NaslovnaMoto GaražaIstorija MotocikalaIstorija Honde, drugi deo - Novi modeli i pobeda na Isle of...

Istorija Honde, drugi deo – Novi modeli i pobeda na Isle of Man TT

-

U prvom delu Istorije Honde pisali smo o samim počecima i biografiji Saičira Honde. Drugi deo istorije Honde posvećen je razvoju fabrike, proizvodnji novih modela i proboju Hondinih motocikala na inostrano tržište.

Posle E-tip modela, Honda na tržište izbacuje model F-tip Cub. U principu, F-tip Cub je bio bicikl sa motorom. Sa leve montiran je dvotaktni agregat radne zapremine 50 cm³. Snaga od samo 1 Ks koju je isporučivao ovaj model bila je sasvim dovoljna da zadovolji potrebe kupaca koji su želeli lagano, jeftino i pouzdano prevozno sredstvo. F-tip Cub dobio je i nadimak “crveni motor sa belim rezervoarom”.

Honda F-tip Cube
Honda F-tip Cube

F-tip Cub veoma brzo je postao popularan širom Japana. U oktobru 1952. godine već je prodato 6.000 primeraka, dok je u decembru prodato 9.000 primeraka. Fudžisava i Honda su bili veoma snalažljivi ljudi. Uspešna prodaja F-tip modela postignuta je zahvaljujući novom tipu distribucije motocikla do prodavaca, naime F-tip Cub Honda je direktno isporučivala kamionima do svih manjih i većih prodavaca. Ovakav način distribucije učinio je Hondu zastupljenom u svim delovima Japana.

Honda je zahvaljući dobroj prodaji F-tip Cub modela uspeo da napravi novi istraživačko tehnološki centar i nove pogone fabrike. 1955. godine kompanija Honda postala je vodeća kompanija u Japanu koja se bavila proizvodnjom motocikala.

Pošto su postali vodeća kompanija u Japanu, Honda i Fudžisava su želeli da naprave proboj na inostrano tržište. Odlučili su se za tržište SAD – a.

Honda i Fudžisava su pažljivo proučavali motocikle koji su se u tom trenutku prodavali u SAD – u. Došli su do zaključka da je većina motocikala u SAD – u velike radne zapremine, te da su skupi i često podložni kvarovima.

Iz ith razloga Honda se bacio na razvoj motocikla male zapremine koji će biti relativno jeftin, pouzdan i estetski privlačan. Tako je svetlost dana ugledao model Super cub.

Honda Super Cub
Honda Super Cub

Proizvodnja Super cub modela započeta je 1958. godine i odmah je postao popularan, kako zbog lepog dizajna tako i zbog pouzdanosti i praktičnosti. Četvorotaktni agregat radne zapremin 49 cm³ isporučivao je 4,5 KS pri 9.500 O/min. Maksimalna deklarisana brzina iznosila je 69 Km/h.

Superb cub je u to vreme bio veoma praktičan iz više razloga, a jedna od najvećih prednosti bila je to što je mogao da troši manje kvalitetna goriva sa malim oktanskim brojem. Super Cub je dolazio u varijantama sa “kick starterom” i sa električnim starterom, mada je ova druga varijanta slabije prodavana zbog nešto veće cene.

Honda Super Cub
Honda Super Cub

Honda Super Cub predstavljana je u SAD – u kao motocikl koji je toliko jednostavan i lak za vožnju da ga i žene mogu voziti bez problema. Na reklamama su često prikazivane žene kako voze Super Cub iz razloga što su u to vreme žene retko upravljale motociklima.

Još jedan faktor bitan za odličnu prodaju modela Super Cub u SAD – u bio je odličan sistem distribucije motocikala. Honda i Fudžisava preuzeli su isti model isporuke motocikala poput onog koji su koristi u Japanu. Kamionima su razvozili motocikle svim prodavnicama koje su htele da prodaju Honda motocikle. Nije bilo retko da se Super Cub model pronađe i u supermarketima.

Najveća zanimljivost u vezi Super Cub modela je ta da se on i danas proizvodi, naravno u savremenijim varijantama. Još zanimljiviji podatak je to da je 2017. godine sa proizvodne trake sišao 100 milioniti primerak Honde Super Cub!

Honda je bio opsednut trkama još od vremena kada je radio kao mehaničar u servisu automobila. 1959. godine rešio je da uđe u svet trkanja i to na najprestižnijoj Isle of Man TT trci.

Prvobitna verzija motocikla sa kojim će nastupati na TT trci imala je dva cilindra. Posle izrade prvog agregata shvatili su da agregat nema dovoljno snage da se nosi sa konkurencijom. Iz tog razloga su konstruisali drugi RC142, četvorocilindrični agregat zapremine 125 cm³. Honda je poslala četiri motocikla na TT trke.

Kijoši Kawašima koji je bio zadužen za ovaj projekat, izjavio je da su njihovi motocikli u odnosu na konkurenciju delovali zastarelo. Ipak, sve četiri Honde su uspele da završe trku na 6.,7.,8. i 11. mestu što je Hondi donelo ekipnu titulu konstruktora.

Honda TT 1959
Honda na TT trci 1959. godine

1960. godine Honda je uzela učešće u svetskom GP prvenstvu (slično današnjim MotoGP trkama) u klasama 125 cm³ i 250 cm³.

Tom Filips je na GP trci u Španiji doneo prvu pobedu Hondi u klasi od 125 cm³, a u klasi od 250 cm³ Kunimitsu Takahaši pobedio je na trci u Nemačkoj postavši prvi japanski vozač koji je pobedio u klasi od 250 cm³. Honda je 1960. godine osvojila titulu u obe klase.

Honda nije htela da rizikuje i 1961. godine angažovala je Majk Hejlvuda (Mike Hailwood) da vozi u klasama od 125 cm³ i 250 cm³. Hejlvud je Hondi doneo pobede u obe klase.

Hailwood 1961 250 ccm

Automobili su zauzimali posebno mesto u srcu Saičira Honde. Njegova želja bila je da pokrene proizvodnju automobila, a pošto je kompanija dobro poslovala, mogao je sebi da priušti luksuz i da pokuša da proizvede prvi automobil.

Honda je želeo da proizvede automobili koji će biti ekonomičan, pouzdan i jeftin. Vodio se istim principom kao kada je započeo proizvodnju Super Cub modela.

Prvi četvorotočkaš koji je izašao iz Hondine fabrike bio je mali kamiončić sa oznakom T360, a prvi automobil model S500, izašao je 1963. godine.

Honda S500
Honda S500

Pošto je ovo magazin koji se bavi motociklima, automobile nećemo više spominjati. U sledećem delu Istorije Honde bavićemo se samo najbitnijim događajima u Hondi. Osim toga, spomenućemo motocikle koji su obeležili period od šesdesetih do devedesetih godina prošlog veka, kao i bitne događaje na polju moto sporta.

Nastavljamo priču o Hondi. Pročitajte sledeći tekst:

Istorija Honde, treći deo – CB 750 i Gold Wing 1000

Za diskusiju o istoriji Honde, slobodno svratite do teme na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.