NaslovnaMoto GaražaBenelli TRK 502 - Odličan i jeftin tourer

Benelli TRK 502 – Odličan i jeftin tourer

-

Od kako se Benelli TRK 502 pojavio na tržište, izazvao je podeljena mišljenja. Dok su neki vozači prilično zadovoljni njime, drugi ga opisuju kao nezadovoljavajući. Ipak, TRK 502 ostavlja utisak dobrog tourera male kubikaže i prihvatljive cene.

Prva stvar koja kupcima pada u oči je to da je agregat Benelli TRK 502 sastavljan u Kini. Benelli je u vlasništvu kompanije Qianjiang još od 2005. godine, ali je glavno sedište Benellija i dalje u Italiji. Italijanski deo radi kompletan dizajn motocikala sa tim što se neke komponente poput agregata sastavljaju u Kini.

Benelli TRK 502 je pravi touring motocikl za početnike kao i one koji nemaju velike zahteve. Agregat je vodeno hlađeni dvocilindrični redni, zapremine 499,6 cm³ sa četiri ventila po cilindru. Maksimalna snaga agregata iznosi 48 Ks pri 8.500 O/min uz maksimalni obrtni momenat od 45 Nm pri 6.000 O/min.

Maksimalni obrtni momenat na relativno niskim obrtajim čini TRK 502 veoma korisnim motociklom. Ni 48 Ks nije malo, ali jedino stvar koja poništava snagu je dosta velika težine motocikla.

Benelli TRK502

Šestostepeni menjač dosta je dobar i pouzdan. Prebacivanje iz jednog stepena prenosa u drugi nije naročito brzo, ali je dobro prilagođeno za tourer. Odnosi u menjaču pružaju dobro ubrzanje od niskih obrtaja i Benelli TRK 502 ne zahteva česte promene prenosa iako prvi utisak kraćeg prenosa govori upravo suprotno.

Agregat i menjač generalno čine jedan dobar paket za koji ne mogu da se nađu velike zamerke sa obzirom na relativno malu radnu zapreminu agregata. Benelli TRK 502 troši oko 3,9 l/100 km i uz zapreminu rezervoara od 20 litara omogućava teoretsku autonomiju od solidnih 450 Km.

Benelli

Najveća mana ovom motociklu je njegova težina. Suva težina Benelli TRK 502 iznosi čak 213 Kg, ako pri tome dodamo i 20 l goriva, nosače za kofere i još neke dodatke dobijamo težinu od oko 240 Kg. Pored velike težine, TRK 502 se u vožnji ponaša sasvim dobro. Još jedna od zamerki je i nešto niže postavljeno sedište na visini od 800 mm. Zbog niskog sedišta i samog dizajna motocikla, deluje kao da se ne sedi na motociklu već nekako u njemu. Osim toga položaj vozača je i više nego udoban za putovanja, položaj upravljaa je dobre širine i ne zamara ruke prilikom vožnje.

Šasija je cevaste konstrukcije i dosta je kruta. Obrnuta prednja viljuška napred nudi dobar povratni osećaj, a prilikom kočenja minimalno ponire što je veliki plus.

TRK 502

Kočnice su proizvod Benellija, napred su postavljena dva diska prečnika 320 mm. Doziranje kočnica je više nego solidno, a u standarnoj opremi dolazi i ABS. Dok je prednja kočnica odlična, zadnja nije na nivou zadatka. Poluga ima dugačak hod, a kočiona čeljust ne ”grize” progresivno i daje osećaj kao da su pločice potročene. Možda sa drugačijim tipom pločica ova pojava može da se ispegla.

TRK502

Položaj vozača prilikom vožnje je sličan osećaju vožnje velikih adventur motocikala. Visoki vozači možda će imati problema da nađu udoban položaj za noge. Vetrobran pruža dobru zaštitu od vetra, štitnici za ruke dolaze kao deo standarne opreme što samo ostavlja još bolji utisak. Kao deo standardne opreme dolazi i 12V punjač.

U standarnoj opremi dolaze još korisnih stvari koje drugi proizvođači naplaćuju sasvim soldino. Benelli TRK 502 standardno dolaze sa GIVI nosačima kofera.

TRK

Instrument tabla je pregledna sa informacijama poput broja obrtaja, trenutne brzine, indikatora stepena prenosa, pređenog puta i drugih korisnih informacija. Na upravljaču se nalazi i dugme preko kojeg se može isključiti ABS.

Iz fabrike TRK 502 izlazi u Pirelli Angel GT gumama.

Benelli TRK 502 pokazuje da italijansko-kineska saradnja itekako može da donese kvalitetan motocikl koji je i više nego konkurentan na tržištu, a pri tome ima zadovoljavajuće performanse i pouzdanost. Benelli TRK 502 je praktičan i svestran motocikl. Najveća mana je njegova težina i kao mana se delimično može pripisati problem sa zadnjom kočnicom, ali se steče utisak da je Benelli TRK 502 odličan motocikl što se tiče odnos cena-kvalitet. U Evropi cena za TRK 502 se kreće oko 6.000 eura.

Za diskusiju o Benelliju TRK 502, preporučujemo vam da svratite do teme na forumu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.