izvrsnom asfaltu i po ugodnoj temperaturi. Spust do Grenobla popratile su visoke temperature, do 39 stepeni. U dolini skinuo sam kožno moto odelo i produžio u majici i kratkim pantalonama. Vozio sam preko nekoliko nacijonalnih parkova osrednje Francuske tražeći više predele, kako bi na taj naćin spuštao »radnu« temperaturu.

Krajem dana nakon pređenih oko 1000 km, poćeo sam tražiti kamp. Provo pogledam na Garmin, zatim proverim na Booking. Moulin Brulé izgleda OK, odem tamo. Bio je to mali privatni kamp, gazda mi kaže, da su »occupé«, ali mi izađe u susret i odredi mi mesto ispod jelke, uz potok. Lepo i jeftino, 11€ kempiranje + dva piva.

Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom
Irska motorom

U sličnom stilu sledeći dan sam preko centralne Francuske vozio prema zapadu i u Bordeauxu korenuo prema severu. Usput sam napravio pauzu i pratio moto GP utrku.

Posetio sam La Rochelle, nautičku meku Francuske i vozio uz atlantsku obalu prema prelepoj Bretanji. Prošao sam nekoliko simpatičnih turističko-ribarskih naselja (Pornic, Audierne…). Bilo je interesantno videti nasukane brodove. Naime, razlika između plime i oseke u tom delu Francuske iznosi 55-10 metara zbog toga brodovi dva puta u 24 sata nasukaju se.

Preporučujemo da kompletan putopis pregledate u temi na forumu ” Irska – okolo i naokolo“.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,364FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se