May 17, 2022
NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaIstorija Benelli - Motocikli ponikli na trkačkoj stazi

Istorija Benelli – Motocikli ponikli na trkačkoj stazi

-

Benelli je slavni italijanski proizvođač koji je ujedno i jedan od najstarijih proizvođača motocikala na svetu i iz tog razloga zaslužio je da se detaljno obradi istorija ovog brenda. Benelli se kao proizvođač motocikla na tržištu probijao zahvaljujući velikim uspesima na trkačkoj stazi. Šestorica braće Benelli posvetila su svoj život razvoju motocikala koji su vremenom postali sinonim za brzinu, eleganciju i pouzdanost.

Sama priča oko osnivanja Benelli–ja je prilično zanimljiva. Kao firma, Benelli je prvi put osnovan 1911. godine u mestu Pezaro (Pesaro) u Italiji. Zanimljivo je da je firmu osnovala Teresa Benelli, majka šestorice sinova. Firmu je osnovala posle smrti svog supruga kako bi njeni sinovi imali pristojan posao. Sav svoj kapital uložila je u malu radionicu. Na samom početku, šestorica braće Benelli držali su radionici u kojoj su popravljali automobile i motocikle. Braća su bila poprilično spretna i sposobna pa su proizvodili i određene rezervne delove.

U početku su u firmi radila petorica braća, dok je šesti i najmlađi brat Antonio (kojeg su od milošte zvali Tonino) bio isuviše mlad da bi još počeo sa ozbiljnim poslovima. Ipak, Tonino će na samom početku imati velike zasluge za uspeh Benelli motocikala.

Za veliki početni uspeh u radionici bila su zaslužni Đuzepe i Đovani koji su u Švajcarskoj završili škole za inženjere. Velike su šanse da bi prvi Benelli motocikl videli mnogo ranije međutim, Prvi svetski rat usporio je braću Benelli jer su u svojoj radionici morali da proizvode delove za vojsku.

Prvi Benelli motocikl

Po završetku rata, braća su nastavila da unapređuju svoj posao, a 1920. godine napravili su svoj prvi agregat. Radilo se o jednocilindričnom dvotaktnom motoru sa dve brzine i radnom zapreminom od 75 cm3. Taj agregat ugrađen je na šasiju od bicikle.

Ubrzo posle samostalnog konsturisanja agregata, 1921. godine pojavljuje se prvi pravi Benelli motocikl. Agregat je ostao gotovo isti, samo je radna zapremina agregata povećana na 98 cm3, ali je  novi motocikl za razliku od prethodnog, dobio sopstvenu pravu šasiju, točkove i kočnice i sa pravom je nosio naziv motocikl. Ime novog motocikla bilo je „Velomotore 98“. Na osnovu ovog modela iste godine napravljene su i verzije „touring“ i „sport“ sa agregatima radne zapremine od 125 cm3.

Benelli Velomotore
Benelli Velomotore Foto: Benelli bike Istorija Benelli

Braća Benelli su naredne dve godine živela od radionice i prodaje novih motocikala, da bi 1924. godine izbacili snažniju verziju motocikla sa agregatom radne zapremine od 125 cm3. U tom trenutku je najmlađi brat Tonino već dovoljno stasao i pomagao braći u poslu. Međutim Tonino je imao izueztnu strast za trkanjem, a prema svemu sudeći imao je i ogroman talenat. Na trkačkoj stazi Tonino je na modelu od 125 cm3 počeo da ređa pobede koje su Benelli proslavile kao proizvođača.

Veliki uspesi na trkačkoj stazi i novi motocikli

Ponešeni uspesima na trkama i velikoj popularnosti, Đuzepe Benelli je 1927. godine dizajnirao posve nov motocikl, nešto drugačije od onog što su do tad proizvodili. Đuzepe je napravio četvorotaktni motocikl radne zapremine 175 cm3 sa jednom bregastom osovinom u glavi i četvorostepenim menjačem. Benelli 175 pravljen je u verziji za put, kao i u trkačkoj verziji. Pokazalo se da je ovaj motocikl bio daleko superiorniji i bolji čak i od motocikla veće radne zapremine koji su se proizvodilo u to vreme.

