NaslovnaMoto GaražaItalijanski naked od 2.000 kubika

Italijanski naked od 2.000 kubika

-

Italija je oduvek bila poznata po avangardnim motociklima, ali ovog puta Italijani su nam doneli nešto sasvim drugačije kako u inženjerskom smislu tako i po performansama. Ovaj italijanski naked od 2.000 kubika je pravo tehnološko čudo.

Da li ste nekad pomislili kako bi bilo ubacati agregat od automobila u šasiju od motocikla? E, Nembo 32 je upravo to. Motocikl sa agregatom od automobila. Kompanija Nembo Motociclette došla je da ideju da napravi motocikl sa agregatom velike zapremine. Oni u ovom slučaju nisu kupili agregat od neke automobilske kompanije, već su ga sami napravili.

Italijanski naked od 2.00 kubika

Agregat je zapremine 1.814 cm³ i za izradu su korištene posebne komponente. Sam agregat veoma je specifičan. U kompaniji Nembo želeli su da stvore agregat koji će imati veliki obrtni moment i veliku snagu. U tom cilju konstruisali su trocilindrični četvorotaktni agregat sa dva ventila po cilindru i jednom bregastom osovinom.

Reklo bi se agregat kao agregat, ništa specijalno, ali ipak nije tako. Da bi uspeli da smeste agregat u ram stručnjaci u Nembo kompaniji su ga okrenuli naopako! Da, naopako, cilindri se nalaze dole dok je karter gore. Prema rečima ljudi iz Nemba ovo je urađeno iz razloga centralizacije mase.

nembo 32

“Većina vozača motocikala je ubeđena da centar mase mora biti što više spušten. Ovo svakako važi za automobile, dok je kod motocikala situacija drugačija. Na motociklima centar gravitacije ne mora da bude nisko ili visoko već mora da bude na pravom mestu. Glavna masa motocikla mora biti centralizovana u idealnom krugu. Centralizacija mase računa se uključujući i vozača. Što je manji krug oko centra mase bolje je i ponašanje motocikla.” Objasnili su inženjeri iz Nemba.

Snaga agregata ograničena je na 200 KS pri 8.300 O/min dok najveći obrtni moment iznosi 210 Nm pri 5.500 O/min. Maksimalan broj obrtaja iznosi 8.500. Za hlađenje agregata koristi se kombinacija uljnog i vazdušnog hlađenja.

Nembo 32

Ovako robustan agregat iskorišten je kao noseći deo šasije. Cevasti ram uparen je sa karbonskom zadnjom viljuškom. Prednja viljuška je marke Marzocci, a zadnji amortizer je prototip pravljen specijalno za Nembo 32 motocikl. Radi uštede u težini felne su napravljene od karbona. Prednja guma je dimenzija 120/70 ZR 17, a zadnja je 200/55 ZR 17.

Za zaustavljanje snažnog motocikla potrebne su snažne kočnice. Nembo 32 ima ugrađene Brembo radijalne kočnice sa dva diska prečnika 320 mm napred i jednim diskom prečnika 220 mm nazad.

Suva težina Nembo 32 koncepta iznosi 160 kg.

Nembo

Nembo 32 nije napravljen da bude sportski motocikl, već naked napravljen za uživanje i za specijalne kupce. Kad smo kod kupovine ovog motocikla, za sad je napravljeno samo dva prototipa sa agregatom od 1.814 cm³, dok će ostali proizvedeni motocikli imati agregat od blizu 2.000 cm³.

Naked od 2.000 kubika i 200 KS

Za sad se još ne zna tačno kad će početi serijska proizvodnja, kao ni kolika će biti cena ovog jedinstvenog motocikla koji je za sad još uvek samo koncept. Jedno je sigurno, ukoliko volite ovakve kreacije, nećete ostati neprimećeni na putu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.