NaslovnaBJBikers MagazinKako se carini motocikl? Procedura carinjenja iz ugla motocikliste

Kako se carini motocikl? Procedura carinjenja iz ugla motocikliste

-

Kupovina motocikla iz inostranstva često ima svoje dobre strane. Motocikli iz inostranstva se kupuju zbog niže cene ili boljeg stanja za neku cenu ili zato što takav motocikl jednostavno ne postoji u državi iz koje ste. Činjenica da Srbija nije u Evropskoj Uniji znači da motocikl mora da se carini i da ćete morati da prođete kroz taj proces. Ali kako se tačno carini motocikl? Danas ćemo proći kroz proceduru carinjenja iz ugla motocikliste, tj. na osnovu ličnog iskustva koje sam stekao prilikom carinjenja svog motocikla.

Izaberete i platite motocikl u inostranstvu, platite prevoz ili sami odete motocikl i šta dalje? Šta vas čeka pri ulasku u Srbiju i šta je sve potrebno uraditi?

Pre nego što bilo šta uradite u Srbiji, motocikl se mora odjaviti u inostranstvu. Dakle, tablice (ako ih ima) se moraju odjaviti. Zatim je prema proceduri potrebno imati fakturu ili overen kupoprodajni ugovor. To će vam trebati za kasniju proceduru.

Ulazni papir ili propratnica

Prvi i obavezni korak prilikom ulaska u zemlju je da napravite takozvani ulazni papir ili propratnicu. Ulazni papir se pravi na granici. Cariniku prijavite da imate motocikl i zatim vam on izda jedan papirić, a sa tim papirićem idete u obližnju špediciju koja se nalazi na samoj granici. Tu vam završavaju papirologiju. Prilikom izrade ulaznog papira morate znati gde ćete cariniti motocikl, to jest morate reći broj carine jer se taj broj upisuje na ulazni papir.

Zatim će vam se napraviti ulazni papir. Ta procedura i ulazni papir vas koštaju oko 20 eura (cena može varirati u zavisnosti od špedicije).

Bitno je znati da postoji vremenski rok unutar kog morate odneti motor na carinu. Prema zakonu, taj rok je 5 radnih dana. Ukoliko uđete u državu bez ulaznog papira i kasnije vas policija zaustavi, ima pravo da vam zapleni motocikl jer se nalazite u carinskom prekršaju.

Kako se carini motocikl? Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Ulazni papir vam je potreban u kasnijem procesu carinjenja jer bez njega ne možete izvršiti carinjenje motocikla. Tako da ukoliko imate stranac motocikl sa papirima koji se nalazi u državi, imaćete problem da ocarinite motocikl.

Način za dobijanje ulaznog papira za motocikl koji je već u državi je komplikovaniji. Potrebno je da odnesete motocikl na granični prelaz i da izađete, a zatim uđete u državu i odradite proceduru koja je gore opisana. Tu imate komplikaciju jer prevozite motocikl koji je u carinskom prekršaju, ukoliko sa vama nije vlasnik tog motocikla.

Motocikl se ne sme prevoziti na prikolici ili u kombiju i generalno bez ulaznog papira ili carinske deklaracije.

Carinjenje i cene carinjenja

Kada imate ulazni papir, krećete ka špediteru kod kojeg ćete uraditi carinjenje. Carinski postupak u principu podrazumeva plaćanje poreza na vozilo koje uvozite.

Cene carinjenja, odnosno poreza zavise od godišta, snage i drugih karakteristika vozila. U principu, postoji katalog na osnovu kojeg je određen porez i takse za uvoz vozila za određeni model motocikla i njegovo godište.

Jedan besplatan savet: unapred saznajte brojeve šasije motocikla i prosledite špediteru da vam proveri cenu za proceduru carinjenja, kako posle ne biste imali neprijatnih iskustava, naročito kad na red dođe dobijanje potvrde iz AMSS-a (o tome u nekom sledećem tekstu).

Photo by Ibrahim Boran on Unsplash

Zatim odnosite i ostavljate vaš motocikl u špediciji, predajete sve papire koje imate (papir da je motocikl odjavljen u inostranstvu, saobraćajnu i ulazni papir).

Procedura carinjenja traje par dana i nakon toga možete prevoziti motocikl na prikolici, bez bojazni da saobraćajna policija može da vas kazni ili da vam pravi probleme.

Motocikl još nije spreman za registraciju!

Bez obzira što je motocikl ocarinjen, on se i dalje ne može voziti ili registrovati, već se samo može prevoziti na prikolici, u kombiju, kamionu, itd. Ukoliko je reč samo o motociklu za stazu, onda se tu vaša borba za birokratijom (na vašu sreću) završava.

Ukoliko pak želita da registrujete motocikl, očekuje vas još (najmanje) jedan korak, a to je potvrda iz AMSS-a.

Budući da procedura u AMSS-u zna prilično da se zakomplikuje, u narednim nedeljama ćemo napisati tekst posvećen samo proceduri dobijanja AMSS potvrde koja je u principu poslednji korak ka registraciji vozila.

Imate iskustva sa carinjenjem motocika? Posetite temu na forumu i podelite sa nama vaše iskustvo!


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.