Još jednom je Tonino doprineo da se za Benelli motocikle čuje nadaleko. Na unapređivanim verzijama modela 175, Tonino je četiri puta postao šampion Italije. Tonino Benelli osvajao je titule 1927., 1928., 1930. i 1931. godine. Poslednje godine kada je Tonino osvojio titulu, takmičio se na modelu 175 sa dve bregaste osovine u glavi.

Beneli 175 Turismo iz 1930. godine
Beneli 175 Turismo iz 1930. godine, Istorija Benelli Foto: www.classic-trader.com/uk

Sva je prilika da bi Tonino osvojio još titula, ali je 1932. godine doživeo težak pad tokom trke usled kojeg je zadobio teške povrede i morao je da se povuče iz aktivnog trkanja. Ipak, Tonino je ostao da pomogne braći u razvoju i testiranju novih modela.

Povećanje proizvodnih kapaciteta  

Pošto je potražnja novih motocikala prevazilazila kapacitete proizvodnje, braća Benelli 1932. godine odlučuju da se presele u veći objekat i tako povećaju proizvodnju. Godine 1934., celokupna proizvodnja motocikala u Italiji biva pogođena ukidanjem olakšica pri kupovini motocikala. Benelli je morao brzo da reaguje i smisli načina da ponovo privuče kupce. Brzo razvijijaju nove motocikle velike radne zapremine. Iste 1934. godine izbacuju model od 500 cm3, a odmah i model od 250 cm3. Osim radne zapremine, nije postajala razlika između ova dva motocikla. Modeli od 250 cm3 i 500 cm3 pravljeni su u tri verzije: putnoj, sportskoj i supersportskoj. Supersport verzija u principu bila je verzija spremna za trke. Benelli je shvatio značaj uspeha na trkama, pa su nastavili da se takmiče.

Benelli 250 napravio je veliki uspeh 1936. godine kada je vozač Rafaelo Alberti postavio brzinski rekord od 181 km/h. Za sledeću, 1937. godinu Benelli 250 dobio je novo ogibljenje koje je znatno popravilo upravljačke sposobnosti ovog motocikla. Rezlutat unapređenja motocikla pokazao se iste 1937. godine na trci GP nacija, kada su prva tri mesta zauzela Soprani, Roseti i Marteli, sva tri navedena vozača takmičila su se na Benelli motociklima!

Benelli 250 iz 1934. godine
Benelli 250 iz 1934. godine Foto:www.officinebenelli.it

Ta, 1937. godine bila je tragična za porodicu Benelli. Tokom jedne od testnih vožnji po putevima, Tonino Benelli je poginuo. Njegova pogibja bila je težak udarac za porodicu Benelli.

Pobeda na TT trci i Drugi svetski rat

Kako bi još učinili svoje motocikle popularnijim, Benelli je odlučio da 1939. godine učestvuje na najprestižnijoj trci tog vremena, čuvenoj TT trci na ostrvu Man u Engelskoj. Pošto su znali da je za pobedu na toj stazi pored brzog motocikla potreban i brz vozač koji poznaje stazu, Benelli je uposlio vozača iz Engleske, njegovo ime je bilo Ted Melors. Benelli je na TT trci imao jakog konkurenta u vidu DKW–a koji je tada imao agregat sa superpunjačem. Melors je bio na vrhuncu zadatka i uspeo je da donese Benelli –ju prvu pobedu na TT trci.

