NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakKako prepoznati da li je guma za zamenu?

Kako prepoznati da li je guma za zamenu?

-

Potrošena, oštećena ili stara guma na motociklu predstavlja dodatni rizik po stabilnost motocikla jer pored toga što vas može ostaviti pored puta i upropastiti vam vožnju, dotrajala guma takođe može izazvati pad. Zato je bitno redovno kontrolisati stanje guma na motociklu i znati kako prepoznati da li su gume za zamenu.

Mnogo faktora utiče na potrošnju guma. Pored same vožnje, na potrošnju gume utiče pritisak u gumama, težinsko opterećenje koje gume trpe, način vožnje (agresivna ili tečna vožnja), a možda i najpresudnija stvar je podešenost, odnosno funkcionalnost ogibljenja. Prethodno navedene stvari mogu da utiču na skraćenje ili produžavanje veka trajanja gume, kao i na stabilnost i upravljivost.

Na primer, ukoliko vozite motocikl sa gumama koje imaju niži pritisak od propisanog, te gume će se brže i često nepravilno trošiti usled većeg trenja. Dalje, ako je ogibljenje loše podešeno (previše tvrdo ili previše mekano), guma će u nekim momentima gubiti kontakt sa površinom asfalta i trošiće se nepravilno zbog tog poskakivanja. No, to je priča za neki drugi tekst, vratimo se na temu ovog teksta i na znakove koji govore kada je vreme za zamenu guma.

Potrošenost

Prvi i najočigledniji znak da je vreme za zamenu guma je fizička potrošenost gazećeg sloja gume. Prvi parametar za utvrđivanje potrošenosti gume određuje se na osnovu preostale dubine šare na gumama. Šare na gumama služe za odvođenje vode i na taj način obezbeđuju dovoljno prijanjanja i u kišnim uslovima.

Iz tog razloga postoji zakonski limit za minimalnu dubinu šare. Ispod tog limita smatra se da je guma potrošena, te da nije u stanju da odvede vodu i da obezbedi dovoljno kontaktne površine između gume i podloge.

Srećom, da ne bismo morali da merimo dubinu šare, proizvođači uglavnom na gumama postavljaju markere potrošenosti gume. Markeri potrošenosti gume su gumeni nabori koji se nalaze u samim šarama gume. Kada se gazeći sloj gume potroši i guma se poravna sa tim markerima, to je siguran znak da je vreme za zamenu gume.

Kako prepoznati da li je guma za zamenu?
Crvenim krugovim označeni su markeri potrošenosti guma Foto: BJBikers

Starost guma

Kod vozača koji voze motocikle manje snage ili jednostavno nisu agresivni na otvaranju gasa i kočenju, vreme za zamenu guma često uslovljava sama starost gume. Najčešći znakovi da je guma za zamenu zbog starosti su ispucalost gume i gubitak povratnog osećaja prilikom vožnje.

Kada guma ispuca usled starosti, pukotine se uglavnom mogu videti na bokovima i unutar šara gume. To je znak da guma bez odlaganja mora da se zameni. Vožnja sa ispucalom gumom, pa čak i kada se radi o mikro pukotinama, uvek je opasna. Pri većim brzinama može doći do pucanja gume i gubitka kontrole nad motociklom.

Gubitak povratnog osećaja je poseban problem. Ukoliko niste podešavali ogibljenje, a pritisak u gumama održavate na propisanoj vrednosti i primetite postepeni gubitak osećaja tokom vožnje, to je uglavnom jer je guma izgubila svoje karakteristike, tj. elastičnost. Kombinacija starosti i potrošenosti gume može dovesti do gubitka povratnog osećaja. Najčešće je uzrok upravo starost gume, ali uzrok može biti i promena temperature. To jest, ukoliko držite motocikl napolju, usled promena vremenskih uslova (leto – zima) može doći do jednostavnog “zamora” gume usled previše ciklusa hlađenja i grejanja.

