NaslovnaMoto GaražaTehnički KutakYamaha predstavila novi Y-AMT poluautomatski menjač

Yamaha predstavila novi Y-AMT poluautomatski menjač

-

Već nekoliko godina mnogi etablirani proizvođači motocikala trude se da razviju svoj poluatomatski menjač i da tako skinu deo “kolača” odnosno prodaje od Honde koja je sa svojim DCT menjačem na svoju stranu prisvojila dosta kupaca. Yamaha će izgleda biti ne samo prva koja je uspela da parira Hondi na ovom polju, već je otišla i korak napred u odnosu na robusni DCT.

Nova tehnologija promene stepena prenosa koja dolazi iz Yamahe nosi naziv Y-AMT (Yamaha Automated Manual Transmission) i zapravo je reč o poluautomatskom menjaču.

Y-AMT je u principu klasičan poluautomatski menjač sa aktuatorima koji vrše promenu stepena prenosa na izvršenu komandu. U ovom slučaju Y-AMT sistem se aktivira putem dve polugice koje se nalaze na levoj strani upravljača. Postoji poluga “+” za promenu stepena prenosa naviše koja se aktivira kažiprstom i polugicu “-” za promenu stepena prenosa naniže koja se aktivira palcem. Na taj način se šalje signal aktuatorima i vrši se promena stepena prenosa bez potrebe da se koristi klasična poluga menjača.

Foto: Yamaha

Foto: Yamaha

Yamahina zamisao je da se olakša svaka promena stepena prenosa, jer mozak prstima upravlja intuitivnije nego stopalom.

Automatski režimi

Osim manuelne promene putem kažiprsta ili palca, Yamaha je u Y-AMT sistem uvrstila i automatske “D” i “D+” režime promene stepena prenosa, nešto slično kao što Honda ima na NC seriji.

“D+” režim promene stepena prenosa omogućava menja stepen prenosa na višim obrtajima i predviđen je za sportsku vožnju, dok “D” režim menja stepen prenosa na nižim obrtajima i prilagođen je svakodnevnoj opuštenoj gradskoj ili turing vožnji.

Yamaha Y-AMT automatski, to jest poluautomatski menjač nije prvi ovakav patent od strane Yamahe. U ne tako jako dalekoj prošlosti Yamaha je razvila YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shift) na FJR1300AE verzijama. YCC-S bio je menjač sa promenom stepena prenosa putem palca i kontrole na upravljaču ili klasično pomoću stopala i poluge menjača.

Foto: Yamaha

Foto: Yamaha

Y-AMT je daleko napredniji sistem, ali je zamisao ista – da se eliminiše potreba za nožnom komandom menjača i upotreba kvačila.

Mala masa glavna razlika između Yamaha Y-AMT i Honda DCT

Budući da su Y-AMT koji koristi Yamaha i DCT koji koristi Honda prilično slični sistei, postavlja se pitanje koja je razlika ili koji je bolji.

U suštini, na papiru za sad vodi Yamahin Y-AMT, ne toliko zbog načina promene stepena prenosa preko kažiprsta ili palca, već zbog mase menjača i kompletnog sitema koji teži svega 2,8 kg, dok Hondin DCT zna da teži i do 10 kg (primer na CRF1100 Africa Twin).

Yamaha predstavila novi Y-AMT poluautomatski menjač
Y-AMT menjač Foto: Yamaha

Prvi modeli sa Y-AMT menjačem verovatno već od 2025. godine

Yamaha još nije tačno navela koji će motocikli i kad dobiti Y-AMT sisteme. Pretpostavka je da će se to dogoditi već sledeće godine, jer Yamaha mora skoro celu gamu motocikala da prebaci na EURO5+ emisioni standard, što znači da ih čeka redizajn agregata.

Na nove modele nećemo morati čekati dugo, uskoro će novembar i EICMA sajam motocikala pre koji svi proizvođači prestavljaju svoje novitete.

Za utiske povodom novog Y-AMT menjača možete posetiti temu na forumu.

Yamaha predstavila novi Y-AMT poluautomatski menjač
Yamaha predstavila novi Y-AMT poluautomatski menjač Foto: Yamaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.