NaslovnaMoto GaražaYamaha Tenere 700 - Zabavna, korisna i svestrana

Yamaha Tenere 700 – Zabavna, korisna i svestrana

-

U saradnji sa zvaničnim uvoznikom Yamahe za Srbiju, firmom Plattner Motors, BJBikers redakcija dobila je na petodnevni test veoma popularni motocikl iz adventur, dual/sport segmenta – Yamaha Tenere 700. Na testu smo prešli ukupno oko 850 km. Od tih 850 km dobar deo je vožen u off road uslovima, ali i na dužim alsfaltiranim deonicama, kao i sa suvozačem. Tokom petodnevnog testa, uspeli smo da sagledamo sve prednosti i nedostatke Tenere 700, te ćemo se potruditi da vam svoje zaključke prenesemo ovim tekstom.

Yamaha Tenere ima dugu tradiciju i istoriju. Prva Tenere nastala je još davne 1983. godine kada je izašla prva XT600Z Tenere. Od te prve serije, pa do ove najnovije koju smo imali prilike da testiramo, Yamaha Tenere zadržala je svoju jedinstvenost u ovom segmentu motocikala. Budući da nisam preterano veliki ljubitelj off road motocikala, nisam ni mislio da ću više kilometara i vremena provesti van asfalta. Plan je bio da uglavnom vozim po asfaltu, a da čisto malo siđem sa puta kako bih video kako se Tenere 700 ponaša u off road uslovima. Ispostaviće se da ću na kraju provesti više vremena u off road uslovima.

Yamaha Tenere 700 test
Foto: Bjbikers.com

Da ne komplikujem priču, krenuću u svom stilu da opisujem detaljno sve stavke na motociklu, kako bih vas što bolje upoznao sa karakteristikama i ponašanjem Tenere 700 u svim uslovima. Dakle, motocikl je vožen po asfaltu, van asfalta, u gradskoj vožnji, ali i na otvorenim putevima, zatim u dnevnim i noćnim uslovima kao i po blagoj kiši.

CP2 agregat koji ne prestaje da me oduševljava

Sigurno ste ispratili da smo ranije testirali MT07, koji takođe koristi isti agregat poput Tenere 700, a identičan agregat ugrađen je i u Tracer 700. Tokom testa MT 07 bio sam prilično zadovoljan agregatom, a na Tenere 700 me je još više kupio.

Ovaj redni dvocilindrični agrega radne zapremine 689 cm3 isporučuje 72 KS (54 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 68 Nm pri 6.500 O/min. Što se tiče samo agregata i unutrašnjih komponenti, sve je identično kao na MT 07, sa tim što je finalni prenos nešto kraći. Upravo zbog kraćeg prenosa, Tenere 700 lepo povlači već od oko 2.500 O/min, a od oko 6.000 O/min agregat dobija dodatnu provalu snage koja traje sve do oko 10.000 O/min.

Yamaha Tenere 700 test
Foto: Bjbikers.com

Najzanimljivija stvar je što je isporuka snage predvidiva i jako je lako kontrolisati (što doduše ima veze i sa šasijom i ostalim komponentama). Tako da vam agregat omogućava u prve dve brzine jako lepa proklizavanja zadnjeg točka na šljunku ili drugoj podlozi sa slabim prijanjanjem.

Prilikom promene stepena prenosa, deluje mi da kvačilo na Tenere 700 radi lakše, odnosno da se poluga lakše povlači. Moguće da je to zbog drugačije poluge kvačila ili drugačije putanje sajle. Uglavnom, menjač radi odlično, a najviše mu prijaju promene stepena prenosa na oko 4.000 – 5.000 O/min, kad menjač radi glatko i bez problema.

Još jedna stvar koja me je iznenadila je maksimalna brzina koju Yamaha Tenere 700 može da postigne. Na jednom privatnom posedu i zatvorenom putu koji imam sreće da koristim uz saglasnost vlasnika dela puta uspeo sam da postignem maksimalnu brzinu od čak 195 km/h! Prilično sam ubeđen da ne može više od 195 km/h i da mu je to krajnja brzina.