Kako prepoznati da li je guma za zamenu?
Pukotine na bokovima guma Foto: www.triumphrat.net

Nepravilna potrošenost

Nakon određenog broja kilometara središnji gazeći sloj se troši više od bočnog dela gume. Zbog toga se dobija neravnomerna ovalnost gume, odnosno guma izgleda kao da je “kockasta”. Takva pojava je opasna jer jedan deo gume nema dovoljno kontaktne površine pri obaranju u krivini i može doći do proklizavanja i pada.

Oštećenja na gumama

Bilo kakva oštećenja na gumama sasvim su siguran znak da bi gumu trebalo zameniti. Pukotine, oštećenja rubova na gumi, deformacije, vidljiva oštećenja karkasa (kostura), oštećenja nastala usled kontakta gume sa uljem ili korozivnim materijama kao i bilo koja vidljiva oštećenja ne bi trebalo zanemariti.

Svako oštećenje utiče na performanse koje gume pružaju, a samim tim i na vašu bezbednost. Imajte u vidu da se prilikom vožnje guma okreće velikom brzinom i da se na određenim mestima stvaraju velike sile. Kada te sile deluju na postojeće oštećenje, može doći do iznenadnog pucanja gume.

Ukoliko se pojavi i najmanja pukotina, ona će se vremenom širiti do trenutka kada se guma bukvalno raspadne. Zato je i najmanja pukotina znak da treba planirati zamenu takve gume.

Foto: s3.amazonaws.com

Kupovina polovne gume – da ili ne?

Danas se na oglasima mogu pronaći polovne gume u koje se prodavci kunu da su kao nove. Takve polovne gume dolaze po znatno povoljnijim cenama u odnosu na nove gume, te se postavlja pitanje zašto ne kupiti polovnu gumu?

Kupovina polovne gume je u redu ukoliko guma ispunjava određene kriterijume (starost gume, oštećenja, itd.). DOT gume određuje starost i na osnovu DOT oznake možete videti datum proizvodnje gume. Guma ne bi trebalo da je starija od 5 godina, čak i kada se radi o novoj gumi.

Moram da istaknem i jednu stvar, a to su polovne gume sa staze. Nipošto nemojte kupovati polovne gume koje su vožene na stazi. Naročito kada je reč o slikovima i polu slikovima. Takve gume trpe mali broj ciklusa grejanja i hlađenja, a to znači da čak i ako guma deluje da nije potrošena to ne znači da je u dobrom stanju. Pritom, guma za stazu je predviđena za stazu i ne za ulicu.

Kako prepoznati da li je guma za zamenu?

Ukoliko baš morate da kupite polovnu gumu, gledajte da je lično preuzmete i dobro pregledate pre kupovine kako biste se uverili u njeno stanje.

Preporuka je da uvek kupujete nove gume jer čak i da dođe do nekih problema u prvim kilometrima vožnje, možete ih reklamirati kod prodavca.

Da li je čepovanje gume bezbedno?

Na žalost, bušenje gume nije retka pojava. Najbrži, najjednostavniji, ali možda i najbolji način za saniranje probušene gume je čepovanje. Vodi se mnogo polemika oko toga da li je čepovanje gume bezbedno. Ukratko ću reći da smatram da jeste bezbedno ukoliko se saniranje obavi od strane vulkanizera koji dobro zna da obavi taj posao.

Na službenom motociklu BJBikers redakcije dogodio mi se peh sa praktično novom gumom i morao sam da čepujem gumu kod vulkanizera. Sa takvom gumom prešao sam dosta kilometara na ulici i nekoliko vožnja na stazi (uskoro očekujte malo detaljniji tekst na temu čepovanja guma). Hoću da kažem iz mog iskustva da je čepovanje efikasno rešenje, ako ga obave iskusni vulkanizeri.

Nemojte zanemarivati stanje guma

Iz nekog razlog vozači često zanemaruju stanje guma. Retko proveravaju i podešavaju pritisak u istim, a još manje vode računa o znakovima potrošenosti ili oštećenja guma. Uvek imajte u vidu da su gume, točkovi i kočnice najbitnije stvari ne samo na motociklima već na svim vozilima. U skladu sa tim vodite računa da su ti sistemi u besprekornom stanju jer od njih zavisi vaša bezbednost, kao i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Ukoliko vas više zanima kako da produžite životni vek gumama, predlažem da pročitate i sledeći tekst:

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.