April 12, 2021
NaslovnaMoto GaražaKako redovno održavanje produžava radni vek motocikla?

Kako redovno održavanje produžava radni vek motocikla?

-

Postoje vozači motocikala koji redovno održavaju motocikle i to je veoma pohvalno. Međutim, postoje i oni vlasnici motocikala koji smatraju da je redovno održavanje nepotrebno i da su to fabrike izmislile da bi više zaradile. Takođe postoje i oni vlasnici koji ne poznaju dobro mehaniku i princip rada motocikala, pa u skladu sa tim nisu svesni koliko benefita donosi redovno održavanje motocikala. Zato ćemo danas nabrojati glavne komponente koje su odgovorne za dugotrajnost motocikla, kao i kako redovno održavanje produžava radni vek motocikla.

Kako redovno održavanje produžava radni vek motocikla? Foto: Miloš Dišković

Za početak valja napomenuti da iza svakog konstruisanog modela motocikla stoji tim inženjera koji pažljivo proučava sve tolerancije unutar motocikla, kao i dimenzionisanje opterećenja koje određene komponente mogu da izdrže. Jedan od zadataka koji inženjeri takođe imaju je da naprave komponente koje će uz redovno održavanje moći dugo da služe na motociklu. Pri konstruisanju motocikala unapred se zna da određene komponente ne mogu da izdrže dugo vremena i da ih je potrebno češće menjati.

Zato u svim korisničkim uputstvima motocikala imate tabele u kojima je detaljno opisano na koliko kilometara ili u kom vremenskom razmaku se preporučuje zamena određene komponente. Ti podaci su navedeni prema proračunima inženjera iz fabrike i potrebno ih je zameniti što zbog bezbednosti (npr. zamena kočione tečnost, kočionih creva), što zbog dužeg radnog veka agregata (zamena ulja, filtera, rashladne tečnosti).

Prvo ćemo da krenemo od onih delova i tečnosti koje je neophodno zameniti u agregatu zarad dužeg radnog veka.

Zamena ulja i filtera za ulje

Zamena ulja i filtera za ulje spada u jednu radnju koja jednostavno mora da se obavlja redovno, tj. u propisanim intervalima. Propisani intervali za zamenu ulja vezuju se za pređenu kilometražu ili vremenski period. Vremenski period za zamenu ulja uglavnom iznosi godinu dana. Što se tiče pređene distance, ona se razlikuje od motocika do motocikla i može se kretati od svega 3.000 – 4.000 km, pa sve do 10.000 – 12.000 km.

Sad se sigurno pitate: “Šta ako ne vozim motocikl godinu dana, zašto moram da menjam ulje ako je bilo novo?”. Proizvođači ulja preporučuju zamenu ulja na godinu dana bez obzira na to da li ste vozili motocikl ili ne. Jednostavno, neki aditivi u ulju posle godinu dana počinju da se raspadaju bez obzira na to da li je radio agregat. Ukoliko dugo ne vozite motocikl, možete primetiti da će vremenom ulje početi da stvara emulzije i da menja boju što je znak da je izgubilo svoja svojstva.

Kako redovno održavanje produžava radni vek motocikla?
Kako redovno održavanje produžava radni vek motocikla? Foto: Miloš Dišković

Ukoliko se ulje vozi van predviđenog intervala zamene, ono gubi svoja svojstva i ne podmazuje dovoljno, što u krajnjoj meri dovodi do habanja i ranije potrošnje unutrašnjih komponenti.

Filter za vazduh

Filter za vazduh menja se nešto ređe u odnosu na filter za ulje i ulje (osim ukoliko se radi o off road motociklima ili motociklima koji se voze u prašnjavim uslovima, kod kojih je zamena filtera za vazduh češća). Filter za vazduh ima zadatak da zaustavi finu prašinu da uđe u agregat i da ošteti unutrašnje komponente. Zapušen i prljav filter za vazduh smanjuju protok vazduha. Smanjen protok vazduha dovodi do poremećaja odnosa smeše goriva i vazduha. Čim je taj odnos poremećen, agregat ne može da radi pravilno i ne daje maksimalnu snagu.


Akcija i popusti na servis Honda motocikala

Za ljubitelje Honde, jedno lepo iznenađenje. Ukoliko želite da pružite svu potrebnu pažnju i održavanje za vaš Honda motocikl, Delta Automoto daje 20% popusta na servis motocikla i 20% popusta na delove koje je potrebno zameniti. Nemojte čekati dugo, jer akcija traje do 15. februara. Pobrinite se za vaš motocikl i pružite mu sve što mu nedostaje.