Ne preporučujem nikom da vozi Tenere 700 preko 170 km/h jer je 170 km/h maksimalna brzina koju Yamaha preporučuje za ovaj model. Ta preporuka je iz razloga što Tenere 700 poseduje unutrašnje gume, koje mogu da se pregreju i eksplodiraju usled akumulacije toplote pri visokim brzinama. Gume su atestirane do 170 km/h i otud to ograničenje brzine. Ipak, ja sam test vozač i plaćen sa za to da isprobavam granice motocikla, te vam prenosim utiske da vi ne biste morali da rizikujete.

Yamaha Tenere 700 test
Foto: Bjbikers.com

Po pitanju potrošnje sam takođe ostao (opet) impresioniran. Potrošnja tokom celog testa kretala mi se između 4 – 5,5 litara goriva na 100 km. Pri tome uzmite u obzir da nisam pazio na potrošnju. Kako bih vam približio koliko Tenere 700 troši, ubeležio sam potrošnju na određenim brzinama:

  • U 4. stepenu prenosa na 50 km/h potrošnja iznosi 3,2 litre
  • U 5. stepenu prenosa na 50 km/h potrošnja iznosi 2,9 litara
  • U 6. stepenu prenosa na 80 km/h potrošnja iznosi 2,9 litara
  • U 6. stepenu prenosa na 100 km/h potrošnja iznosi 3,8 litara
  • U 6. stepenu prenosa na 130 km/h potrošnja iznosi 5,6 litara

Samo da napomenem da je test potrošnje vršen bez saputnika i prtljaga, mada je sa saputnikom potrošnja bila neznatno veća. Zapremina rezervoara iznosi 16 litara tako da je autonomija sasvim zadovoljavajuća.

Ciklistika i ogibljenje omogućavaju odličnu kontrolu motocikla

Cevasta šasija uparena je sa podesivim ogibljenjem i zajedno sa dobro upakovanom ergonomijom dozvoljava da Tenere 700 bude izuzetno upravljiva. Napred se nalazi podesiva teleskopska viljuška koja dozvoljava hod točka od 210 mm, dok je pozadi takođe podesiv amortizer. Iako mi je po samom preuzimanju Tenere 700 delovala mekano i mislio sam da ću morati malo da našteluje ogibljenje zbog ponašanja u krivinama, zapravo sam se prevario.

Yamaha Tenere 700 ponaša se odlično u krivinama, na asfaltu sam nekoliko puta poželeo da imam putne gume, jer je Tenere 700 izuzetno stabilna u krivinama i drži zadatu putanju. Pri velikim brzinama, kao i po krivinama, Tenere 700 mi deluje čak stabilnije i od MT 08. Tokom vožnji nekoliko puta sam se iznenadio kad sam pogledao na instrument tablu i brzinu kretanja. Jednostavno nemate utisak da idete prilično brzo jer je motocikl stabilan.

Yamaha Tenere 700 test
Foto: Aleksandar Vesić

Svoje prave vozne karakteristike Tenere 700 pokazuje i kad siđete sa asfalta na off road deonice. Tu mi je brzina lako stizala i do 130 km/h vozeći po nasipima, ali i krivudavim letnjim putevima prekrivenim prašinom. Naročito je dobra kontrola kada stanete na nogostupe i izdignete se, tada se samo pomeranjem tela motocikl bez problema stavlja na željenju putanju i lakše uspevaju da se savladaju nervanine ili ulazak u duboko prašinu ili pesak.

Mala težina kao glavni adut

Kao glavni adut i ono što izdvaja Tenere 700 u svojoj kategoriji svakako je mala težina koja sa svim tečnostima iznosi 205 kg. Na par deonica u off road vožnji upao sam u prilično nezgodne terene i zapuštene letnje puteve na kojima je izrasla trava i drugo šipražje u visini motocikla. U takvim uslovima nisam uspevao da vidim kakva je podloga ispod mene i par puta sam uletao u nezgodne kanale i jedva sam održavao ravnotežu. Da se radilo o težem motociklu, pitanje je da li bih uspevao da zadržim motocikl bez pada.