Ted Melors na TT trci 1939. godine Foto: www.pinterest.com/pin
Ted Melors na TT trci 1939. godine, Istorija Benelli Foto: www.pinterest.com/pin

Ponešeni uspesima na TT trci, u Benelli–ju su radili na razvoju agregata od 250 cm3 kako bi ponovili uspeh na TT trci 1940. godine. U toj nameri omeo ih je Drugi svetski rat u kojem su braća Benelli ostala bez svoje fabrike koja je srušena tokom savezničkog bombardovanja. Neposredno pre bombardovanja, fabrika je brojala čak 800 radnika.

Ponovni uspon i blagi raskol među braćom Benelli

Braća Benelli nisu posustala čak ni kada im je fabrika bila totalno razrušena. Obnovili su mašine i ubrzo su napravili plan obnove. Pokupili su od vojske blizu 1.000 motocikala koji nisu bili u upotrebi ili su bili oštećeni ili neupotrebljivi. Te motocikle su zatim ponove reparirali i prodavali. Zahvaljujući snalažljivosti, braća Benelli uspela su bukvalno iz pepela ponovo da podignu fabriku. Tokom 1947. godine, bilo je dogovoreno da se ponovo započne sa proizvodnjom novih motocikala, kao i da se ponovo osnuje trkački tim. Za vozača novog trkačkog tima u Benelli je došao tada popularni Dario Ambrosini. Sa dolaskom novog vozača, Benelli se polako spremao za i nove uspehe na trkačkoj stazi.

Iako su imali zajedno velike planove, Đuzepe Benelli je rešio da se odvoji od svoje braće i da osnuje sopstvenu fabriku Motobi. Međutim, iako je Đuzepe osnovao Motobi, ipak je blisko sarađivao sa svojom braćom i pomagao im u razvoju novog motocikla od 250 cm3.

Novi motocik pokazaće se veoma uspešnim 1949. godine kada je Ambrosini u GP šampionatu u klasi od 250 cm3 osvojio drugu poziciju u generalnom poretku vozača. Na poslednjoj trci u sezoni na čuvenoj Monci pred domaćom publikom Abrosini je uspeo da trijumfuje. Ta pobeda bila je najava za dobre rezultate u 1950. godini.

Dario Ambrosini na Benelli–ju 1950.
Dario Ambrosini na Benelli–ju 1950. godine Foto: www.pianetariders.it

U istom maniru u kom je završena 1949. godine, počela je i 1950. godina. Ambrosini i Benelli nastavili su da nižu pobede i do kraja sezone je Ambrosini doneo Benelli–ju titulu GP šampiona. Ambrosini bi verovatno doneo titulu i 1951. godine, međutim sudbina je htela drugačije. Ambrosini je poginuo tokom treninga voženog pred trku za GP Francuske na stazi Albi. Zbog pogbibje Ambrosinija, braća Benelli su odlučila da se povuku sa trka u okviru GP šampionata i u kom nisu nastupali nekoliko godina.

Najupešniji period Benelli–ja do sad

Period između 1950 i 1960 godine bio je jedan od najuspešnijih perioda Benelli fabrike. Tokom 1951. godine Benelli je na tržište prvo izbacio model Leticia. Leticia je ime dobila po ćerki Đuzepe Benellija. Nekako u isto vreme sa Leticiom, na tržište je izbačen i model Leonćino. Može se slododno reći da je Leonćino jedan od uspešnijih Benelli motocikala. Leonćino se proizvodio od 1951. do 1962. godine i u ovom razdoblju prodato je čak 72.000 primeraka.

Veliki uspeh na trkama, kao i dobra procena braće Benelli da tržištu ponude lagan motocikl koji može da prođe i po manje prohodnim putevima učinio je da Leonćino bude omiljen širom Italije.

Benelli 125 Leonćino
Benelli 125 Leonćino, Istorija Benelli Foto: Phil Aynsley

Svoju najveću slavu model Leonćino 125 doživeo je 1953. godine kada je Lepoldo Tartarini osvojio prvu prestižnu trku „Motogiro of Italy“.

