May 10, 2021
NaslovnaMoto GaražaKTM 790 Adventure R - Spreman za osvajanje teritorija

KTM 790 Adventure R – Spreman za osvajanje teritorija

-

Pre par meseci smo samo najavili, a danas detaljno predstavljamo KTM 790 Adventure R za 2019. godinu koji je stvoren je da savlada najzahtevnije terene.

KTM želi kupcima da ponudi motocikl sa kojim će moći bezbrižno da se upute u osvajanje zahtevnih off road puteva i terena. U tu svrhu napravljen je KTM 790 Adventure R.

Kompaktni LC8 paralelni dvocilindrični vodeno hlađeni agregat sa radnom zapreminom od 799 cm³ konstruisan je da vozaču pruži maksimalne performanse uz minimalne vibracije. KTM se potrudio da maksimalno smanji vibracije agregata, te su dosta pažnje posvetili balansiranju bregastih osovina. Osim na smanjenju vibracije, KTM je radio i na boljem hlađenju agregata i većoj izdržljivosti. Aluminijumski cilindri presvučeni su nikasilom da bi se istovremeno obezbedila izdržljivost cilindra i dobro hlađenje. Zahvaljujući ovim zahvatima, interval između dva servisa iznosi 15.000 km.

KTM 790 Adventur R

Što se performansi agregata tiče, LC8 isporučuje 94 KS i obrtni moment od 88 NM. Podmazivanje agregata obavlja se preko dve uljne pumpe. Još jedna stvar koja govori u prilog tome da je 790 Adventure R napravljen za duga putovanja je i potrošnja goriva od 4,2L na 100 km. Uz zapreminu rezervoara od 20 litara, KTM 790 Adventure R ima autonomiju od blizu 450 km.

Čelični izduvni sistem je redizajniran. Prigušivač je nešto kraći, ali i dalje pruža lep prepoznatljiv zvuk.

Sveukupna geometrija motocikla napravljena je u cilju lake upravljivosti i udobnosti na dužim putovanjima. Jedan od ključnih zadataka bio je da se stvori ram sposoban da izdrži sve napore prilikom vožnje na off road terenima. Cevasti čelični CroMo ram upotrebljen je na 790 Adventure R, sa agregatom koji ima ulogu da upije sav stres od šasije.

KTM 790 Adventur R

Pod-ram, koji nosi sedište i sav teret kofera i opreme, napravljen je od čelika. Pod-ram je dizajniran tako da bude kompaktan, lagan i što izdržljiviji da ne bi dolazilo do oštećenja prilikom vožnje na neravnim terenima.

Napred se nalazi WP XPLOR prednja viljuška sa prečnikom štapova od 48 mm i hodom od 240 mm. Viljuška je podesiva i ima zasebno podešavanje poniranja i povrata. Prednja viljuška je klasična sa oprugama, ali se poniranje podešava na levom štapu, dok se povrat podešava na desnom štapu. Pozadi se nalazi WP XPLOR zadnji amortizer sa hodom od 240 mm koja takođe ima mogućnost podešavanja.

Kada se spomenu kočnice, kod KTM – a tu nema greške jer je 790 Adventure R opremljen Brembo kočnicama. Radijalno postavljena Brembo kočione čeljusti sa 4 klipića dejstvuju napred na dva diska prečnika 320 mm, a pozadi se nalazi jedan disk prečnika 260 mm koji zaustavljaju kočione čeljusti sa dva klipića.

Na prvi pogled deluje da zaštita od vetra nije zadovoljavajuća. U KTM – u se brane da je vetrobran nešto manji (praktično ga nema) iz razloga da ne bi smetao vozaču prilikom manevrisanja na terenima koji su zahtevniji za vožnju. Srećom, na spisku dodatne opreme postoji pristojna zaštita od vetra te se taj problem može lako rešiti.

Od elektronike KTM 790 Adventure R poseduje MTC, što je KTM – ov naziv za kontrolu proklizavanja (MTC – Motorcycle Traction Control). MTC meri ugao nagiba motocikla i brzinu rotacije zadnjeg točka i na osnovu tih parametara određuje koliko će otvoriti ili zatvoriti dovod goriva. MTC po potrebi može da se isključi.

Osim kontrole proklzavanja, tu je i ABS koji obavlja posao i kada je motocikl pod nagibom. Postoji opcija da se uključi samo off road ABS. U tom slučaju ABS ne kontroliše blokiranje zadnjeg točka i nije toliko osetljiv kada je motocikl pod nagibom, već samo reaguje ukoliko dođe do pravolinijskog blokiranja prednjeg točka. Svrha off road ABS – a je da pruži vozaču svu kontrolu nad motociklom ukoliko nekim slučajem hoće da potpomogne skretanje motocikla blokiranjem zadnjeg točka.

Opcionalno je moguće dokupiti kvik šifter i tempomat.

790 Adventur

Na TFT dispeju prečnika 5 inča dostupne su osnovne informacije poput pređenog puta, količine goriva, ABS podešavanja.

Svetla su izvedena u LED tehnologiji, a glavno čeono svetlo je malih dimenzija da ne bi smetalo pri proboju kroz neprohodnije puteve.

Cena KTM 790 Adventure R za evropsko tržište iznosiće oko 12.000 eura. Moje subjektivno mišljenje je da je KTM za tu cenu mogao da ponudi makar još nešto više u paketu. Sa druge strane, 790 Adventure R je sposoban da savlada zahtevnije terene, a pri tome ima solidnu snagu i odličnu autonomiju. Bilo kako bilo, KTM 790 Adventure je jedan sasvim dobar motocikl za off road vožnje.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,267FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se