Mala težina dobro se pokazala i u gradskoj vožnji u kojoj je ponekad potrebno brzo manevrisati, menjati kolovozne trake, itd. U ponašanju na otvorenom putu, Tenere 700 lako ulazi u krivine i dozvoljava da prilično oborite motocikl, sve dok gume ne počnu da vas upozoravaju da se ipak radi o off road guamma, a ne gumama namenjenim za put.

Posebne pohvale za kočnice

O kočnicama moram da izdvojim jedan zaseban deo priče. Napred se nalaze dva diska prečnika 282 mm i Brembo kočione čeljusti, dok se pozadi nalazi jedan disk prečnika 245 mm sa takođe Brembo kočionim čeljustima. Hod poluge prednje kočnice dosta je dug i zajedno sa odličnim kočionim čeljustima i kočionom pumpom omogućava se precizno i linearno doziranje kočione sile. Kočnice prvo počinju tek – tek da hvataju, a kako pojačavate stisak tako kočiona sila postaje sve veća i veća. Ono što je jako dobro je to što tačno osetite šta se dešava sa prednjim točkom ispod vas, što mi je naročito značilo prilikom kočenja u krivinama u off road uslovima sa peskovitom podlogom. U tim situacijama tačno sam osećao kad prednji točak počinje da se “sklapa” i prema tome sam dozirao kočenje.

Foto: Bjbikers.com

Zadnja kočnica takođe dobro funkcioniše, ali kada je ABS isključen. Sa uključenim ABS-om zadnja kočnica jednostavno nije upotrebljiva jer pri kočenju zadnjom u off road uslovima, ABS se momentalno meša u rad. Srećom, ABS može da se isključi tako da je taj problem rešen.

Kočnice su montirane na žbičane točkove u dimenzijama 21″ napred i 18″ nazad na koje su monitrane Pirelli Scorpion Rally STR gume u dimenzijama 90/90 R21 M/C 54V M+S napred i 150/70 R18 M/C 70V M+S pozadi.

Solidna zaštita od vetra i neudobno sedište

Prednji kokpit Tenere 700 generalno uliva poverenje. Vetrobran iako nije velikih dimenzija, postavljen je pod prilično pravim uglom, tako da dobro štiti od vetra po visini, međutim pošto je vetrobran uzak, imao sam osećaj da vazduh struji pored njega. To strujanje nije toliko izraženo i vetar ne udara jako u ramena, tako da sam se na taj deo brzo navikao. Veliki plus su štitnici za ruke koji odlično obavljaju svoj posao.

Na ono što nisam uspeo da se naviknem je neudobno sedište. U cugu sam uspevao da izdržim oko sat vremena vožnje, a posle toga zadnjica počne da trne. Prednosti uskog sedišta osete se u off road vožnji, ali sam mišljenja da bi nešto mekše sedšte možda rešilo problem neudobnosti. Što se tiče pozicije sedenja na motociklu, ona je odlična. Mesta za noge ima više nego dovoljno, ruke na širokom upravljaču stoje u prirodnom položaju i jedina zamerka odlazi na sedište.

Ni kod suvozača nije bolja situacja. Iako se suvozač nije žalio na poziciju sedenja, žalio se na udobnost sedišta, kao i na to da se prelazak preko neravnina prenosi direktno na suvozača. To mi je bilo čudno, jer ja kao vozač zaista nisam osećao nijednu nervarninu. Pretpostavljam da suvozač malo više oseća neravnine jer sedi direkno iznad zadnjeg amortizera.

Foto: Aleksandar Vesić

Takođe, sedište je prilično visoko postavljeno na 880 mm od tla. Sa svojih 187 cm visine, uspevao sam da bez problema spustim nogu, ali niži vozači bi trebalo da pripaze prilikom stajanja na neravnim podlogama.

Retrovizori su pregledni i od sve četiri Yamahe koje sam ove godine testirao, jedino sam na Tenere 700 uspeo savršeno da podesim retrovizore.