Novi trkački izazovi

Kroz ovaj tekst možete primetiti da se prvo pominju uspesi na trkama i trkački motocikl, pa zatim serijski. To je iz razloga što je u biti Benelli–ja trkanje. Tako je i početkom šezdesetih godina prošlog veka Benelli pratio dešavanja u svetu moto trka. Kada je u GP šampionatu uvedeno pravilo takmičenja sa četvorocilindričnim motociklima zapremine 250 cm3 i 350 cm3, Benelli je prihvatio izazvo i napravio motocikl koji je bio sposoban da se nosi sa konkurencijom poput MV Aguste.

Benelli je napravio četvorocilindrični motocikl radne zapremine 250 cm3 koji je prvo testiran u italijanskom prvenstvu. Uspeh je momentalno ostvaren. Provini i Pasolini doneli su Benelli–ju titulu šampiona Italije 1964. i 1965. godine.

Renzo Pasolini na Benelli–ju 250
Renzo Pasolini na Benelli–ju 250, Istorija Benelli Foto: alchetron.com

Na prodajnom planu, Benelli je i dalje beležio izvanredne prodajne rezultate. Uspeh na trkama, kvalitet i pouzdanost Benelli motocikala održavali su prodaju. Ohrabren dobrim rezultatima, Benelli se vraća u GP šampionat i 1969. godine Australijanac Kel Karuters osvaja titulu u kategoriji do 250 cm3. Pasolini je bio jedan od favorita za titulu, ali je tokom trke u italijanskom šampionatu doživeo nesreću i povredio se, zbog čega je morao da pauzira sa trkama do kraja seozne što je ostavilo otvorena vrata Karutersu da osvoji titulu.

Benelli se kao proizvođač ponovo udaljio sa staze. Po pitanju tržišta Benelli je izbacio dvocilindrični model Tornado sa agregtom od 650 cm3. Tornado je ujedno i poslednji motocikl koji je samostalno razvijan od strane braće Benelli.

Benelli Tornado 650 iz 1971. godine, Istorija Benelli Foto: www.motorcyclespecs.co.za

Novo doba i novi vlasnici

Već početkom sedamdesetih godina prošlog veka, počela je najezda motocikala iz Japana sa kojim evropski proizvođači nisu mogli da se nose. U Benelli –ju, suočeni sa problemima odlučju da prodaju fabriku. Kao kupac se pojavljuje Argentinac Alehandro De Tomaso. Tomaso je bio uveren u svoje sposobnosti i brzo se bacio na posao i proizvodnju novih motocikala koji će se odupreti konkurenciji iz Japana.

Dok se proizvodnja izmeštala u novu, moderniju fabriku, ujedno se radilo i na razvijanju novog šestocilindričnog agregata radne zapremine od 750 cm3. Benelli 750 Sei bio je prvi serijski šestocilindrični motocikl. De Tomaso je želeo da uzvrati konkurenciji. Novi motocikl je obećavao, snaga od 76 KS i maksimalna brzina od nešto malo preko 200 km/h, kao i atraktivan dizajn privukli su publiku. Kada se pojavio u javnosti, Benelli 750 Sei bio je najpopularniji motocikl u Italiji. Njegova proizvodnja trajala je do 1979. godine kada ga je zamenio Benelli 900 Sei. U periodu od 1972. do 1978. godine prodato je 3.200 primeraka ovog modela.

Benelli 750 Sei iz 1977. godine
Benelli 750 Sei iz 1977. godine, Istorija Benelli Foto: www.bikeexif.com

Benelli 750 Sei, kao i naslednik 900 Sei, nisu uspeli da povrate Benelli. Do 1988. godine, Benelli je bio na rubu bankrota. Benelli je opet otkupljen i spašen 23. oktobra 1989. godine od strane Đankarla Selcija, vlasnika Biesse grupacije. Ideja nove uprave bila je da se započne sa proizvodnjom skutera. Za tu priliku napravljena su dva modela, Devil i Scoty. Na početku prodaja i zainteresovanost tegli su solidno, ali kako je vreme odmicalo, tako je postajalo jasno da Benelli opet ide ka ponoru.

