NaslovnaMoto GaražaIskustvo sa Astone GT900 kacigom

Iskustvo sa Astone GT900 kacigom

-

Posle četiri godine gotovo svakodnevne upotrebe došlo je vreme da svoju kacigu penzionišem i da je zamenim novom. Budući da sam sa ovom kacigom prošao bukvalno sva godišnja doba i sve vremenske prilike, red bi bio da i sa vama podelim moje iskustvo sa Astone GT900 kacigom.

Kada sam pre pomenute četiri godine kupovao kacigu, tražio sam kacigu koja neće biti preskupa, a koja će sa druge strane biti dovoljno dobra za moju svakodnevno upotrebu. Posle dugo razmišljanja, za oko mi je zapala Astone GT900 kaciga. Sa tadašnjom cenom od neki 19.000 dinara uklapala se u moj budžet, tako da je pala odluka da je uzmem.

Ono što me je privuklo kod ove kacige (pored boja koje su mu se svidele) je i to što je dolazila sa pin lockom i što je delovala solidno. Budući da nisam ništa znao oko Astone brenda, krenuo sam u istraživanje i saznao da je Astone kompanija locirana u Fracuskoj i koja je počela sa proizvodnjom kaciga 2008. godine.

Iskustvo sa Astone GT900 kacigom
Iskustvo sa Astone GT900 kacigom

O brendu nisam više ništa saznao, osim da pokrivaju široku paletu kaciga. Jedina stvar koja nije išla u prilog Astone GT 900 kacigi je što nije rađen Sharp test, ali sam se svakako odlučio da je uzmem.

Kakva je kaciga u vožnji?

Prvi test kaciga je doživela čim sam je kupio. Naime, tokom održavanja “Ducati Belgrade Week” događaja, prijavio sam se da budem suvozač italijanskom i Ducati test vozaču Dariju Marketiju na Ducati 1299 Panigale-u. Tako da je kaciga imala vatreno krštenje pri brzinama od preko 230 km/h. Školja kacige izrađene je od termoplastičnog polimera koji deluje dosta čvrsto. Pri stiskanju bočnih zidova, kaciga se skoro ne uvija, pa je to još jedna od stvari koja mi je ulivala kakav takav utisak sigurnosti, a težina kacige iznosi 1.450 grama.

Iskustvo sa Astone GT900 kacigom
Prošli smo zajedno mnoge situacije i testove

U svakodnevnoj vožnji bio sam prilično zadovoljan sa ovom kacigom. Kaciga ima otvore za ventilaciju na bradi, gornjem delu kacige iznad čela, kao i otvor pozadi koji služi da izvlači vazduh. Ventilacija solidno radi, ali pri brzinama manjim od 50 km/h nema baš najbolji protok vazduha, ali sam to rešavao tako što sam blago podizao vizir.

Što se samog vizira tiče, mora priznati da je dosta kvalitetno odrađen. Nije otporan na grebanja, ali posle četiri godine upotrebe ostao je u dosta dobrom stanju, osim što su se pojavile male pukotine oko dela koji je namenjen da se kači pinlock. Te pukotine jednostavno prepisujem tome što je kaciga dosta nošena i verovatno je od sunca ispucao taj deo.

Osim vizira, kaciga dolazi sa sunčanim naočarima, koje se spuštaju i podižu preko dugmeta koji se nalazi sa leve strane ispod kacige. Do dana današnjeg, mehanizam radi besprekorno, a same naočare deluju dosta kvalitetno i dobro štite od sunca. Pri tome, naočare ne lome sliku i ne daju pogrešan utisak o udaljenosti predmete.

Pomenuti pinlock nikad nisam montirao. Svoju kacigu redovno održavm i redovno sam čistio vizir i kacigu sa Ipon sredstvom (tekst o održavanju kacige možete pročitati ovde), te u vožnji zaista nisam imao problema sa magljenjem vizira, iako sam nekoliko puta vozio i na temperaturama ispod 0 stepeni celzijusa. Pri hladnom vremenu, kaciga je dosta dobro štitila od hladnoće. Sa druge strane, nekoliko puta me je uhvatila izuzetno jaka kiša i pljuskovi, pa čak dva – tri puta je padao i grad, ali kaciga zaista nikad, nigde nije propustila ni kap vode.

Unutrašnjost kacige se lako vadi. Na obrazinama se već vidi da je kaciga iznošena, ali i dalje je u dosta dobrom stanju, kao i ostatak unutrašnjosti. Kaciga se vezuje preko brze kopče.

Jedina mana, slabija zaštita od buke

Kao jedinu i najveću zamerku Astone GT 900 kacigi istakao bih lošiju zaštitu od buke, naročtio pri većim brzinama. Kada se ide nešto brže u poslednje vreme sa primetio i određeno fijukanje koje dolazi od gornjih otvora za ventilaciju. Pokušao sam da provalim u čemu je stvar i da rešim problem, ali bezuspešno. Taj problem me je izuzetno nervirao i to je jedan od razloga (osim toga što je kaciga stara već 4 godine i polako joj ističe rok trajanja) zbog kojeg sam rešio da što pre zamenim kacigu.

Što se drugih problema ili oštećenja tiče, jedino je znak za Astone pre određenog vremena počeo da se odlepljuje. Sa obzirom da je kaciga prošla sito i rešeto, to je gotovo beznačajan problem. Sa ovom kacigom doživeo sam jedan blaži pad, ali pri tom padu nisam udario glavom od beton, tako da kacga (srećom) nije testirana tokom pada.

Kao što sam već istakao, nosio sam Astone GT900 pune četiri godine i moje iskustvo je više nego pozitivno, što se tiče svakodnevne upotrebe za kacigu koja spada u niskobudžetne kacige. Moram da spomenem da sam kacigu koristio nekoliko puta prilikom izlaska na stazu, što možete videti i na slikama u ovom tekstu.

Iskustvo sa Astone GT900 kacigom
Kaciga je više puta testirana na stazi

Bio sam zadovoljan ovim brendom toliko da sam i svojoj lepšoj polovini kupio Astone GT800 Primavera. Iako sam Astone GT900 zamenio novom kacigom, GT900 će ostati sačuvana jer sa njom nosim mnoge lepe uspomene.

Ukoliko ste i vi imali istu kacigu, možete vaše utiske ostaviti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.