Bez elektornike

Ono zbog čega je Tenere 700 takođe popularna kod off road vozača je to što nema elektronskih pomagala, osim ABS-a koji može da se isključi. Realno, na ovom motociklu ni ne postoji potreba za kontrolom proklizavanja ili nešto slično. Agregat je dovoljno predvidiv da sve može da se savlada, a ciklistika omogućava dobru kontrolu i dobar povratni osećaj. ABS je tu čisto da pomogne, mada nisam nijednom osetio intervenciju ABS-a jer su kočnice i doziranje istih toliko dobre da se sve oseti i teško je preterati u kočenju.

LCD ekran instrument table ima odličnu vidljivost u svim uslovima vožnje i na njemu se nalaze sve potrebne informacije poput trenutne brzine kretanja, broja obrtaja agregata, indikator stepena prenosa, sata, nekoliko odometara, podataka o trenutnoj i prosečnoj potrošnji, temperature agregata i temperature vazduha kao i količini goriva u rezervoaru. Sa leve strane instrument table nalazi se i utičnica za napajanje električnih uređaja.

Foto: Bjbikers.com

Promene informacija obavljaju se preko dva dugmeta koja se nalaze u gornjem levom uglu instrument table. Od ta dva dgumeta, donje služi i za resetovanje vrednosti odometra. U donjem desnom uglu nalazi se dugme za isključivanje ABS-a. Kada isključite ABS na instrument tabli pojavljuje se natpis “OFF ROAD” i uključuje se lampica za ABS. Prilikom sledećeg gašenja i paljenja motocikla, ABS se ponovo aktivira, tako da vodite računa ukoliko želite opete da vozite bez ABS-a, jer se meni dogodilo da sam zaboravio da isključim ABS nakon gašenja motocikla.

Sve kontrole na upravljaču dobro su raspoređene i na dohvat ruke su. Sa leve strane se nalaze prekidači za kratko/dugo svetlo, ablend, sirenu i pokazivače pravca, a na desnoj strani se nalazi prekidač za gašenje, startovanje agregata, ali i SELECT dugme za menjanje informacija na instrument tabli. Od svih prekidača i dugmadi, jedino zamerku imam na SELECT dugme na desnoj strani upravljača koje je zamišljeno da informacije mogu da se menjaju pomoću palca desne ruke tokom vožnje. Međutim, kad normalno držite šaku na ručici gasa teško je palcem dohvatiti i gurnuti dugme za promenu informaciju. To je mala zamerka, ali mi je bilo lakše da menjam informacije putem dugmadi na samoj instrument tabli.

LED svetla

Noćna vožnja je jedna od mojih omiljenih vožnji. Srećom Yamaha Tenere 700 ima LED osvetljenje koje odlično odrađuje posao noću. Ono što mi se posebno dopalo je što su podesivači za svetla pristupačni i nalaze se u kokpitu sa obe strane isntrument table, tako da je svetla lako podesiti.

Foto: Bjbikers.com

Za one koji ne mogu da se odluče između asfalta i off road vožnje

Malo je teško izvesti zaključak za Tenere 700. Prošao sam sa njom 850 km raznim putevima i u raznim uslovima vožnje. Oduševio me je agregat, mala potrošnja i lakoća sa kojom se Tenera vozi. Stekao sam utisak da je ovo dobar motocikl sa one koji vole da voze off road, ali im je potreban i motocikl koji se dobro ponaša i na asfaltu. Jedina stvar koja vas sprečava da duže putujete je neudobno sedište, mada i to verujem da može da se poboljša. Velika prednost Tenere 700 je mala cena održavanja, jednostavnost samog motocikla i to što ima verovatno najnižu cenu u svom segmentu.

Yamaha je dobro odigrala igru ponudivši svestran motocikl, koji nije komplikovan i koji je prilično ekonomičan, a opet je zabavan za vožnju i verujem da će zahvaljujući tome Yamaha Tenere 700 još dugo ostati popularan i tražen motocikl.

Šta je dobro na Tenere 700:
– Linearna isporuka snage
– Mala potrošnja
– Upravljivost
– Kočnice
– Svetla

Šta je moglo biti bolje:
– Udobnost
– Nedostatak centralne nogare


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.