Na svu sreću i dalje su postojali ljudi koji su cenili Benelli kao uspešan brend i nisu želeli da dozvole da dođe do gašenja kompanije. Tokom 1995. godine ponovo dolazi do promene vlasništva. Ovog puta, vlasnik postaje Merloni grupacija. Andrea Merloni, imao je ambiciozne planove za Benelli. Odmah je započeto sa proizodnjom agresivnog skutera sa oznakom 491, a nedugo zatim pojavio se pravi sportski Benelli Tornado 900.

Tornado 900 bio je pokušaj da se Benelli vrati gde mu je mesto – na trkačku stazu. Prvo predstavljanje izvršeno je 1999. godine na salonu motocikala u Milanu. Tornado 900 odmah je privukao pažnju svojim atraktivnim dizajnom i trocilindričnim agregatom. Najavljen je i ulazak u WSBK šampionat i 2000. godine počele su pripreme za povratak Benelli–ja na trkačku stazu.

Benelli Tornado 900
Benelli Tornado 900, Istorija Benelli Foto: www.motorcycledaily.com/

Benelli Tornado 900 nije se proveo najbolje u WSBK šampionatu. Piter Godard uspeo je da osvoji samo 7 bodova za Benelli. Prodajni rezultati takođe nisu bili sjajni. Loša servisna i prodajna mreža, kao i problemi sa ubrizgavanjem goriva doveli su do toga da je Benelli opet bio na ivici opstanka. Poslednji pokušaj Merloni grupacije da povrate Benelli bio je model TnT 1.130. Snažan i agresivan ulični motocikl. Ni on nije uspeo da napravi uspeh te se Benelli još jednom našao pred bankrotom.

Konačno stabilno i sjajno doba za Benelli

Poslednje i najuspešnije oporavljanje Benelli –ja došlo je 2005. godine godine kada je Benelli postao deo moćne frupacije Qjian Jiang. Kineski gigant Qjian Jiang uspeo je veoma brzo da oživi brend Benelli. Ceneći dugu tradiciju, Qjian Jiang je ostavio dizajnerski i razvojni centar netaknut u Italiji, a proizivodnja je preseljena u Kinu i sedište kompanije koje se prostire na ogromnih 670.000 metara kvadratnih. Pod vođstvom Qjian Jiang –a, Benelli je 2011. godine proslavio čitav vek postojanja.

U svom postrojenju, pored novih Benelli motocikala, Qjian Jiang proizvodi i agregate za Harley – Davidson. U početku vođenja Benelli–ja, Qjian Jiang je fokusirao proizvodnju samo za tržište Azije, ali u poslednjih par godina motocikle sa oznakom Benelli sve češće možemo videti i na ulicama Evrope. Jedan od uspešnijih modela koje Benelli proizvodi u poslednje vreme je sada već poznati turer TRK 502. U prilog tome da je Benelli ponovo na pravom putu govori i podatak da je TRK 502 treći najprodavaniji turer u Italiji sa prodatih 3066 primeraka tokom 2019. godine. TRK 502 zauzeo je treće mesto, a ispred njega su trenutno samo Honda Africa Twin sa 3819 prodatih primeraka i BMW R1250GS sa 4069 prodatih primeraka.

Benelli TRK 502
Benelli TRK 502, Istorija Benelli

Benelli danas posluje veoma dobro. Svakodnevno stižu vesti o pripremi novih modela spremnih za osvajanje tržišta, a distributerska i servisna mreža širi se iz dana u dan. Navjiše raduje činjenica da su novi vlasnici Benelli motocikala zadovoljni kvalitetom i performansama. Ostaje još samo da Benelli pod okriljem Qjian Jiang započne proizvodnju sportskih motocikala i povratak na trkačku stazu, pa da se nizanje uspeha nastavi kao za vreme upravljanja pod braćom Benelli.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.