Cene servisa možete pronaći ovde, a servis motocikla možete jednostavno zakažiti ovde.


Svećice

Bez svećice nema varnice unutar cilindra, a bez varnice nema paljenja smeše goriva i vazduha, a samim tim nema rada agregata. Svećice se moraju redovno menjati kako bi uvek obezbeđivale pravilnu varnicu. Osim toga, sa vremena na vreme je potrebno pregledati svećice, čak iako im nije došao period za zamenu. Prilikom pregleda svećice kontroliše se zazor na svećici i boja svećice. Više o svećicama možete pročitati ovde.

Loše ili dotrajale svećice prouzrokuju nepravilan rad agregata, što u krajnjoj meri može dovesti do teških oštećenja unutar agregata.

Rashladna tečnost

Rashladna tečnost

Namerno je napisano rashladna tečnost, a ne voda. Razlog za to je što unutar rashladnog sistema ide rashladna tečnost koja je mešavina raznih materija. Pored toga što čini da se agregat hladi, ima ulogu u sprečavanju smrzavanja same tečnosti, ali ima i još dve uloge. Jedna od dve dodatne uloge je sprečavanje korozije unutar hladnjaka i celog sistema, a druga je podmazivanje unutar rashladnog sistema, što je naročito bitno za pumpu za vodu.

Ukoliko se rashladna tečnost ne zameni unutar predviđenog vremenskog perioda (obično dve godine), tečnost počinje da gubi svoja svojstva i više ne štiti u tolikoj meri od smrzavanja, korozije i ne podmazuje čitav sistem.

Ukoliko vas detaljnije zanima sistem za hlađenje i rashladna tečnost, predlažemo da pročitate tekst ovde.

Kod rashladnog sistema bitno je redovno pregledati sva creva. Prilikom pregleda creva obratite pažnju na pukotine i ukoliko ih imate, preporuka je da se crevo zameni. Takođe, proizvođači preporučuju zamenu creva rashladnog sistema posle određenog vremenskog perioda.

Redovno održavanje delova bitnih za bezbednost

Unutar ovog poglavlja teksta naveo bih bar stvari koje su više bitne za vašu bezbednost, nego za radni vek motocikla. Iako nema puno veze sa radnim vekom motocikla, uvek je potrebno što više skretanja pažnje na ove delove, od kojih vam bukvalno život zavisi.

Kočiona tečnost, kočione pločice i creva

Kočiona tečnost izuzetno je higroskopna (vezuje vodu za sebe) i zato njen vek nije dug i kreće se od jedne do dve godine. Ukoliko ne menjate redovno kočionu tečnost, prenošenje kočione sile vremenom opada, a sa tim i kočiona i zaustavna moć. Zatim, bitno je proveravati redovno i kočione pločice. Na kočionim pločicama nalaze se prorezi, koji osim za odvođenje toplote služe i za proveru potrošenosti. Što manje vidite prorez, veća je potrošenost pločica.

Kako redovno održavanje produžava radni vek motocikla?
Foto: Miloš Dišković

Morate obratiti pažnju i na kočiona creva koja trpe velik pritisak prilikom kočenja. Ukoliko su creva jako stara ili ako vidite i najmanju pukotinu, morate ih što pre zameniti.

Gume

“Potrošene su, ali imaju još malo ‘šare’, može još da se vozi na njima.”

Nikada nemojte da se vodite tim pravilom. Postoji tačna preporuka proizvođača za dubinu šare i meri se vrlo jednostavno. Uzmete pomično merilo, postavite u šaru. Ako očitate dubinu manju od preporučene, guma je za zamenu. Isto tako, ako je prošlo više od 5 godina od proizvodnje gume, takođe bi je trebalo zameniti jer vremenom guma gubi svoje karaktersitike i postaje čvršća (i klizavija).

Priprema motocikla za početak sezone
Foto: shutterstock

Održavanje propisanog pritiska se takođe podrazumeva.

Nije bitno da li vozite Hondu, BMW, Yamahu, Ducati ili Tomos. Bilo koji model motocikla zahteva redovno održavanje kako bi trajao. Često vlasnici motocikla krive određenu marku motocikla da ne valja, a samo iz razloga što nisu sledili uputstva proizvođača i nisu redovno izvodili potrebna održavanja. Ukoliko niste spremni redovno da održavate motocikle, nemojte ni očekivati da će trajati dugo.

Ukoliko ne umete sami da održavate motocikl, to uopšte nije neprijatnost. Jednostavno postoje ovlašćeni servisi u koje možete da odvezete motocikl i da zatim oni odrade potrebne provere.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,271FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se